written by:
June 6, 2015
Originally published in Bring the Outside In
as
College Triumph
A pair of innovative dorm buildings push boundaries without showing off or upstaging their setting.
Dorm at Haverford College with outdoor courtyards

Making use of a sculpted berm, Tod Williams Billie Tsien Architects built identical 21,500-square-foot dormitory buildings at Haverford College without interior stairwells or elevators­, freeing up room for courtyards and more generously sized common spaces.

 

Courtesy of 
Michael Moran/OTTO
1 / 7
Dorm at Haverford designed by Tod Williams Billie Tsien Architects

By arranging the rooms along the perimeter of each building, the duo managed to comfortably accommodate 40 single rooms on each of four floors, for a total of 160.

Courtesy of 
Michael Moran/OTTO
2 / 7
Brick dorm at Haverford designed by Tod Williams Billie Tsien Architects

Williams and Tsien found room in the $19.3 million budget to clad the buildings in hand-formed Petersen bricks from Denmark, choosing them for the way they complement the native plants outside. Students use the ramps and staircases carved into and around the berm to move between the buildings and from floor to floor.

Courtesy of 
Michael Moran/OTTO
3 / 7
Dorm at Haverford with patterned wall coverings and Ligne Roset furnishings

Wall coverings by Liora Manné—they resemble felt but are made with intricately layered acrylic or polyester fibers—add boldly patterned splashes of color to the hallways, which are furnished with Ottoman armchairs by Noé Duchaufour-Lawrance for Ligne Roset.

Courtesy of 
Michael Moran/OTTO
4 / 7
Study areas in a new dorm at Haverford College

Poro chairs by Dietiker were used in the study areas and in the dorm rooms. 

Courtesy of 
Michael Moran/OTTO
5 / 7
Modern dorm rooms with custom oak furniture

Williams and Tsien’s firm designed the oak furniture with student input.

Courtesy of 
Michael Moran/OTTO
6 / 7
Kim and Tritton Halls Floor Plan

Kim and Tritton Halls Floor Plan

7 / 7
Dorm at Haverford College with outdoor courtyards

Making use of a sculpted berm, Tod Williams Billie Tsien Architects built identical 21,500-square-foot dormitory buildings at Haverford College without interior stairwells or elevators­, freeing up room for courtyards and more generously sized common spaces.

 

Project 
Kim and Tritton Halls

In 2009, when a request for proposals to design two dormitory buildings at Pennsylvania’s Haverford College—the school’s first new dorms since 1968—made its way to Tod Williams and Billie Tsien, the architects were reluctant at first to take on the project.

The New York firm that bears their names was in the throes of designing a new home for the Barnes Foundation, some nine miles southeast of Haverford, in Center City Philadelphia, and the duo felt they were overcommitted. But they agreed to visit the college as a courtesy and were charmed both by the natural beauty of the lushly wooded campus—a 216-acre, nationally recognized arboretum—and by Haverford’s Quaker tradition of treating its students as adults and giving them a say in major decisions about the school’s direction.

It was also clear from the outset that the college had no interest in building cinder-block bunkers of the sort that have become synonymous with campus living. Tsien and Williams say they responded to the school’s desire for new structures that would be architecturally daring without drawing attention to themselves.

“Tod and Billie had a vision that we thought was just extraordinary,” says Jim Friedman, who was chairman of the property committee of Haverford’s Board of Managers when their proposal was chosen. “They didn’t just design a building. They designed a site in which these buildings would blend into the landscape without making a statement; they would actually disappear below the tree canopy and basically go away.”

Dorm at Haverford designed by Tod Williams Billie Tsien Architects

By arranging the rooms along the perimeter of each building, the duo managed to comfortably accommodate 40 single rooms on each of four floors, for a total of 160.

Kim and Tritton Halls, nestled into a gently sloping site at the south end of campus, opened in time for the start of the fall 2012 semester. The buildings are the product of a bold design vision, as well as clever responses to a series of unexpected challenges, the first of which presented itself early on when the students on the design committee insisted the buildings be composed exclusively of single rooms, rather than the mix of doubles and triples included in the architects’ initial study for the project.

“We had imagined that there would be many fewer rooms, and then when the students got involved, they made it totally clear that they didn’t want to share a room with anybody,” Tsien says. “So, suddenly, the number of rooms kind of exploded, and that’s when we really had to think about how to make the most with what we had.”

Tsien, Williams, and their team also quickly realized that the site was largely composed of unusable fill and that the soil had to be remediated. Spinning this into a design opportunity, Williams and Tsien used excess soil from the site to sculpt a berm that serves as a transit point between the two buildings. Stairways and ramps were carved into and around the berm, joining concrete-and-etched-glass bridges that provide direct access to the second floor of each structure—moves that allowed the architects to design the buildings without elevators or interior stairs. 

Dispensing with these space-consuming elements meant that students would have to venture outdoors to visit friends on another floor of the same building. But it also enabled Tsien and Williams to expand the interior common spaces in the identical 21,500-square-foot structures. By arranging the rooms along the perimeter of each building—a courtyard, bathrooms, and common areas are in the center—they managed to comfortably accommodate 40 single rooms on each of four floors, for a total of 160.

Brick dorm at Haverford designed by Tod Williams Billie Tsien Architects

Williams and Tsien found room in the $19.3 million budget to clad the buildings in hand-formed Petersen bricks from Denmark, choosing them for the way they complement the native plants outside. Students use the ramps and staircases carved into and around the berm to move between the buildings and from floor to floor.

Yet the buildings’ innovative design nearly proved their undoing, when some students and administrators objected strongly to the plans. “They said the things you would expect them to say if they hadn’t thought it through, like, ‘You mean we have to go outside to see the people who live below us?’” Friedman says. “It was upsetting, and it was somewhat controversial, but we just stayed with it, and we convinced them in public meetings. When you start getting your head around it, it made perfect sense.”

In part by reusing soil to create the berm, the architects found wiggle room in the $19.3 million budget to splurge on some materials, notably hand-formed Danish bricks and custom oak furniture. Williams and Tsien’s firm designed the beds, desks, and storage units, building a full-scale mockup of a room, on campus, and inviting students to tinker with different configurations and give feedback. 

“We wanted the buildings to be lower than the trees,” Williams says, assessing the finished project. “We wanted them to feel as if they belonged in the land and of the land, and that they were part of the arboretum ethic.”

Friedman says Williams and Tsien succeeded by that measure and even exceeded his expectations. “I think it’s a truly remarkable, modest building,” he says. “So much attention is paid to immodest buildings that it’s nice to see this one get some recognition.” 

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016