written by:
photos by:
April 26, 2016
Originally published in Indoor Outdoor
as
Lean Machine
This architect thinks of everything for his summer escape, pizza oven included.
Danish summer house designed by Jesper Brask.

After living on and studying a woodsy acre of land in North Zealand, Denmark, architect Jesper Brask cleared a stand of pine trees and, from the timber, built a getaway open to its surroundings. The house, which Brask shares with his wife, Lene, and sons, Kristian, Jens, and Niels, is used mainly in summer, when the weather is optimal for throwing open the glass doors.

Photo by 
1 / 5
Hald Strand Summerhouse dining room portrait.

Niels and Jens hang out in the dining area. Like the wall behind it, the table was crafted from the felled trees. The floor is soap-treated pine found offsite. Brask bought the chairs at a flea market; the galvanized-steel pendant lamps are from AART Architects in Denmark. The doors at right open to the deck, which leads to a studio that the boys frequent on their stays.

Photo by 
2 / 5

As throughout, steel beams frame a sleeping loft . In the distance is the 100-square-foot trailer Brask brought to the site for the family to occupy during planning and building stages; it is now a guesthouse.

Photo by 
3 / 5
Modern brick fireplace.

Inside, life revolves around the brick chimney, which the architect surrounded with a concrete counter that wraps from the kitchen to the living area. The stools are vintage.

Photo by 
4 / 5
Hald Strand Summerhouse floor plan.

The Hald Strand Summerhouse floor plan.

Photo by 
5 / 5
Danish summer house designed by Jesper Brask.

After living on and studying a woodsy acre of land in North Zealand, Denmark, architect Jesper Brask cleared a stand of pine trees and, from the timber, built a getaway open to its surroundings. The house, which Brask shares with his wife, Lene, and sons, Kristian, Jens, and Niels, is used mainly in summer, when the weather is optimal for throwing open the glass doors.

Project 
Hald Strand Summerhouse
Architect 

Danish architect Jesper Brask took his time— three years, to be exact—studying the site before pounding even one nail into the summer home he built for his family: wife, Lene, a doctor; and sons, Kristian, 21; Jens, 17; and Niels, 9. After buying an acre of densely wooded coastal land in Hald Strand—an hour’s drive from the family’s main house in North Zealand, north of Copenhagen—in 2003, he felled 150 Austrian pine trees to make way for what would become the house, to be constructed partly from the lumber. He set up a mobile sawmill and had the trees cut into planks. While the wood was curing, so too was the design scheme. “It took three years to get into the real spirit of the place— to feel the atmosphere and get the right ideas for the house,” says Brask. During that time, on their visits, the family squeezed into a 100-square-foot trailer Brask brought to the land. “Spending that much time in nature on the site greatly influenced the way I designed the house,” he says.

Hald Strand Summerhouse dining room portrait.

Niels and Jens hang out in the dining area. Like the wall behind it, the table was crafted from the felled trees. The floor is soap-treated pine found offsite. Brask bought the chairs at a flea market; the galvanized-steel pendant lamps are from AART Architects in Denmark. The doors at right open to the deck, which leads to a studio that the boys frequent on their stays.

Brask and his family came to inherently know everything about the site—from the way the sun moved across it in the summertime to its distance from the water (125 steps). “One of our main wishes for this house was to build something that would make us feel as if we were outside all the time,” says Brask. “And I was hoping we’d be lucky enough that the house didn’t appear to take over too much.” To that end, Brask kept the footprint modest—1,000 square feet for the main house and 400 square feet for an adjacent studio—and incorporated as much of the pine as he could into the home, which he spent another two years building. As the design percolated over time, he integrated a series of interconnected linear planes and complementary materials—namely steel, glass, and brick.

The open-plan home’s core is the towering chimney—clad in the same double-long, thin bricks that sheathe the Kolumba museum in Cologne, Germany. It holds three fireplaces, a conventional oven, and a pizza oven; all vent into three distinct flues, emerging from the chimney as their own kind of architectural statement. The exterior walls flanking the chimney jut upward at a 78-degree angle, while floor-to-ceiling glass windows on the side housing the living room and sleeping area extend onto the roof, allowing in natural light and views of the trees. “I wanted to have high windows to best capture the evening light from the west,” notes Brask, who tempered the walls’ slope by similarly angling one side of the chimney. Over the kitchen and dining area, a matte-black roof follows the same plane, then breaks form and folds straight outward, like a giant work of origami, hovering above a patio and outdoor fireplace while providing a material and visual contrast to the glass.

Modern brick fireplace.

Inside, life revolves around the brick chimney, which the architect surrounded with a concrete counter that wraps from the kitchen to the living area. The stools are vintage.

Inside, the house is an exercise in purposeful continuity: The exposed, galvanized-steel framing is echoed in the pendant lamps over the dining table; the table, like the nearest wall, was made from the wood milled on-site. The dining area is lined with space-saving built-ins, a concept that continues in the sleeping area, which Brask divided into two open cubbies with tall lofts above them. He designed the curved, white-concrete kitchen counter to wrap around the brick chimney and added vintage stools from a school. Nearby, the lemon-yellow dining chairs are similarly institutional mid-century pieces that he remembers being popular during his youth.

hald strand loft

As throughout, steel beams frame a sleeping loft . In the distance is the 100-square-foot trailer Brask brought to the site for the family to occupy during planning and building stages; it is now a guesthouse.

Brask carried this cohesion through from the main house to the studio, whose slanted exterior beams and horizontal knotty pine walls repeat those of the primary structure. Reached via a slatted deck off the kitchen, the multifunctional space contains a living-sleeping area, utility room, sauna, and bathroom and is used as everything from an office to a guesthouse to an extra room for the children. Architecturally, Brask says, the two buildings “are unified by the same steel, wood, and angles, the studio having much smaller proportions.” As they traverse between the two spaces, the family is constantly connected with the nature that inspired their design. “The boys especially like to use the studio,” notes Brask. “All three of them helped me build this house, and they’ve grown up here, among the trees.”

From the clearing rises one arboreal anomaly, just outside the main house: a relatively spindly elder tree that was spared from the chopping and reaches toward the chimney that now rises just above it. “The bricklayers were not so happy with that tree, because it was a bit difficult to work around,” says Brask. “But it was such a nice, almost Japanese, form, so we saved it.” It was this kind of contemplation that infused every detail of this house—one that rises organically from the landscape as something that once was a part of it. “This is still very much a log house,” says Brask. “And it is a house that belongs to this place.”

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016