written by:
photos by:
April 20, 2016
Originally published in Modern Dreams
as
Homeschooling
A see-through pool wall is just one element of this vibrant home.
Palo Alto home with acrylic pool window

Spencer Greene and his daughter, Anya, go for a dip in their Palo Alto, California, home. The three-inch-thick acrylic pool window allows the parents to monitor their children’s swims from the LC4 chaise longue.

Photo by 
1 / 11
Palo Alto home facade with swispearl siding, concrete flooring and walls and a pool in the backyard

Architects Tom Chastain, Renee Chow, and Antje Steinmuller of Studio Urbis installed Swisspearl siding as a rainscreen and used concrete flooring and walls to insulate the home and regulate its internal climate.

Photo by 
2 / 11
Palo Alto home bedroom with haba swing

In their bedroom, Anya and Yash hang out in the boat-shaped swing by Haba that their aunt brought them from Germany (it’s not currently available in the United States). A Rapson Rapid Rocker by Rapson-Inc. sits next to the window.

Photo by 
3 / 11
Palo Alto home facade with wood screens

Movable wood screens on the exterior provide shade to alleviate heat gain. The home is color coded to correspond to the outside elements.

Photo by 
4 / 11
Palo Alto home kitchen with built in table and de la espada chairs

In the kitchen, the walls near the garden are painted green. The built-in table was designed by Chastain, and the Tone chairs are from De La Espada

Photo by 
5 / 11
Palo Alto home kitchen with glass front cabinets

The red- and orange-painted cabinets are meant to reflect sunlight and represent the heart of the home. The glass-fronted cabinets in the kitchen are by Henrybuilt, and the clear containers with dry goods are from the Container Store.

Photo by 
6 / 11
Palo Alto home living room with pendant lamp and vintage jewelry chest

In the living room, a vintage table and chairs by Edward Wormley sit in front of a Florence Knoll wall unit with a vintage jewelry chest by George Nelson for Herman Miller. The Hinaki pendant light over the stairs is by David Trubridge.

Photo by 
7 / 11
Palo Alto home patio with crate & barrel outdoor table and benches

The patio table and benches are from Crate and Barrel.

Photo by 
8 / 11
Palo Alto home dining room with a george nelson dining table

Greene purchased the vintage George Nelson dining table and cane-back chairs together. “We assume they were originally a set, but there is no way to be sure,” he says. A pass-through fireplace from Regency Fires separates the dining platform from the living space.

Photo by 
9 / 11
palo Alto home with sidewall panels on the stairwell

Shadow Play

3form Varia Ecoresin Organics panels were used as sidewalls for the stairwell. The material is a translucent resin that permits light to pass, making the adjacent spaces seem bigger. Silhouetted figures going up and down the stairs animate the room. Effects can be varied and modulated with panels of different textures from different suppliers, such as 3form, Panelite, and Bendheim. Panels can also be mounted in simple aluminum U-channels to be used as partial room dividers or as entire walls.

Photo by 
10 / 11
Palo Alto home floor plans

Elements House Floor Plan 

A    Lower Living Room

B    Media Room

C    Exercise Room

D    Sauna

E    Bathroom

F    Study

G    Laundry Room

H    Utility Room

I    Storage

J    Wine Cellar

K    Entry

L    Guest Bathroom

M    Living Room

N    Dining Room

O    Kitchen

P    Family Room

Q    Loft Library

R    Bedroom

S    Master Bedroom

T    Master Closet

U    Master Bathroom 

Photo by 
11 / 11
Palo Alto home with acrylic pool window

Spencer Greene and his daughter, Anya, go for a dip in their Palo Alto, California, home. The three-inch-thick acrylic pool window allows the parents to monitor their children’s swims from the LC4 chaise longue.

Project 
Elements House
Architect 

In Palo Alto, California, Spencer Greene, a Texas-raised technology executive, and Santosh Ramdev, a public relations professional from New York, just couldn’t agree on a home they both liked. Greene wanted light wood finishes in a midcentury modern house like his grandmother’s to match his collection of vintage furniture. Ramdev, who grew up in an Indian household full of color, preferred easy-care concrete floors.

The couple found a 50-by-200-foot lot with two teardown structures on it. Then they discovered that the smaller one could not be torn down because disturbing its foundation would harm the old trees beside it. In 2004, Greene and Ramdev began hunting for an architect for the remodel. Just after their wedding, in 2005, they discovered architects Tom Chastain and Renee Chow of Studio Urbis on UC Berkeley’s website. It was an instant match. "As teachers, we didn’t sell. We explained," Chastain says. "Instead of style, we spoke of site and space, and that gave them the confidence to choose us." 

Antje Steinmuller, a former student of Chastain’s who is now a principal at Studio Urbis and a professor of architecture at California College of the Arts, became the project architect. Over the next five years, Greene and Ramdev’s children, Anya and Yash, were born, and several designs ensued for the expanding family. Eventually, they made a choice. "We really helped them to understand what spatial associations they were triggering during our discussions," Steinmuller says. "Spencer was very precise. He’d say, ‘I’ll enter and turn right to reach for a coat hook,’ and then physically demonstrate what he meant."

Thanks to such specific input, the refurbished, 500-square-foot guest cottage remains where it was, and the new 4,000-square-foot, two-story house is a composition of well-lit, open-plan spaces to "journey" through. Inside, bright green, red, and blue walls symbolize earth, fire, water, and air. "Color can be associative, but it also helps to define room spaces," Steinmuller says. In the kitchen, Ramdev’s spices, beans, and grains are stacked in clear glass containers on open storage shelves against a wall of channel glass, like colorful, site-specific art. "The attitude of this home," Chastain says, “is deliberately not luxurious."

Ramdev: We looked at so many gorgeous houses near University Avenue, but Spencer would walk in and say he would have to redo this and redo that. They were all construction projects. I realized then that he was in denial. He really wanted to build from scratch.

Greene: I’ve lived in this area for 20 years, and still it took a long time to find something we liked. We eventually found Tom Chastain’s work and began to be more interested in an intellectual approach to our design. It struck me that he said right away that there will be mistakes, but he promised to make the good stuff outweigh the bad. He had the wisdom to say that he would not be perfect. I’ve been called hyperrational. When we sat down with him, he sensed my interests and explained very simply why modern architecture is different from premodern. In modern architecture, you design the whole site and not just a structure deposited onto the land.

Ramdev: I think Spencer had certain architects he wanted to interview and was really keen on one whose work he had seen in the San Francisco Chronicle Magazine. The house had channel glass, and we went to see it. We liked the style, but the house was intimidating. We are both down-to-earth people, and I did not want marble flown in from India and special things from Italy. I wanted a house that was livable, where our children could grow up happily.

Greene: I had always imagined that architects were artists with great design sensibilities but I did not realize how much of their work is about negotiation. Because there is little residential space close to downtown, Palo Alto lots are deep and narrow. With so many zoning codes, people are building to match the imposed mass and volume restrictions—and that becomes the design. Houses begin to look the same. We wanted something different. In the end, we left a bit of our buildable space unused so we could have a better design within the constraints. The pool, for instance, drove a lot of decisions. Long before this project, I woke up with this image of a porthole looking into a swimming pool. In my mind’s eye, it was a round porthole—just two feet in diameter. But even though I had worked so closely with Tom on the design, when they took the forms off the concrete, I was startled to see this huge gap in the swimming pool wall. Tom said it was the window! I thought a little opening would be all that we could do, practically. He made the idea better, and the water pressure keeps the Plexiglas shield in place.

Ramdev: We had toured so many houses, and every one had wood ceilings and wood everywhere. The natural theme was being overdone, and so I resisted that. We do have some wood paneling downstairs; the architects had to explain to me many, many timeshow it represented the core of the house. It was a battle I lost, but now I agree it works aesthetically. I also wrestled with the architects over the acrylic panels embedded with bamboo rings that serve as translucent sidewalls for the stairs. I thought the panels should be clear, but in the end I picked the translucent panels.

Greene: I call our home the Elements House because the exposed concrete slab suggests earth; the windows reveal the sky; the pool is a water feature, visible inside and out; and the fire is our double-sided fireplace. The lower level has three of the elements. We picked the colors to help make sense of it: Red is near the fireplace and sauna. Blue paint suggests air and water.

Ramdev: Antje Steinmuller was my window to architecture; she worked closely with me. When we were designing the kitchen, she showed me the layout on a piece of paper, and all I said was that I wanted it to be larger, larger. There is enough space for all of us to be working on totally different recipes. I make Indian-style rotis and set the kids up to make their own. Spencer makes pancakes in the morning while I am getting the rest of breakfast or lunch ready.

Greene: Santosh has a vast array of lentils and spices, and that drove certain aspects of the design. Instead of being hidden in a pantry, these foods have become a decorative feature that is extremely useful.

Ramdev: In this kitchen, I always know where everything is because of how Antje designed the open storage shelves. It is not a decorative show kitchen that is not a place to cook. It really functions, and I wanted that.

MAKE IT YOURS

The Big Screen Upper cabinets with translucent 3form Ecoresin on the front and back panels and open steel shelves allow light into the kitchen from exterior walls of channel glass. This lively and practical screen idea can be used on any window wall or as a room divider to allow privacy while bringing light from one space into another. 

Shadow Play 3form Varia Ecoresin Organics panels were used as sidewalls for the stairwell. The material is a translucent resin that permits light to pass, making the adjacent spaces seem bigger. Silhouetted figures going up and down the stairs animate the room. Effects can be varied and modulated with panels of different textures from different suppliers, such as 3form, Panelite, and Bendheim. Panels can also be mounted in simple aluminum U-channels to be used as partial room dividers or as entire walls.

Primary Colors A flexible exterior wall—composed of two-by-six-foot Fleetwood glass doors that pocket into green side walls—links the interior to the exterior. The use of landscape colors inside is an inexpensive and simple way to visually reference the outdoors. Frank Lloyd Wright employed this tactic, as did Arts and Crafts designers before him. 

Some Like it Hot A double-sided gas fireplace by Regency separates—and also connects—the living room and dining area without diminishing the effect of the larger, loftlike space. regency-fire.com

Here Comes the Sun Daylight ricochets into some of the darkest “landlocked” corners of the house via Solatubes, making artificial light unnecessary during the day. In dense urban areas, where side windows are not possible and large skylights are inconvenient, light can still be channeled through these very small, circular exterior openings. They connect to ingenious reflective inner tubes that can be threaded into walls or ceilings and attached to chandeliers. solatube.com

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016