photos by:
May 13, 2009
Originally published in Think Smaller

The McKenzie residence sits within the grid of a commercial apple orchard, its roof and upper parts floating above the trees to echo the surrounding hills. Although its steel cladding is suggestive of a barn, inside it is anything but.

Music is central to Andrew McKenzie’s living arrangements. With guitars hanging on his Gaboon plywood walls, he always has an instrument at hand.
Music is central to Andrew McKenzie’s living arrangements. With guitars hanging on his Gaboon plywood walls, he always has an instrument at hand.
Photo by 
1 / 11
The kitchen is small but utilizes all available space—even allowing room for a hat or two.
The kitchen is small but utilizes all available space—even allowing room for a hat or two.
Photo by 
2 / 11
The living area features glass doors to ensure it is bathed in light, warmth, and pastoral outlooks.
The living area features glass doors to ensure it is bathed in light, warmth, and pastoral outlooks.
Photo by 
3 / 11
The living area gains further sun from a skylight in the high pyramid-shaped roof.
The living area gains further sun from a skylight in the high pyramid-shaped roof.
Photo by 
4 / 11
New trees have been planted along the orchard grid to provide privacy.
New trees have been planted along the orchard grid to provide privacy.
Photo by 
5 / 11
The corridor by the staircase leads to the kitchen and offers storage space.
The corridor by the staircase leads to the kitchen and offers storage space.
Photo by 
6 / 11
McKenzie composes at his dining table, which, like many furnishings in the house, came from a secondhand store. The living area flows into an outside courtyard, whose slats parallel those inside, making it feel like an extension of the main house.
McKenzie composes at his dining table, which, like many furnishings in the house, came from a secondhand store. The living area flows into an outside courtyard, whose slats parallel those inside, making it feel like an extension of the main house.
Photo by 
7 / 11
The study is narrow but illuminated by a window, louvered like others in the house to help regulate heat.
The study is narrow but illuminated by a window, louvered like others in the house to help regulate heat.
Photo by 
8 / 11
The Gaboon-plywood walls flow through into the bathroom without a door to get in the way.
The Gaboon-plywood walls flow through into the bathroom without a door to get in the way.
Photo by 
9 / 11
The mezzanine bedroom sits beneath the off-center apex of the pyramid roof, with a view over the orchard, one of McKenzie’s few stipulations for the home’s design.
The mezzanine bedroom sits beneath the off-center apex of the pyramid roof, with a view over the orchard, one of McKenzie’s few stipulations for the home’s design.
Photo by 
10 / 11
McKenzie and neighbor James McNeill play in the living area.
McKenzie and neighbor James McNeill play in the living area.
Photo by 
11 / 11
Music is central to Andrew McKenzie’s living arrangements. With guitars hanging on his Gaboon plywood walls, he always has an instrument at hand.
Music is central to Andrew McKenzie’s living arrangements. With guitars hanging on his Gaboon plywood walls, he always has an instrument at hand.
Project 
McKenzie Residence
Architect 

No sooner had Andrew McKenzie, guitarist and vocalist for the Kiwi alt-country band Grand Prix, moved in to his new house in an apple orchard in Havelock North, New Zealand, than he spent the first night in an impromptu jam session with fellow musicians. After ten years of living in Wellington, McKenzie craved a small, inexpensive modern home where he could keep an eye on his widowed mother—she lives next door in McKenzie’s childhood home—and let his music take center stage.

Music looms large in McKenzie’s life—a passion that’s reflected on the walls of the 861-square-foot house, two of which are lined with mounted guitars. Their cases, along with a sitar, occupy most of the bench space in the narrow study, and in the living room, there’s an old Akai reel-to-reel tape recorder and a Fender amp at the ready. “We are also going to see what drums sound like in here,” says McKenzie. He thinks that, acoustically, they might require putting curtains across the expanses of glass that run the lengths of the lower walls in the lounge—but only for the duration of recording sessions. His architects, Cecile Bonnifait and William Giesen, will surely be relieved.

Bonnifait and Giesen run Wellington’s Atelier Workshop, which last year won a regional award   from the New Zealand Institute of Architects for the McKenzie project, earning praise for its “disarmingly simple” form and execution. “This very direct interpretation of the bachelor pad proves that architecture is not dictated by budget” (in this case, the budget was about about $120,000) said judges’ convenor Ezra Kelly.

Bonnifait, a Frenchwoman who has lived in New Zealand since establishing Atelier Workshop with Giesen in 2000, is well placed to appreciate the role of music in McKenzie’s life: They play together in another band, Bonanza, where her dramatic Gallic vocals can be heard to the fore. Knowing McKenzie was an advantage, though Bonnifait says that Atelier develops an intimacy with all their clients. “They have to talk about their dirty laundry to us,” she says, laughing. The bigger factor in finding the right way to design such a small house was perhaps that McKenzie knew and trusted her so well.

The size of the house was dictated by planning regulations, 861 square feet being the cutoff point before the project counted as a subdivision. Its 26-by-26-foot footprint and positioning ensured that it would fit pleasingly into the grid of the surrounding orchard, lining up with the rows of trees and complementing McKenzie’s mother’s house, which dates from 1971 and was designed by the late John Scott, one of New Zealand’s most acclaimed architects. Giesen himself lived in a Scott house when he was a boy and muses, “Scott was probably the person who inspired me to become an architect.”

Scott’s house for the McKenzies’ loomed large as Atelier Workshop set to work next door. Bonnifait describes their house for Andrew as “trying to understand the essence of what John Scott was about,” though responding in their own vocabulary.

Both architects appreciate the sculptural quality of Scott’s work, something they sought to emulate in part by employing sheets of steel to clad the outside of the new house. The materials were meant to suggest a barn sitting in the pastoral landscape, but the architects opted for a wider tray than standard-issue corrugate, which, as Giesen puts it, offers “much more pronounced shadow lines.”

As with that of the Scott house, the roof of Atelier’s house floats above the orchard foliage and within the undulation of surrounding hills. Though the interior is painstakingly symmetrical, the roof is a pyramid with an off-center apex—a feature that presented its own problems. The builder hoped to construct it offsite and lift it on with a crane, but transporting it through the orchard proved too difficult. The builder made it in situ instead.

The height of the ceiling (which also aids acoustics), plus the extensive use of glass to bring in sunlight, ensures the house never feels as small as it is. “It’s more than enough room for one person,” McKenzie says. “I’ve had large groups of friends around and they have said that the living area seems so big.” An outside courtyard that feels like an extension of the lounge, in part because it is enclosed by slats that parallel those inside, doesn’t hurt either. 

McKenzie’s stipulations for the house were few. His budget was small, and he wanted two stories in order to get a view over the orchard to the local landmark Te Mata Peak. And he didn’t want plasterboard, known throughout New Zealand by the manufacturer’s name, GIB. He’s seen a lot of it in his day job as a house painter, and it’s the last thing he wanted to come home to. “I do paint a lot of GIB walls. I have nothing against GIB, but I don’t like it for myself. It’s really smooth and sort of featureless. With plywood, you have more of an honest material, it’s got its own features and, hopefully, it will be very durable.”

Plywood is used throughout the interior—Gaboon below the datum and Italian poplar above—from the walls and ceiling to the bench and cabinets in the kitchen, and for wardrobes and shelving. There is a bank of shelving beneath the staircase leading to the mezzanine—a neat solution to the fact that the lounge, with its large sliding glass doors on three sides, does not have available external walls to accommodate storage. Two large wardrobes built into the structure of the mezzanine are symmetrically placed on either side of the bedroom and tower imposingly high when viewed from the ground floor. It has all proved more than sufficient storage for McKenzie, who still has room to spare.

McKenzie’s modest budget and the zoning laws necessitated a tiny footprint, but being small was also about being sustainable, though Atelier Workshop hardly considered the job simple because they were using fewer materials.

Without the cash for a high-tech photovoltaics, Giesen and Bonnifait took a passive solar approach—a detail as important to them as the wall of guitars is to McKenzie. Sunlight heats the house by day, and at night warmth stored in the concrete floor—which is insulated from below—keeps things comfortable. Louvered windows, common Down Under, are strategically placed to control the flow of air and provide cooling as necessary. In his first winter in the house,   McKenzie never needed a heater to keep warm.

“A lot of New Zealand architecture is these colonial houses people plonked in without any thought,” says Giesen. “For us, sure, we want it to look good and we want it to be a contemporary building, but if it’s not a sustainable piece of architecture, well, it’s just a fashion statement really, isn’t it?” Giesen should watch out: As more small houses like this—sensitive to the landscape, their contexts, and their residents—start cropping up, Atelier Workshop could find themselves leading the charge of a fashion all their own.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016