written by:
photos by:
January 17, 2009
Originally published in All Together Now
Set atop a 1908 warehouse in the Courtenay Precinct of Wellington, New Zealand, the three apartments by Architecture Workshop glow like lanterns at dusk, signaling a new day for this once-seedy neighborhood.
A view of the exterior illustrates how the apartments function as a series of intercutting glass boxes that overlay and lock into each other.
A view of the exterior illustrates how the apartments function as a series of intercutting glass boxes that overlay and lock into each other.
Photo by 
1 / 10
Over the Bieringas’ kitchen sink, a sliver of a window provides a peek at the newly created Waitangi Park on the revitalized Wellington Harbor.
Over the Bieringas’ kitchen sink, a sliver of a window provides a peek at the newly created Waitangi Park on the revitalized Wellington Harbor.
Photo by 
2 / 10
A floating steel staircase ties the living area and loft together. Variegated steel tubes provide graphic punch while maintaining the apartment’s airy and open feeling.
A floating steel staircase ties the living area and loft together. Variegated steel tubes provide graphic punch while maintaining the apartment’s airy and open feeling.
Photo by 
3 / 10
Jan Bieringa (seated, left) hangs out with her son, Kris Bieringa (standing), Tony Hiles, Judith Fyfe, and Fyfe’s granddaughter, Phoebe Pottinger. Surrounded on three sides by glass walls, the dining room is the perfect spot to soak up the stunning views
Jan Bieringa (seated, left) hangs out with her son, Kris Bieringa (standing), Tony Hiles, Judith Fyfe, and Fyfe’s granddaughter, Phoebe Pottinger. Surrounded on three sides by glass walls, the dining room is the perfect spot to soak up the stunning views of Wellington Harbor and the hilly eastern suburbs.
Photo by 
4 / 10
A view of the building’s third-floor offices, formerly the Bieringas’ loft. The floors date from the building’s days as a clothing factory. “When we first moved in, I spent hours on my hands and knees pulling out carpet nails and sewing needles from the w
A view of the building’s third-floor offices, formerly the Bieringas’ loft. The floors date from the building’s days as a clothing factory. “When we first moved in, I spent hours on my hands and knees pulling out carpet nails and sewing needles from the wooden floorboards,” Luit says. Now the space houses the Bieringas’ offices, plus those of other creative industries.
Photo by 
5 / 10
Jan and Luit Bieringa sold their suburban house and took over a 3,000-square-foot space on the third floor of an Edwardian warehouse in Wellington, New Zealand.
Jan and Luit Bieringa sold their suburban house and took over a 3,000-square-foot space on the third floor of an Edwardian warehouse in Wellington, New Zealand.
Photo by 
6 / 10
All three apartments, as well as Hiles and Fyfe’s deck, open onto this open-air corridor, allowing for casual interactions between the residents.
All three apartments, as well as Hiles and Fyfe’s deck, open onto this open-air corridor, allowing for casual interactions between the residents.
Photo by 
7 / 10
A side view of the Bieringas’ apartment reveals its jigsaw puzzle–like composition, and its contrast with its historic base.
A side view of the Bieringas’ apartment reveals its jigsaw puzzle–like composition, and its contrast with its historic base.
Photo by 
8 / 10
A densely packed built-in unit divides the kitchen area from the living room, and provides streamlined storage for appliances and kitchenware. The Bieringas are avid collectors of New Zealand art; the painting to the left is by Peter Robinson, and the man
A densely packed built-in unit divides the kitchen area from the living room, and provides streamlined storage for appliances and kitchenware. The Bieringas are avid collectors of New Zealand art; the painting to the left is by Peter Robinson, and the many photographs peppering the apartment are by important Kiwi artists Luit has championed over the years.
Photo by 
9 / 10
A table in the corner of the kitchen, scattered with a collection of shells, chopsticks, and vintage ceramic photo-developing tanks, seems to jut out over the bustling street.
A table in the corner of the kitchen, scattered with a collection of shells, chopsticks, and vintage ceramic photo-developing tanks, seems to jut out over the bustling street.
Photo by 
10 / 10
A view of the exterior illustrates how the apartments function as a series of intercutting glass boxes that overlay and lock into each other.
A view of the exterior illustrates how the apartments function as a series of intercutting glass boxes that overlay and lock into each other.
Project 
282 Wakefield Street
Architect 

Approaching downtown Wellington, New Zealand, from the airport, you curve around the city’s glittering bay and land in Courtenay Precinct, a stylish neighborhood chockablock with boutiques, bars, and sidewalk cafés. It’s hard to believe that just a decade ago this was one of the city’s least appealing areas, its prime landmarks a sketchy bus depot, a belching incinerator where the city burned its trash, and a commercial port where cargo ships docked to unload their wares. Warehouse-lined streets erupted at daybreak as produce markets took over the neighborhood, leaving squashed tomatoes and cabbage leaves in their wake. “It was really quite scungy,” reflects Jan Bieringa, who with her husband, Luit, bought one of the area’s rundown mercantile buildings in 1996. The Edwardian warehouse on the corner of Blair and Wakefield streets is a few blocks from the water. “At the time, this was a very neglected part of Wellington. Not many people were moving into the inner city. But we thought it was fantastic.”

Dedicating themselves to their new neighborhood and determined to take an active role in its transformation, Jan and Luit sold their suburban house and took over the building’s raw, 3,000-square-foot third-floor space (“Hard to heat, but great for playing soccer with the dog,” Luit says). They lived and worked in this open-plan space for four years as they gradually strengthened and renovated the building, renting out the other floors to creative, like-minded professionals and shop owners. (Luit is a freelance curator and the former director of the National Art Gallery of New Zealand; Jan works in film and new media.) “The idea was to develop a creative community within the building, and to avoid transient tenants like nightclub or restaurant owners,” explains Luit. “We wanted to get people on the streets during the day, to help make it a vibrant neighborhood.”

Jan Bieringa (seated, left) hangs out with her son, Kris Bieringa (standing), Tony Hiles, Judith Fyfe, and Fyfe’s granddaughter, Phoebe Pottinger. Surrounded on three sides by glass walls, the dining room is the perfect spot to soak up the stunning views
Jan Bieringa (seated, left) hangs out with her son, Kris Bieringa (standing), Tony Hiles, Judith Fyfe, and Fyfe’s granddaughter, Phoebe Pottinger. Surrounded on three sides by glass walls, the dining room is the perfect spot to soak up the stunning views of Wellington Harbor and the hilly eastern suburbs.

After four years, Luit began itching for a new project, not to mention a more permanent-feeling residence. He hired his architect friend James Fenton, director of the local firm Architecture Workshop, to design a rooftop home. It took just a glance around the neighborhood, where neighbors had begun expanding their own buildings skyward, for the pair to come up with some definite conclusions about what they didn’t want. “People around us were generally just extruding what was below, creating a fourth floor by repeating the base,” says Fenton. “But that destroys a building’s proportions, turning it into something stretched out and unfortunate-looking.” The better approach, Fenton believed, was to juxtapose what was already there with something entirely new, yet respectful of the original structure. So after a few napkin-sketch starts, the pair came up with a design that contrasts the muscular bulk of the existing building while at the same time echoing its structural lines: a trio of glass-walled, three-story apartments. As Fenton explains, “We decided to play with mass—to crown the heavyweight base with a lightweight top. The building was a strong frame with unusually large windows. So we took the size of the windows to an extreme, and made the apartments almost all glass.” Taking a minimalist approach suited Luit just fine: “Jan and I are dreadful gatherers of art and books—the last thing we needed was a space cluttered with details and materials.”

In order to secure a construction loan from their bank, the Bieringas had to pre-sell one of the apartments off the plans. They approached their longtime friends Tony Hiles and Judith Fyfe and found willing and eager partners—on the condition of a few design tweaks: namely, the nixing of a Jean Nouvel–inspired barrel vault that was to arch over the three units (“It would have blocked the view,” Hiles explains. “I live visually—I didn’t want a wooden hairnet in my way”) and the ability to design their own kitchen. Both parties anticipated the risk inherent in working so closely with good friends. Hiles confesses: “Right away, our concern was: We love them now, but how will we feel about them every bloody day—how will that work?” But to their delight, they’ve found themselves very compatible neighbors. It helps that they’re all self-employed and independent people, Hiles explains. “We respect each others’ need for time and space. We get together for dinner once a week, but we don’t live in each others’ pockets. I thoroughly enjoy living next to someone I can bump into, and then the very next minute we’re having tea.”

The design of the apartments inherently promotes this sense of community (ditto the fact that both the Bieringas work one flight down, in open-plan offices carved out of their former loft apartment and shared, as envisioned, with other creative industries). The three apartments’ sunflower-yellow front doors open onto an outdoor corridor that parallels the sidewalk 40 feet below, encouraging casual encounters between the residents (the third apartment was purchased, postconstruction, by Catherine and Murray Heyrick). One of Hiles and Fyfe’s three decks hangs over this entranceway, allowing them to pop their heads over the railing to say hello if they’re feeling social, or to duck away if they’re seeking solitude.

A side view of the Bieringas’ apartment reveals its jigsaw puzzle–like composition, and its contrast with its historic base.
A side view of the Bieringas’ apartment reveals its jigsaw puzzle–like composition, and its contrast with its historic base.

Inside the individual apartments, this public-private interface continues, with privacy decreasing up a vertical gradient. The top floors are the most transparent, reading as a series of intercutting glass boxes that overlay and lock into each other, offering eye-popping views of the surrounding hills and cityscape as well as unexpected glimpses back into the apartments. Tying it all together is an open central stair, which allows sounds and light to travel throughout the three floors.

Yet even the most compatible partners and neighbors need some alone time—a challenge in a space with so few walls and so many windows. “Glass is a material you have to be careful using,” Fenton says, acknowledging that a sense of comfort is just as important as architectural gestures when it comes to designing people’s houses. “You can’t mess with people’s comfort zones too much when you’re dealing with the place where they spend all their time, because the last thing you want them to feel is on edge. You have to stimulate without wearing them out.” To that end, he devoted the more cellular lower level to the three small bedrooms, tucking them behind the original building’s parapets to give the residents a feeling of security. On the top floor of each apartment is a lofted, nestlike room that Hiles calls the “blob-out room,” which he says his grandkids love for the same reasons adults do: “You can hide out up there, but you’re not totally separate from what’s going on in the rest of the apartment.”

Still, there’s not much hiding to be done in an apartment their neighbors refer to as “the fishbowl.” When they’re asked the inevitable question—how do they feel about being on display to whoever passes on the street below—all six residents declare themselves unfazed. “All they get if they look up—and they rarely ever think to—is one goldfish, maybe two,” says Luit. “But when we look down, we see hundreds—the whole of humanity in all its grotesqueness and delightfulness.”

In fact, these days when they look down, there’s a lot more to see than passersby. The burgeoning neighborhood is rife with new investment and promise. Teenagers swarm a skateboard park on the revitalized waterfront, and cranes hover over a luxury high-rise under construction on an adjacent lot. Locals stroll down a harborfront boardwalk, past a grassy lawn speckled with picnickers. It’s a thrilling bird’s-eye view—and even more so for those tenacious residents who have witnessed its evolution.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016