written by:
photos by:
April 23, 2016
Originally published in Dream It, Build It
as
Against the Grain
An architect-turned-falconer considers animals and nature when designing his own home.
 Allan Shope’s nearly 3,000-square-foot sustainable home features handmade furniture and an undulating floor

Overlooking the Hudson River, Allan Shope’s nearly 3,000-square-foot sustainable home features handmade furniture and an undulating floor, all crafted from the site’s felled black walnut trees.

 

Photo by 
1 / 9
Shope—a licensed falconer—captures, trains, then releases one red-tailed hawk each year

Shope—a licensed falconer—captures, trains, then releases one red-tailed hawk each year.

Photo by 
2 / 9
Special windows deter bird collisions at this home in New York

To deter all bird collisions, his home’s Ornilux windows use a specialized inner coating to reflect ultraviolet light visible to the birds but invisible to the human eye.

Photo by 
3 / 9
A carefully crafted black walnut floor fits like a jigsaw puzzle.

He carefully crafted the black walnut floor to fit like a jigsaw puzzle.

Photo by 
4 / 9
This New York home is embedded in a hillside

The home is embedded in a hillside with five feet of soil above it. In addition to blending the structure into the landscape, the surrounding earth provides natural insulation. 

 

Photo by 
5 / 9
A bedroom overlooking the Hudson River

Open to the valley, the home lets the Shopes fully experience the seasons, even the sound of the Hudson River’s ice cracking in winter. 

Photo by 
6 / 9
A bathroom full of bronze, copper, and brass accents

Simple brass screws affix the bathroom’s antibacterial copper cladding, reclaimed from a barn roof in Connecticut, to the walls. Bronze screen frames, salvaged from buildings on Shope’s Amenia property and then cut into small decorative strips, line the bathroom door frame.

Photo by 
7 / 9
An eco-friendly landscape in the Hudson Valley

Shope and his wife carefully designed an eco-friendly landscape: For instance, they did not fell any tree with holes that could support an owl’s nest. They also planted flower species that feed hummingbirds and monarch butterflies. Shope laid out the pathway of reclaimed granite slabs that leads toward the Hudson River below. 

Photo by 
8 / 9
Shope Residence Plan

“I wanted to ask a few new questions: How would architecture change if human beings weren’t the primary client or the only client?”—Allan Shope, architect and resident

Photo by 
9 / 9
 Allan Shope’s nearly 3,000-square-foot sustainable home features handmade furniture and an undulating floor

Overlooking the Hudson River, Allan Shope’s nearly 3,000-square-foot sustainable home features handmade furniture and an undulating floor, all crafted from the site’s felled black walnut trees.

 

Project 
Shope Residence
Architect 

The 14-foot-tall redwood fragment dwarfs visitors to architect Allan Shope’s living room, though its sheer size betrays a different kind of immensity: over 2,000 years of fine growth rings, a humbling reminder of nature’s passage of time. The lesson of the ancient redwood—a pillar of its ecosystem for centuries, quickly felled by humans with little understanding of their actions—is an integral part of Shope’s new home, built with reclaimed materials and filled with wood furnishings made by his own hand.

Located not far from Hudson, New York, the dwelling carefully weighs human needs against the demands of ecological responsibility. “I love second lives for things,” Shope says of the salvaged bronze that decorates parts of his home, itself representing a second life for his architectural career. While he’s always appreciated the beauty of nature, Shope’s sensitivity to its vulnerability and complexity hadn’t always manifested in his work.

At the age of 25, he cofounded Shope Reno Wharton, a firm that specialized in extravagant, sprawling, and historicist buildings. His professional success provided the means for him and his wife, Julie, who has written and produced nature programming for radio and television, to purchase a farm in Amenia, New York where they spent summers with their four children, now 21, 25, 27, and 29. Ten years ago, they took up falconry. “I’ve loved birds my whole life,” Shope says. The challenging hobby demands an exquisite understanding of raptors: Each animal must be patiently trained, tracked across miles of forest if escaped, and carefully fed over its seven months in  captivity before it’s released back into the wild. “Having the wrong nutrition by even one gram of protein,” Shope says, and “the bird will be dead in a week. It’s that exacting.” 

Though he grew up in rural Connecticut and began woodworking at the age of eight, this careful and intimate respect for nature was far from a priority in his old practice. He and his partners would only ask clients, “‘What would you like? What can you afford?’ After 25 years of doing that,” he says, “I just wanted to have some other filters on designs.”

When he and Julie bought their property, overlooking the Hudson River, they vowed to build a home that would reflect their environmental and aesthetic values. As Shope puts it, Julie was his client: “She’s always the one in our relationship who says, ‘Stop and tell me…how and why? Does this just sound nice or is this real?’” Their first priority: carbon neutrality. To achieve this, Shope embedded the house in a hillside—and under five feet of soil—where the surrounding sediment remains a constant 55 degrees, eliminating the need for air-conditioning. “The carbon-neutral issue totally changed what   architecture—this architecture—looked like,” he explains. When extra heat is required, a 24 kWh solar array powers under-floor radiant heating; Tesla Powerwall batteries store electricity for later use. “The sun does all the work. It’s actually impressive in its simplicity,” Shope says. Floor-to-ceiling glass doesn’t just admit sunlight: their sweeping views maintain a connection to the landscape. For instance, in mid-November thousands of waterfowl “arrive from the Artic and land right in front of the house. You could literally walk across the river on top of them. It’s unbelievable.”

Environmental sensitivity isn’t just a carbon dioxide number game for Shope—it has the benefit of an aesthetic dimension. The undulating black walnut floor, which he crafted from trees felled on the property, is an organic and multisensory presence throughout most of the home. Its gentle peaks and valleys, inspired by a beach’s rippled surface, are a delight to walk upon. “How could architecture change if two primary building materials were from your site or region? Given a global economy and smorgasbord of architectural [materials], that’s something that’s gone now.” Black walnut was one of two materials that the Shopes vowed would be sourced from the nearby landscape. The 80 black walnut trees he felled were used to make the home’s doors and cabinets. His second choice was granite: Preserving their original moss and lichens, he moved several monoliths to create an outdoor pathway leading from the house and toward—though not reaching—the river below.

Even more striking is the home’s extensive and unusual use of copper cladding, made of panels salvaged from industrial buildings in the region that were slated for demotion. Shope called every roofer he knew, inquired about   projects that made use of it, and outbid demolition contractors for the discarded metal. While the copper pieces were more expensive, “they will never get polished, they will never get painted, no one will ever do anything to them, and they will last 200 years,” Shope says. The material also appears in the bathroom, which is clad with copper reclaimed from a barn roof in Connecticut. Naturally hygienic, the copper “doesn’t mildew, it doesn’t mold, it’s completely antiseptic,” and, he says, “I love the color of it.” All of the copper used throughout the home comes with no additional embodied energy: The carbon cost of its smelting was incurred long ago. 

Due to choices like these, Shope freely concedes that his home, a true labor of love, required more money and time to complete. If basic construction of the walls, roof, and essential architectural elements was $400 per square foot, he estimates it costs an additional 30 percent for the carbon-neutral features such as the earth-berming, insulation, mechanical systems, and solar panels. Certainly not an insignificant amount, but for Shope and his wife—and the future generations of humans and animals who will inherit the site—the benefits greatly outweigh the costs. 

Embedded in the solid earth but open to the changing sky, and reflecting Shope’s fascination with “enclosure, vastness, stillness, movement,” the home is designed to be static in many ways: Thanks to its simplicity and robustness, it won’t need much maintenance or modification. While it resists time in that sense, its north point is angled to the sunset of the summer solstice, quietly marking the passage of the seasons.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016