written by:
photos by:
April 20, 2016
Originally published in Modern Dreams
as
How Swede It Is
This Swedish guesthouse embodied Nordic building traditions for a modern extension.
Swedish guesthouse pavilion with pergola over the pool and george nelson benches

In Sweden, architect Bengt Mattias Carlsson created a pavilion adjacent to a residence dating from the late 1800s. The pergola is made from glue-laminated timber beams set atop steel posts; it protects the pool from falling pine needles. George Nelson benches offer places to sit.

Photo by 
1 / 8
Swedish guesthouse with a sauna with a wood-burning stone and pine walls covered in tar

A wood-burning stove from Harvia, of Finland, heats the sauna. The pavilion’s rough-cut pine walls are treated with tar, a preservative that yields a time-worn aesthetic. 

Photo by 
2 / 8
Swedish guesthouse bathroom with pine walls covered in tar and a Vola faucet

Arne Jacobsen designed the Vola bathroom faucet.

Photo by 
3 / 8
Swedish guesthouse with oversized glass doors to the living room

Light floods into the sparsely furnished living area thanks to the oversize glass doors.

Photo by 
4 / 8
Swedish guesthouse living room with timber pergola

Carlsson used the same materials and timber sizes indoors and out to maintain a unified character throughout the pavilion.

Photo by 
5 / 8
Swedish guesthouse pine forest facade

The pine forest around the complex provided the architects with their color scheme.

Photo by 
6 / 8
Swedish guesthouse pavilion seats with timber coated in linseed oil

The wood on the exterior has been treated with linseed oil or painted with tar. Seats built directly into the pavilion’s frame allow the family to relax and enjoy the surrounding woodlands without the need for additional furniture.

Photo by 
7 / 8
Swedish guesthouse floor plans

Forest Sauna Floor Plan

A    Bathroom

B    Laundry Room

C    Bedroom

D    Covered Pool

E    Recreation Room

F    Half Bathroom

G    Tub Room

H    Shower

I    Sauna

J    Dining-Entertaining Space

K    Seating Deck

Photo by 
8 / 8
Swedish guesthouse pavilion with pergola over the pool and george nelson benches

In Sweden, architect Bengt Mattias Carlsson created a pavilion adjacent to a residence dating from the late 1800s. The pergola is made from glue-laminated timber beams set atop steel posts; it protects the pool from falling pine needles. George Nelson benches offer places to sit.

Project 
Forest Sauna

These days, something old can easily become the next big thing—whether it’s music, fashion, furniture, or even construction methods. That’s the case with the guesthouse that Bengt Mattias Carlsson of Archie Design Lab and Meter Arkitektur designed for Linda Seitola Gunnarson, Pekka Seitola, and their two children. The family owns a large swath of land outside Gävle, Sweden, on a wooded peninsula that reaches out into the Baltic Sea. To blend the structure into the pastoral environment, Carlsson and builder Kaj Stefanius employed modern wood technology and 1,000-year-old Nordic building traditions, producing a pavilion that rests lightly on the land.

The Seitolas renovated and restored a historic house dating from the late 1800s after they bought the land nearly 20 years ago. Though the house was large enough for the family of four, the Seitolas wanted additional space to entertain friends as well as a place for bathing, recreation, and storage. They reached that conclusion shortly after finishing the renovation, but almost ten years elapsed before the guesthouse was actually built. “When we started, the kids were small,” Carlsson says. “Today they’re 17 and 20 years old.”

Swedish guesthouse with oversized glass doors to the living room

Light floods into the sparsely furnished living area thanks to the oversize glass doors.

The biggest obstacle was getting the necessary permits. Due to an abandoned underground military gun emplacement on the site, the family had been granted the rights to build on only a portion of the land. The heritage commission wanted the chamber preserved. “I contacted them and finally got them to agree to a bigger site,” Carlsson says. He swayed the committee by proposing to build on top of the military outpost. It still exists and is visible through glass inlays in the pavilion’s floor.

The 6,460-square-foot pavilion is one story high and nearly 200 feet long. Constructed as a series of modular spaces, it’s reminiscent of a forest cabin collection. Each space takes up 107 square feet. “It’s put together as a system,” Carlsson says. “You don’t feel it as being big, but experience it as small rooms.” The main structure includes a laundry room, guest rooms, bathrooms, and a dining-entertaining space. There are only two bedrooms, but the house can sleep ten thanks to its bunk-style interior. The four-chamber sauna is in a separate structure, as is the boathouse.

In the traditional Finnish manner (Seitola is of Finnish descent), trees have been left standing close to the pavilion, creating a visual rhythm between site and structure. Solid wooden slabs form a stage for sunbathers, and people can move freely through indoor-outdoor spaces on the spruce hardwood decking. A newly constructed road leads to the entrance on the land side, where buildings for boats, cars, and tractors have been erected.

Swedish guesthouse living room with timber pergola

Carlsson used the same materials and timber sizes indoors and out to maintain a unified character throughout the pavilion.

Seven-and-a-half-inch-wide hewn logs frame the structure, which rests on site-cast concrete plinths. Log construction is one of the oldest building methods in Scandinavia. “Today we talk about sustainability, but what is more sustainable than a 1,000-year-old technique?” Carlsson asks. The walls feature rough-sawn surfaces; every two-inch-wide board is tarred on the pavilion’s exterior and glazed with linseed oil inside, an eye-catching preservative treatment.

The project took a long time, but it was a happy, harmonious one. “We all worked together,” Carlsson says. “Me, the family, and the builder.” The joint effort garnered national accolades: The house won first place in the Swedish Timber Prize, a competition that is held only every four years. The jury lauded the pavilion’s exceptional “creative zest and meticulous detail.” For Carlsson, the end result “feels like a shrine.”

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016