written by:
March 10, 2011

Everything about this vacation home is little crazy. For starters, there’s the location. It’s in Israel. In northern Galilee. On the border with Lebanon.

Architect Guy Zucker says that he wanted the color palette of the three “rocks” to feel like earth or sand. Their stucco is grainy, rather than smooth, and a radicalized sand color.<br /><br />Photo courtesy <a href="http://www.guyzucker.com/">Z-A Studio<
Architect Guy Zucker says that he wanted the color palette of the three “rocks” to feel like earth or sand. Their stucco is grainy, rather than smooth, and a radicalized sand color.Photo courtesy Z-A Studio.
1 / 8
The house sits on a slope, atop blue concrete and ceramic tiles. A set of web-shaped stairs (right) flow like a waterfall onto the blue floor.<br /><br />Photo courtesy <a href="http://www.guyzucker.com/">Z-A Studio</a>.
The house sits on a slope, atop blue concrete and ceramic tiles. A set of web-shaped stairs (right) flow like a waterfall onto the blue floor.Photo courtesy Z-A Studio.
2 / 8
The area between the blocks is public space, with walls much more perforated there to provide lightness for the vacation home. Gradient shades of blue ceramic tiles relate to the blue walls and tiles outside.<br /><br />Photo courtesy <a href="http://www.
The area between the blocks is public space, with walls much more perforated there to provide lightness for the vacation home. Gradient shades of blue ceramic tiles relate to the blue walls and tiles outside.Photo courtesy Z-A Studio.
3 / 8
The home is small, at 1200 square feet, because of the political situation. The client wanted to start small, see how things go, and if it’s to be used in the future, enlarge it.<br /><br />Photo courtesy <a href="http://www.guyzucker.com/">Z-A Studio</a>
The home is small, at 1200 square feet, because of the political situation. The client wanted to start small, see how things go, and if it’s to be used in the future, enlarge it.Photo courtesy Z-A Studio.
4 / 8
The home’s palette is derived from two opposite color fields. The blocks are made of a rough color, that’s block- and sand-like. The floor rippling around gives a cool feeling like water.<br /><br />Photo courtesy <a href="http://www.guyzucker.com/">Z-A S
The home’s palette is derived from two opposite color fields. The blocks are made of a rough color, that’s block- and sand-like. The floor rippling around gives a cool feeling like water.Photo courtesy Z-A Studio.
5 / 8
Zucker says that he tried different colors, but eventually went to blue for the floors and the public area perforated with windows. “It’s the color of the sky, which is very clear there, with very few clouds,” he says.<br /><br />Photo courtesy <a href="h
Zucker says that he tried different colors, but eventually went to blue for the floors and the public area perforated with windows. “It’s the color of the sky, which is very clear there, with very few clouds,” he says.Photo courtesy Z-A Studio.
6 / 8
Winter temperatures in northern Galilee can be as cool as 50 degrees, with summer temperature as high as 100 degrees. “Most of the year it’s pretty hot,” Zucker says.<br /><br />Photo courtesy <a href="http://www.guyzucker.com/">Z-A Studio</a>.
Winter temperatures in northern Galilee can be as cool as 50 degrees, with summer temperature as high as 100 degrees. “Most of the year it’s pretty hot,” Zucker says.Photo courtesy Z-A Studio.
7 / 8
The public space, both inside and out, ripples in blue around the three blocks.<br /><br />Photo courtesy <a href="http://www.guyzucker.com/">Z-A Studio</a>.
The public space, both inside and out, ripples in blue around the three blocks.Photo courtesy Z-A Studio.
8 / 8
Architect Guy Zucker says that he wanted the color palette of the three “rocks” to feel like earth or sand. Their stucco is grainy, rather than smooth, and a radicalized sand color.<br /><br />Photo courtesy <a href="http://www.guyzucker.com/">Z-A Studio<
Architect Guy Zucker says that he wanted the color palette of the three “rocks” to feel like earth or sand. Their stucco is grainy, rather than smooth, and a radicalized sand color.Photo courtesy Z-A Studio.
Project 
The Heavy Light House
Architect 

“The clients made an idealistic decision to purchase the land after the most recent Lebanese/Israeli war,” says Guy Zucker, principal architect in New York’s Z-A Studio. “The area was devastated. It was bombed by Hezbollah from the southern part of Lebanon.”

Once hostilities ceased, the economy of the nearby village of Shomera was in shambles. To give it a jump-start, land was priced very reasonably, with the stipulation that buyers cover part of the village debt.

“The client said: ‘Okay, we’re going to build. We want to do it, and if it doesn’t work out, then it doesn’t work out—but we will have helped the village,’” says Zucker. Security regulations required concrete walls, 18 inches thick. The building had to be situated so that it faced away from the border. That opened it up to views of nearby forest and valley. The result is an angular, geometric essay that mediates the conflicting conditions of heavy war zone with lighter vacation home.

“The way we typically work, we look first not to the imagery but to the restraints, like the security,” Zucker says. “That sets the organization, the scheme. Once that’s in place, it inspires us.” He placed three rectangular blocks containing two bedrooms and a bath around a common area, to form a closed-in courtyard. The common space is perforated with a number of openings to contrast with the weightier blocks and provide lightness for the feel of a vacation home.

“I saw the blocks as rocks,” he says. “We connected them to the landscape like a Zen garden.  Around the rocks are little pebbles, combed in a ripple effect. Then we took the interior floor pattern and organized the ceramic tile to ripple around the big blocks. It’s a gradient color of blue inside and out. And it forms a porch-like area between the house and the outside.”

In essence, Zucker has carved a surprisingly successful oasis of peace out of one of the most war-torn places on the planet.

To see more images of the project, please view the slideshow.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016