written by:
April 19, 2011

Mies van der Rohe once said, "We must remember that everything depends on how we use a material." In this Palo Alto, CA, residence constructed from rammed earth, steel, and glass, and finished in white oak, ipe, and American walnut, architect Cass Calder Smith of CCS Architecture holds true to Mies' dictum. Thanks to the liberal use of natural materials, the house attains a comfortable sensibility noticed by nearly everyone who passes through its earthen walls. "Guests are, without exception, completely taken by how the house is very modern, but also very warm," say the owners, who wish to remain anonymous.

The residence consists of two main masses: a rammed earth base made from soil excavated from the site and a long ipe-clad wooden box that cantilevers over the ground floor. Bifurcating the forms is a slim glass band that wraps around the building, making it seem like the upper story hovers independently of its base. In addition to an almost reverential treatment of materials, the residence is imbued with a strong green ethic evidenced by the passive cooling features, a drought-tolerant "meadow" landscape, PV array, and radiant floor heating. Smith says this was the most complicated house he'd designed, but maintains that nothing was dogmatic. "It's not about being 'green' or 'cool' or making a monument; it's about the fundamentals of architecture," he says.

"This was the most complex house I've ever done," says Smith of the residence, which is located on a corner lot in a quiet residential neighborhood in Palo Alto. Though the facade shown here faces the street, it is actually the back of the home. Making al

"This was the most complex house I've ever done," says Smith of the residence, which is located on a corner lot in a quiet residential neighborhood in Palo Alto. Though the facade shown here faces the street, it is actually the back of the home. Making all sides appear to be a front was challenging for Smith.

Courtesy of 
Joe Fletcher Photography ©2010
1 / 21
"We originally proposed using concrete for the walls because we like the plain style and directness," the owners say. Instead of concrete, Smith suggested rammed earth, a material that combines some of the physical properties of concrete, but is less "psy

"We originally proposed using concrete for the walls because we like the plain style and directness," the owners say. Instead of concrete, Smith suggested rammed earth, a material that combines some of the physical properties of concrete, but is less "psychologically cold." The 16-inch-thick walls' thermal mass helps to insulate the interior from heat in the summer and cold in the winter."Rammed earth is complicated," says Smith, "so have the right expectations, do the research, and hire the right people." David Easton—who Smith calls "The Godfather of Rammed Earth"—headed the contracting team that built the walls.

Courtesy of 
Joe Fletcher Photography ©2010
2 / 21
The project's most challenging aspect, according to Smith, was orienting the residence. "It was difficult to create a strong, attractive, and handsome design in a corner location."

The project's most challenging aspect, according to Smith, was orienting the residence. "It was difficult to create a strong, attractive, and handsome design in a corner location."

3 / 21
The large windows shown here open up allowing hot air to escape during the summer months, a passive cooling technique that helps the residents stay comfortable without an air conditioner.<br /><br />The house boasts a number of green features, which begun

The large windows shown here open up allowing hot air to escape during the summer months, a passive cooling technique that helps the residents stay comfortable without an air conditioner.The house boasts a number of green features, which begun with the demolition of the pre-existing residence that dated from the 1930s. Over a five-week period, the old house was carefully deconstructed and its materials were either reused in the new house, donated to the local ReUse, or taken to recycling centers.

4 / 21
A traditional <i>genkan</i> (a Japanese entryway) was part of the architectural program early on. Shoes are removed before entering the main living space, which is elevated six inches above the floor level of the entryway. The blonde wood is rift-cut whit

A traditional genkan (a Japanese entryway) was part of the architectural program early on. Shoes are removed before entering the main living space, which is elevated six inches above the floor level of the entryway. The blonde wood is rift-cut white oak.

Courtesy of 
Joe Fletcher Photography ©2010
5 / 21
The wooden flooring shown here is American walnut.

The wooden flooring shown here is American walnut.

6 / 21
The stairwell is a key feature in the home. It's located in the back of the house so that people are drawn into the interior spaces and can interact with whoever is home. The stairwell also houses a hefty amount of storage. All of the cabinetry was design

The stairwell is a key feature in the home. It's located in the back of the house so that people are drawn into the interior spaces and can interact with whoever is home. The stairwell also houses a hefty amount of storage. All of the cabinetry was designed by Spiral Design out of South San Francisco.

7 / 21
A significant part of the design was its execution, which was carried out by general contractor <a href="http://www.kwelton.com/">Kirk Welton</a>. "The details are so tight," says Smith, who remarked that the finished details were exactly as drawn or even

A significant part of the design was its execution, which was carried out by general contractor Kirk Welton. "The details are so tight," says Smith, who remarked that the finished details were exactly as drawn or even better. Here, an intersection of the materials: ipe, rammed earth, glass, and white oak. "A comment we get all the time is that the quality of the finishing is very high," the owners say.

8 / 21
Xeriscaping-drought-tolerant landscaping—was an important part of the house's resource efficiency. Instead of a typical lawn, the owners planted a meadow of native grasses and installed artificial turf, which requires no maintenance. The landscape design

Xeriscaping-drought-tolerant landscaping—was an important part of the house's resource efficiency. Instead of a typical lawn, the owners planted a meadow of native grasses and installed artificial turf, which requires no maintenance. The landscape design was a collaboration between CCS and John Greenlee, and was installed by Berkeley-based Siteworks Landscape.

Courtesy of 
Joe Fletcher Photography ©2010
9 / 21
Open spaces were very important to the close-knit family of five and the kitchen/dining area is one of their favorites in the house. The stainless steel countertops and hood were fabricated by American Metal Products out of San Francisco. "We spend a lot

Open spaces were very important to the close-knit family of five and the kitchen/dining area is one of their favorites in the house. The stainless steel countertops and hood were fabricated by American Metal Products out of San Francisco. "We spend a lot of time in the kitchen. The big table is used for eating breakfast, lunch, kids homework, dinner, school projects, etc. It was designed to be the center of the house and it's worked out really well," the owners say.

10 / 21
A lot of attention was paid to integrate the indoors and out. The kitchen and dining room are seamlessly bridged to the porch via 65 feet of sliding glass doors. Building the porch on a corner helps create a more intimate environment says Smith. Just out

A lot of attention was paid to integrate the indoors and out. The kitchen and dining room are seamlessly bridged to the porch via 65 feet of sliding glass doors. Building the porch on a corner helps create a more intimate environment says Smith. Just out of the frame is a flowering pear tree that's a focal point of the yard. "It's beautiful to sit inside and look out at the garden and the tree. Or, if it's warmer, open the doors and feel the breeze," the owners say.

11 / 21
Though Smith eschewed concrete for the walls, it's used for flooring and consists of 30 percent fly ash (a byproduct of coal-fired power plants).

Though Smith eschewed concrete for the walls, it's used for flooring and consists of 30 percent fly ash (a byproduct of coal-fired power plants).

12 / 21
The built-in sofa was designed by CCS Architecture and fabricated by San Francisco-based <a href="http://krollfurniture.com/">Kroll Furniture</a>. Barbara Vickroy, CCS's interior designer, picked the fabrics and furnishings in the home. In the foreground

The built-in sofa was designed by CCS Architecture and fabricated by San Francisco-based Kroll Furniture. Barbara Vickroy, CCS's interior designer, picked the fabrics and furnishings in the home. In the foreground is an Arne Jacobsen Egg chair.

13 / 21
An 80-foot-long, light-filled corridor stretches the length of the second story. Instead of artwork, the owners opted to adorn their walls with shadows that change throughout the day.

An 80-foot-long, light-filled corridor stretches the length of the second story. Instead of artwork, the owners opted to adorn their walls with shadows that change throughout the day.

14 / 21
The bathroom also reflects the same attention to detail and finishing as the rest of the house.

The bathroom also reflects the same attention to detail and finishing as the rest of the house.

15 / 21
Another view of the bathroom.

Another view of the bathroom.

16 / 21
In addition to photovoltaic (PV) cells, the roof houses a thermal water system that heats the domestic hot water and preheats the water for the radiant floor heating installed throughout the residence.

In addition to photovoltaic (PV) cells, the roof houses a thermal water system that heats the domestic hot water and preheats the water for the radiant floor heating installed throughout the residence.

17 / 21
The yard is in the rear of the lot and provides a semi-private space for recreation. "The kids spend a lot of time in the garden," say the owners. "There is an infinite track for running around or biking, an artificial lawn where they play badminton and s

The yard is in the rear of the lot and provides a semi-private space for recreation. "The kids spend a lot of time in the garden," say the owners. "There is an infinite track for running around or biking, an artificial lawn where they play badminton and soccer, and a terrace where they play with hula hoops and jump ropes."

18 / 21
The first floor's plan. The main residence is in orange and a guesthouse/studio is in blue.

The first floor's plan. The main residence is in orange and a guesthouse/studio is in blue.

19 / 21
The second floor consists of a library, three bedrooms, and two bathrooms.

The second floor consists of a library, three bedrooms, and two bathrooms.

20 / 21
Here's an overview of the landscape design.<br /><br /><p><em><strong>Don't miss a word of Dwell! Download our </strong></em><a href="http://itunes.apple.com/us/app/dwell/id411793747?mt=8"><em><strong> FREE app from iTunes</strong></em></a><em><strong>, f

Here's an overview of the landscape design. 

Don't miss a word of Dwell! Download our FREE app from iTunes, friend us on Facebook, or follow us on Twitter!

21 / 21
"This was the most complex house I've ever done," says Smith of the residence, which is located on a corner lot in a quiet residential neighborhood in Palo Alto. Though the facade shown here faces the street, it is actually the back of the home. Making al

"This was the most complex house I've ever done," says Smith of the residence, which is located on a corner lot in a quiet residential neighborhood in Palo Alto. Though the facade shown here faces the street, it is actually the back of the home. Making all sides appear to be a front was challenging for Smith.

Image courtesy of Joe Fletcher Photography ©2010.
Project 
F-H House

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016