written by:
photos by:
May 17, 2016
Originally published in The Great Outdoors
as
Air Chrysalis
A couple’s retirement home on a nature preserve in Carmel, California, emerges as a series of eco-conscious pavilions that rest lightly on the land.
modern ecoconscious pavilion walkway roof
"Pulling the buildings apart allows what is not a big house to feel really big," says architect Jonathan Feldman of the sustainable retirement home he built for a couple in California. "Because of the ways it opens up, it feels much more expansive than it really is."
Photo by 
1 / 10
Modern eco-conscious pavilion in California by Feldman Architecture with butterfly roof and recycled rainwater.
Butterfly House, designed by Feldman Architecture for David and Suzanne Rinaldo in California’s Monterey County, is made up of three discrete structures separated by walkways. The distinct folds in the roofs are utilized for rainwater catchment.
Photo by 
2 / 10
Modern eco-conscious pavilion in California by Feldman Architecture in green landscape
Set on five acres, the three pavilions total 2,900 square feet. They gently fan out in a semicircle “like the charms on a necklace,” Suzanne says. The pair recruited landscape designer Bernard Trainor to help integrate the house with the land.
Photo by 
3 / 10
Modern eco-conscious pavilion in California by Feldman Architecture with concrete walls.
Trainor planted native grasses and yarrow as a visual buffer between the house and the natural site. Feldman chose Douglas fir beams as the board forms for the site-poured concrete walls. “The rough texture of the concrete helps tie the house to this dynamic and wild setting,” he says.
Photo by 
4 / 10
Entryway of modern eco-conscious pavilion in California by Feldman Architecture with Fleetwood glass windows, furnished with Ligne Roset sofa.
The entrance to the main pavilion is defined by a pivoting glass door from Fleetwood (above left). The stairs lead to the media loft, where Inga Sempé’s Ruché sofa for Ligne Roset breaks up the gray. Among the couple’s few directives were tall ceilings, which Feldman covered in low-cost plywood sheets.
Photo by 
5 / 10
Living and dining room of a modern eco-conscious pavilion in California by Feldman Architecture with Ligne Roset chairs Foscarini lighting and B&B Italia sofa.
In the open living-dining area, a sofa by Antonio Citterio joins a Metropolitan chair and ottoman, all from B&B Italia. A Big Bang fixture from Foscarini hangs above the dining room table, designed by Feldman and surrounded by chairs from Ligne Roset.
Photo by 
6 / 10
Modern eco-conscious pavilion in California by Feldman Architecture with passive solar energy in a bathroom clad with concrete walls.
The bathroom in the guest pavilion takes advantage of the passive solar siting. “Detaching the roof from the walls allowed us to bring in light from the top,” notes the architect. The custom vanity holds a Lacava sink; the tub is AquaStone from Aquatica.
Photo by 
7 / 10
Concrete pavers in the entrance to the garden of a modern eco-conscious pavilion in California by Feldman Architecture with Bernard Trainor landscape design.
More native grasses set the tone near the generously sized concrete pavers leading to the entrance. “We didn’t want the planting to feel like a country cottage garden—that would have felt disconnected with the view behind it,” Trainor says.
Photo by 
8 / 10
Bedroom pavilion in a modern eco-conscious pavilion in California by Feldman Architecture with oak tree.
The bedroom pavilion is mostly hidden, thanks to a massive native California oak—part of a grove. “That’s the good thing about oaks—they keep their leaves in the winter, so you don’t have one view in the summer and another in the winter,” Suzanne says.
Photo by 
9 / 10
Site landscaping plan for modern eco-conscious pavilion in California by Feldman Architecture with oak tree.
Butterfly House Floor Plan A Entrance B Dining Room C Living Room D Kitchen E Bathroom F Master Bedroom G Bedroom H Office I Terrace J Garage K Cisterns L Pavers
Photo by 
10 / 10
modern ecoconscious pavilion walkway roof
"Pulling the buildings apart allows what is not a big house to feel really big," says architect Jonathan Feldman of the sustainable retirement home he built for a couple in California. "Because of the ways it opens up, it feels much more expansive than it really is."
Project 
Butterfly House
Architect 
Landscape Architect 

When David and Suzanne Rinaldo showed architect Jonathan Feldman the site for their new home in fall 2009, they told him they wanted a house with a certain lightness to it, like “a butterfly landing in a meadow.” It’s an apt image for the couple; they run a business out of their home, as management consultants in behavioral health, and flit around the country for their work. They wanted a weekend retreat close to their San Francisco base where they could ease into retirement.

Busy as they are, the Rinaldos are also meticulous—it took them two years to find the right piece of land: Once they’d settled on Monterey County, they fell in love with the Santa Lucia Preserve, a 20,000-acre private development and land trust about 15 minutes from Carmel. They looked at close to 30 sites, searching for something flat enough to fit a house on one level, with an unobstructed view. “As we grew older, we didn’t want to worry about steps,” David explains.

Next, they looked for a modern architect. “We didn’t want a rustic lodge that looked like it belonged in a national park,” Suzanne says. Since most of the preserve’s homes are Craftsman or Spanish colonial, the couple also wanted someone who could get a minimalist, industrial look past the design review board. 

Entryway of modern eco-conscious pavilion in California by Feldman Architecture with Fleetwood glass windows, furnished with Ligne Roset sofa.
The entrance to the main pavilion is defined by a pivoting glass door from Fleetwood (above left). The stairs lead to the media loft, where Inga Sempé’s Ruché sofa for Ligne Roset breaks up the gray. Among the couple’s few directives were tall ceilings, which Feldman covered in low-cost plywood sheets.

Feldman, who is based in San Francisco, designed his own parents’ house in the preserve. The Rinaldos and the architect met—and hit it off. Knowing the couple wanted to integrate the home with the rural setting, Feldman urged them to hire a landscape designer and suggested a few names. They chose Bernard Trainor for his similarly restrained approach.

The pair were blunt about their budget. “They came to us with real numbers and a spreadsheet,” Feldman recalls. “They were good about asking us to recalibrate their expectations.”

The team also found clever, affordable ways to give the house another kind of lightness: a lesser footprint on the earth. From rainwater harvesting to passive heating and cooling, tactics emerged organically. It took about five months to finalize the plans. Both landscape designer and architect spent days studying the landscape, especially Feldman. “I can’t tell you how many hours that man spent on his back looking at the sky, trying to figure out the best place to put rooms and windows,” Suzanne remembers. “Even the gophers and bobcats knew him.”

Grading began in May 2011. Feldman knew construction would be “tricky.” He explains, “There’s no trim, everything’s exposed, yet it’s all supposed to be light, perfect, and precise—on a tight budget.” Luckily, contractor Brian Groza proved to be even more painstaking than the Rinaldos. “Brian does the most meticulous planning I’ve ever seen,” Suzanne says. “[In our work] we do project plans for our clients, but this was far beyond anything I’ve ever done.” The house was finished in 17 months; the roof and windows were complete by March 2012, and the landscaping was in place by December of the same year.

By January 2013, the Rinaldos had decided to move to the house full-time. Now they use their San Francisco condominium as the weekend retreat. “I have never been happier living somewhere,” Suzanne says.

When the Rain Comes

Feldman chose butterfly roofs for their aesthetic value, not their ability to harvest rainwater. However, “the second we drew it, we were excited about the water-harvesting potential,” the architect recalls. “It fit so well with the poetry of the form—three scoops grabbing the water.” He and landscape designer Bernard Trainor oriented each pavilion to let water flow around and into the surrounding meadow. The Japanese rain chains that they hung at the notches of each roof form captivating flowing sculptures when it rains. Below each chain, they installed a hidden pump to carry excess water into three concrete cisterns that hold a total of 33,000 gallons, or “just about the average rainfall, based on the square footage of the roof,” says David. During the summer, the cisterns passively release water into the meadow to irrigate the plants. Though the tanks are half-submerged in the earth, at first Suzanne worried they’d be eye- sores. “I thought I’d really hate them, but I don’t mind them,” she says. 

Modern eco-conscious pavilion in California by Feldman Architecture with passive solar energy in a bathroom clad with concrete walls.
The bathroom in the guest pavilion takes advantage of the passive solar siting. “Detaching the roof from the walls allowed us to bring in light from the top,” notes the architect. The custom vanity holds a Lacava sink; the tub is AquaStone from Aquatica.

Passive Impressive

The house’s ten-inch-thick, board-formed concrete walls, along with the concrete floors, act as heat sinks to warm the house on chilly nights, aided by radiant floor heating and gas stoves in the living room and guest pavilion. Accordion-like doors from NanaWall span the living and dining rooms and, during the hotter summer months, open the house to coastal breezes. The butterfly roof allows for extra ventilation: Feldman worked with structural engineer Mike Hicks of Fulcrum Structural Engineering to make the roof appear as though it floats above the concrete walls. The upper windows add an extra layer of ventilation. Hicks embedded slender, stiff posts into the concrete and disguised them as window mulling pieces.

Modern eco-conscious pavilion in California by Feldman Architecture with concrete walls.
Trainor planted native grasses and yarrow as a visual buffer between the house and the natural site. Feldman chose Douglas fir beams as the board forms for the site-poured concrete walls. “The rough texture of the concrete helps tie the house to this dynamic and wild setting,” he says.

Going Native

The garden also serves as a pathway between the guest and main pavilions. To conserve water, help meet the budget, and blur the design into the natural landscape, Trainor combined concrete pavers, which appear to stretch to the horizon, with some well-chosen, low-water native plants like the wildflower yarrow and Carex pansa sedges. He also chose one manzanita tree, a hybrid called ‘Dr. Hurd’, known for its hardiness and sculptural maroon limbs. “The planting was the most conscientious thing I have ever seen in my life,” Suzanne recalls. “Plant One had to go in Hole One. Plant Two in Hole Two. Everything is placed, but it doesn’t look like it.”

Head of the Glass

Feldman acknowledges that “there are a lot of questions when you have this much glass: Will it overheat or feel cold? Is there too much glare? Is it too bright?” Using computer software to track the passage of the sun through the day and the seasons, he oriented the largest glass walls to the south, to ensure added warmth in winter. Every roof has a wide overhang to shade the panels from glare in summer.

Let the Sunshine In

Once the Rinaldos were sold on the water system, solar came next. The team found a hidden, south-facing spot, above the garage, where they installed a 7 kWh solar array. The panels now harvest enough electricity to meet half of the house’s electrical needs, which—with all the natural light and passive climate control—aren’t much. “Most of the electricity use goes for the hot tub at this point,” David says. 

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016