written by:
photos by:
January 24, 2016
Originally published in Interiors We Love
as
Flights of Fantasy
In New York, architecture and interiors firm BarlisWedlick creates an eclectic compound designed to suit a client with an idiosyncratic wish list.
A former barn in Hudson Valley, New York transformed into a sustainable home.

The main house is constructed from structural insulated panels from Vermont Timber Frames and clad in charred cedar. The roof panels are by Agway Metals. 

Photo by 
1 / 13
The Shaker-style furniture provides comfort and compliments the exposed structure.

The open living-and-bedroom area of Ian Hague’s rural retreat can be divided by a wall that rises from within the master-suite platform. Interior designer Elaine Santos blended her client’s collection of vintage furniture with no-fuss pieces like a Shaker-style bench by Ilse Crawford for De La Espada. The dining chairs are a 1959 design by Arne Hovmand-Olsen for Mogens Kold.

Photo by 
2 / 13
A custom light hangs over the island in this Hudson Valley kitchen.

A custom Stickbulb LED lamp hangs above a kitchen island topped by concrete from Get Real Surfaces. The beams are stained with LifeTime from Valhalla Wood Preservatives, which will oxidize the material over time. 

Photo by 
3 / 13
Tiles cover the master bathroom from floor to wall.

In the master bathroom, the cement floor tiles are by Mosaic House; the glazed subway tiles are from Daltile; and the trim is honed, vein-cut Montclair Danby marble. The Signature Hardware tub sits in a custom wood cradle designed to match the home’s timber frame; the fixtures are by Waterworks. The Twist stool is from Classic Country in nearby Hudson, New York. 

Photo by 
4 / 13
The master bedroom features brass details and a textured wall hanging.

The bedding is intentionally simple, without layers of unnecessary pillows, and the “non-headboard headboard,” as Santos describes it, is a loose macramé wall hanging by Sally England. The built-in storage wall that defines the space is painted Kendall Charcoal by Benjamin Moore in a matte finish—a shade used on millwork throughout the house. The Isaac brass sconces are from Schoolhouse Electric, and the floor lamp is from Crate & Barrel. The rocker was custom made by Onefortythree in Las Vegas. 

Photo by 
5 / 13
A three-story tree house features a sauna and screened-in dining room.

Connected to the main house by a narrow bridge, a three-story cedar tower with a sauna at its base recalls a tree house. The screened-in second level includes a table and chairs for enjoying an outdoor meal, while a swing on the tower’s top level provides a perch to take in the surrounding birch trees. 

Photo by 
6 / 13
Red windows articulate the charred-wood facade of this Hudson Valley house.

While the house is a private sanctuary, the barn is a gathering place, especially in summer. On its lower level, a studio apartment recalls the main house with its Intus windows oriented to maximize solar gain.

Photo by 
7 / 13
Vintage stacking chairs for any occasion to entertain guests.

Vintage bent plywood stacking chairs by Roland Rainer are purposeful and can be moved to suit any situation.

Photo by 
8 / 13
Bright yellow walls wrap around a brass fire station pole in the lower level of the house.

The contractor sourced the brass pole from a fire station in Boston. The surrounding wall is painted in semi-gloss paint in Citrus by Sherwin Williams, a sunny hue the team playfully referred to as Dwell-ow.

Photo by 
9 / 13
The main house features a roof with solar panels.

Using technology to design a home as energy-efficient as possible was a priority for Hague, both from a financial and philosophical standpoint. Along with Passive House certification for the main house, a solar array on the roof of the barn keeps energy use near zero. In fact, the entire property was Net Zero before the addition of the pool, and it may soon generate an energy surplus with the addition of a second solar array at the main house.

Photo by 
10 / 13
The surrounding landscape wraps around the house and a tower that features a sauna.

Achieving such efficiency and maintaining the integrity of the wetlands and woodlands on the property meant more research for both the designers and the resident—just getting approval for the siting of the buildings and the driveway took eight months—but Hague is hardly one to do things half way. “A lot of times couples engage in house-building, like birds. I'm doing this solo, more like a monk,” he says of the deeply personal undertaking.

Photo by 
11 / 13
Inspired by the classic barn, this house in Ancram, New York combines form and function with sustainable design.

“Who better than the farmer and the farmer's family to know how most effectively and easily to find efficiency?” says architect Alan Barlis. Regional architecture inspired the barn-life structure of the house, an open volume that aides in efficient heating and cooling of the space.

 

Photo by 
12 / 13
13 / 13
A former barn in Hudson Valley, New York transformed into a sustainable home.

The main house is constructed from structural insulated panels from Vermont Timber Frames and clad in charred cedar. The roof panels are by Agway Metals. 

Project 
Fox Hall

Two hours north of New York City, an unusual barn emerges from a hill just off a country road. Its black siding and bright-red window frames hint at the imaginative playground inside. This space, with its rope-railed catwalk and indoor tent, is just one element of the multifaceted getaway architecture and design firm BarlisWedlick Architects designed for fund manager Ian Hague. Farther up the hill sits its counterpoint, a 1,800-square-foot home designed to meet strict Passive House Institute efficiency standards. 

“I have a practical side, and a much more important whimsical side that most of the time I try to repress,” says Hague, whose shock of silver hair offers a sense of gravitas tempered by his shorts and woven-leather espadrilles. His dual nature is represented in the mix of exuberant areas for socializing and more sedate private spaces spread out over a 75-acre parcel protected by the Columbia Land Conservancy. It is also reflected in his working relationship with the design team that has shaped the retreat. “Ian used imagery to communicate an overall sensibility and lifestyle he wanted to achieve,” says interior designer Elaine Santos, who encouraged her client to think in abstract terms. “That said, he was also very intuitive in terms of what he selected—it was all based on instinct.” 

The Shaker-style furniture provides comfort and compliments the exposed structure.

The open living-and-bedroom area of Ian Hague’s rural retreat can be divided by a wall that rises from within the master-suite platform. Interior designer Elaine Santos blended her client’s collection of vintage furniture with no-fuss pieces like a Shaker-style bench by Ilse Crawford for De La Espada. The dining chairs are a 1959 design by Arne Hovmand-Olsen for Mogens Kold.

The design program was developed over three and a half years, first with a 19th-century barn brought in from a nearby farm and reimagined as a hub for entertaining, filled with colorful rugs and a loft where Hague can work on his balsa-wood model airplanes. Then came the main house, a soothing space that recalls the barn in its volume and shou-sugi-ban cladding. A garage with a green roof, a three-story tower with a sauna at the base, and a natural pool free of chlorine round out the compound. 

As the architecture and interiors evolved together, the design team looked to Hague’s inspiration images, which ranged from whitewashed interiors to colorful, ladder-filled cottages. “They all spoke to a house that was modern for modern times, not too layered, and cabin-like,” Santos recalls. “But what does ‘cabin’ mean? It means warm and cozy, a not-too-precious dwelling; somewhere you can retreat.”  

A three-story tree house features a sauna and screened-in dining room.

Connected to the main house by a narrow bridge, a three-story cedar tower with a sauna at its base recalls a tree house. The screened-in second level includes a table and chairs for enjoying an outdoor meal, while a swing on the tower’s top level provides a perch to take in the surrounding birch trees. 

While the main house serves as a place for quiet contemplation—“a hermitage in the forest,” Hague calls it—it’s hardly ascetic. The open living area is outfitted with a mix of substantial pieces meant for lounging and lighter designs that Hague can move around to suit his moods. Nothing, least of all the oversize sofa made of reclaimed wood and upholstered in recycled canvas from Army tents, feels so formal that Hague can’t come in from the woods, grab a beer, and plop right down. A faux sheepskin rug, meanwhile, does double duty as a seating area for the home’s oft-barefoot resident. This casual arrangement is based on clues Santos picked up from Hague’s various collections. “Our investigation happened in a furniture warehouse in New Jersey,” Santos explains. “We had these crates opened and it was really easy to see”—from the patina and surface scratches—“that he used everything he owned, which told us a lot.” Together, these objects, everything from teak end tables and a Plycraft lounge to a Stickley daybed, presented a “broad range of what ‘modern’ meant to him.”

With this in mind, Santos hit on “neo-Shaker” as a keyword for the project. Everything in the house would need to be functional and inviting to the touch—“warm woods; nothing too coated.” In this way, the tactile experience of objects was just as important as their aesthetics: Hague sat in every chair and touched nearly every material the team brought into the house. That’s how, with two sample beams in hand, the original whitewash inspiration fell in favor of a more natural finish. “These very early inspiration images were guidelines, but never did we ever go back to them and just make design decisions,” says Santos. “It was a really collaborative design process with him about what felt right.”

The master bedroom features brass details and a textured wall hanging.

The bedding is intentionally simple, without layers of unnecessary pillows, and the “non-headboard headboard,” as Santos describes it, is a loose macramé wall hanging by Sally England. The built-in storage wall that defines the space is painted Kendall Charcoal by Benjamin Moore in a matte finish—a shade used on millwork throughout the house. The Isaac brass sconces are from Schoolhouse Electric, and the floor lamp is from Crate & Barrel. The rocker was custom made by Onefortythree in Las Vegas. 

While the interiors of the house are restrained, the barn is full of energy. Near the wood-burning stove that heats the drafty space in winter, rugs from Hague’s travels are layered on the floor—“a true example of a collected life,” Santos says. On the exterior, windows are set off in “a really sexy lipstick red.” The specific hue was among Hague’s most direct requests on a list that also included a fireman’s pole to lead from the barn to an apartment downstairs. 

Red windows articulate the charred-wood facade of this Hudson Valley house.

While the house is a private sanctuary, the barn is a gathering place, especially in summer. On its lower level, a studio apartment recalls the main house with its Intus windows oriented to maximize solar gain.

Altogether, the rural compound feels tailor-made for its owner and his many whims. “I really do use both spaces,” Hague says of the split-personality property. “I feel like I’ve neglected one if I spend too much time at the other.”  

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016