written by:
photos by:
April 27, 2009
Originally published in Time for a Change?

Resuscitating a classic can be time-consuming and pricey, but when it comes to the rehabilitation of neglected masterpieces, one Connecticut couple finds it’s worth every minute and cent.

"We didn't realize the exterior was straight-grain redwood," says Craig Bassam of the house he shares with Scott Fellows. "It was covered in layers of gray paint." Bassam replaced the terrace's concrete pavers with bluestone and removed a concrete-block w
"We didn't realize the exterior was straight-grain redwood," says Craig Bassam of the house he shares with Scott Fellows. "It was covered in layers of gray paint." Bassam replaced the terrace's concrete pavers with bluestone and removed a concrete-block wall.
Photo by 
1 / 6
modern house connecticut
Bassam (left, with Fellows) hung redwood garage doors that match the house’s exterior.
Photo by 
2 / 6
modern house connecticut living room
The second-floor bridge that leads to the front door flows from the outside in. “Tractor seat” stools designed by Bassam perch on a floor of pristine white terrazzo.
Photo by 
3 / 6
A 13-foot-long island in the kitchen, finished in the same white terrazzo as the floor, serves as an informal dining area. Bassam replicated the kitchen’s walnut-veneered cabinetry in the study and master bedroom for continuity.
A 13-foot-long island in the kitchen, finished in the same white terrazzo as the floor, serves as an informal dining area. Bassam replicated the kitchen’s walnut-veneered cabinetry in the study and master bedroom for continuity.
Photo by 
4 / 6
“The site drops away dramatically beneath the living room,” Bassam notes. “You really feel like you’re in this big floating box way above the landscape.”
“The site drops away dramatically beneath the living room,” Bassam notes. “You really feel like you’re in this big floating box way above the landscape.”
Photo by 
5 / 6
The master suite was fashioned from the house’s original garage in a 1970s renovation.
The master suite was fashioned from the house’s original garage in a 1970s renovation.
Photo by 
6 / 6
"We didn't realize the exterior was straight-grain redwood," says Craig Bassam of the house he shares with Scott Fellows. "It was covered in layers of gray paint." Bassam replaced the terrace's concrete pavers with bluestone and removed a concrete-block w
"We didn't realize the exterior was straight-grain redwood," says Craig Bassam of the house he shares with Scott Fellows. "It was covered in layers of gray paint." Bassam replaced the terrace's concrete pavers with bluestone and removed a concrete-block wall.
Project 
Bassam-Fellows Residence

When it comes to real estate, some guys have all the luck. Take Craig Bassam and Scott Fellows, for instance. While house-hunting in New Canaan, Connecticut, the pair discovered what Bassam describes as “this very beautiful, simple, International Style house,” perfectly sited on two acres. Designed in 1955 by noted modernist architect Willis N. Mills, the four-bedroom, 4,200-square-foot house featured view-filled expanses of glass and generously scaled spaces, including a double-height living room that cantilevered dramatically outward some 30 feet above the landscape. The property had everything—even a pedigreed architectural neighbor: Philip Johnson’s Glass House was just up the street.

Paradise, of course, wasn’t trouble-free. “The house was a wreck,” Bassam admits. “It had been through several owners and various alterations. It hadn’t had any maintenance for years. It was covered in layers of old gray paint, people had put in colonial doors and door handles, there were boxed-out ceiling sections everywhere. And the kitchen was totally cut off—its relationship to the dining and living rooms was awkward.”

But if luck is preparation meeting opportunity, then Bassam, an architect, and Fellows, the former creative director of Bally, the Swiss leather-goods concern, were more than ready for their moment. “The kinds of projects that I do, they’re very much based on these simple high-modern principles, and the house had that as its essence,” Bassam says. BassamFellows, the company the pair formed to market Bassam’s furniture and a line of jointly designed men’s shoes and accessories, remains committed to what they call “craftsman modern,” and the house lent itself to that, too. Says Bassam, “It was easy to add luxury materials and clean detailing—a sense of warmth and craft, which is very up our alley as well.”

In fact, Bassam and Fellows ultimately added—and subtracted—a great deal. On the upper entry floor, which holds the house’s study and three of its bedrooms (including the master suite, which was fashioned from the  original garage in the 1970s), work was restricted largely to refinishing surfaces, rebuilding cabinetry and pocket doors, and redoing bathrooms. Downstairs, however, Bassam significantly altered the plan. “The idea was to make that bottom floor flow from kitchen to dining to living room, to operate as one continuous living space,” he explains.

This primarily involved converting the warren of rooms and passageways that comprised the kitchen area into a single rectangle that extends from the front to the back of the house, simplifying its connection to the dining area, and replacing the kitchen’s solid exterior wall with full-height glass sliders that open onto a bluestone-paved terrace (and are contiguous with identical doors in the dining and living rooms). The architect also replaced the floors, including the wooden one in the living room, with pristine white terrazzo, so that the different spaces would read as a single element. “Now, you come down the stairs, through this core that’s clearly separated from this big white box that floats over the landscape,” Bassam says, explaining the result. “You turn right into the kitchen or left into the living room, and you can circulate around the entire perimeter of the house along the glazing. You have this simple, free flow.”

With its tightly edited mixture of classic mid-century furnishings and Bassam’s own pieces and snowy, soaring, art-free walls, the design at first seems rather too con-trolled, too austere. Yet a closer look reveals a sophistication of detail and richness of material that is unexpectedly soothing. “Before, only the stair wall was walnut. Now the walnut continues throughout the house,” Bassam observes, a choice that provides the pleasures of not only warmth but harmony. “The built-in cabinetry and paneled wooden walls in the kitchen, the study, the master bedroom—it’s all finished and detailed in the same way; it unifies all of these rooms as one thing.” This unity, moreover, absent in the original plan from 1955, has been pursued comprehensively this time.  “There’s a 13-foot-long island in the kitchen that holds sinks and cabinetry and also serves as an informal dining area. It’s white terrazzo, like the floor,” the architect points out. “There are four bathrooms and each one of them is finished in the same glass mosaic tiles and stone slab counters. It shows a level of craft and luxury that just wasn’t quite there before.”

But this didn’t come quickly or easily. The renovation consumed two and a half years in all (spread over four years), in large part because Bassam ended up general-contracting the job himself. “It was the only way I could get the kind of quality that I wanted,” he recalls. “Modern houses, they’re very precise. The details are very fine, there’s not a lot of room for error or to cover things up. Joints have to align with other elements. The baseboard is three-quarters of an inch tall—it has to be laid super-straight and correctly. You can’t just leave these things to a contractor, you have to be there on site and spend the time to do it properly.” Over time, Bassam’s perfectionism consumed three sets of plumbers, electricians, and painting crews, two tilers, four plasterers, and no fewer than six carpenters, several of whom he imported from nearby New York. But in the end, the partners got what they wanted—and they saved a fortune. Though he declines to give specific figures, the architect says, “To
do what we’ve done [the conventional way] would have cost at least double.”

Bassam and Fellows also maintain a lakeside home in Lugano, Switzerland, which, with its classic modern lines, meticulous detailing, and wholehearted embrace of a stunning natural site, evinces a sensibility nearly identical to that of its Connecticut cousin. This, Bassam explains, is about more than creating home-front consistency. “Our houses are very important showcases for our company, because our company is a very personal statement,” he says. Business and pleasure can be a volatile mix. But on two acres in New Canaan, they’ve achieved an elegant symmetry.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016