written by:
photos by:
May 25, 2010
Originally published in Megacities

When Seoul architect Byoung-soo Cho set out to design his urban dream house, he turned to the city’s architectural history for inspiration. The result—–four overlapping boxes arranged around a courtyard—–is a peaceful enclave in the midst of the nonstop metropolis.

Four Box House perches on a rugged mountain-side in northern Seoul’s Pyeongchandong district, making for spectacular views.
Four Box House perches on a rugged mountain-side in northern Seoul’s Pyeongchandong district, making for spectacular views.
Photo by 
1 / 13
Architect Byoung-soo Cho and his wife, Eunsil Kim, value the privacy, and style, that a concrete wall and recycled Indonesian teak facade provide.
Architect Byoung-soo Cho and his wife, Eunsil Kim, value the privacy, and style, that a concrete wall and recycled Indonesian teak facade provide.
Photo by 
2 / 13
Light from windows on all four sides spills over the dining room’s custom-made teak table.
Light from windows on all four sides spills over the dining room’s custom-made teak table.
Photo by 
3 / 13
The courtyard offers a glimpse of nature from nearly every angle, including up.
The courtyard offers a glimpse of nature from nearly every angle, including up.
Photo by 
4 / 13
The central courtyard helps cool the house.
The central courtyard helps cool the house.
Photo by 
5 / 13
A view of the dining room from the courtyard.
A view of the dining room from the courtyard.
Photo by 
6 / 13
A single crepe myrtle, which sports red blossoms in summer, defines the courtyard.
A single crepe myrtle, which sports red blossoms in summer, defines the courtyard.
Photo by 
7 / 13
Cho relaxes in the first-floor living room, where paintings by up-and-coming Germany-based Chinese artist Ruo Bing Chen play off a sofa and coffee table designed by the architect himself.
Cho relaxes in the first-floor living room, where paintings by up-and-coming Germany-based Chinese artist Ruo Bing Chen play off a sofa and coffee table designed by the architect himself.
Photo by 
8 / 13
Arco’s Jolly Jubilee chairs, designed by Ineke Hans, give the downstairs living room a shot of color.
Arco’s Jolly Jubilee chairs, designed by Ineke Hans, give the downstairs living room a shot of color.
Photo by 
9 / 13
Textured concrete walls are a signature of Cho’s work.
Textured concrete walls are a signature of Cho’s work.
Photo by 
10 / 13
Strategically placed wooden windows like this one is an expression of Cho's style.
Strategically placed wooden windows like this one is an expression of Cho's style.
Photo by 
11 / 13
Light is a key element of the home’s design. Photography lights from a local manufacturer keep the basement studio bright.
Light is a key element of the home’s design. Photography lights from a local manufacturer keep the basement studio bright.
Photo by 
12 / 13
Paper-covered walls in the tea room on the second floor soak up a softer incarnation of the sun’s rays.
Paper-covered walls in the tea room on the second floor soak up a softer incarnation of the sun’s rays.
Photo by 
13 / 13
Four Box House perches on a rugged mountain-side in northern Seoul’s Pyeongchandong district, making for spectacular views.
Four Box House perches on a rugged mountain-side in northern Seoul’s Pyeongchandong district, making for spectacular views.
Project 
Four Box House
Architect 

Stepping out of a frigid January afternoon in northern Seoul, South Korea, and into the warmth of his 18-month-old wood-and-concrete home, Byoung-soo Cho grins.

“There’s snow in my living room!” he says gleefully.

Of course, the leafless tree and haphazard pile of snow that Cho is gesturing at are not literally in his living room; they are in a square, glassed-in courtyard that merges inside and out so seamlessly that it induces periodic fits of disorientation in visitors and residents alike. That simple open-air space, says Cho, was the key to designing a comfortable, elegant home in one of the world’s most hectic megacities.

“There is always space between interior and exterior in my work,” says the successful 52-year-old architect. “If you look at traditional Korean residences, they always have a courtyard. It works for climate and culture: Korea is hot and humid in the summer, so buildings wrapped around the courtyard have better air circulation. It’s also a social space to eat and gather.”

The central courtyard helps cool the house.
The central courtyard helps cool the house.

The Seoul native grew up in just such a traditional house and fondly remembers its chaotic courtyard filled with family and dogs. But when he and his wife, Eunsil Kim, bought a hillside lot in the recently developed neighborhood of Pyeongchangdong and began planning their future home, centering it around a similar space didn’t occur to him.

“We purchased the land in 2002 and started talking about the design whenever Byoung-soo had time,” says Kim, 46.

Back then Cho was flying frenetically between his acclaimed private practice in Seoul and teaching jobs at Montana State University and Harvard. (He has since resigned from both positions to focus on the firm.) When he finally was able to devote himself to the project, it proved unexpectedly challenging. “For six months I tried different schemes. Nothing worked, and I realized the constraints were stronger than I had thought,” he recalls.

Those constraints are typical of Seoul, where nearly a quarter of South Korea’s population lives in tightly packed apartment complexes, older brick buildings, and a scattering of single-family homes. Pyeongchangdong is an attractive residential district spread over the rugged mountains north of downtown—a plus for Cho and Kim, who both love to hike. However, houses within 20 feet on three sides of the lot blocked sunlight and views.

Then Cho hit on the idea of arranging four two-story, rectangular concrete boxes around a central courtyard. The layout resembles a top-down view of a cardboard box with all the flaps open. Because the sides of the boxes overlap only partially, the house has indented corners, which means each box can have windows on all four sides. The result is a house that—far from feeling oppressed by urban clutter—is flooded with sunlight and fresh air throughout the day. Strategically placed wood-framed windows capture light and views without revealing nearby houses: A long, low window in the second-floor master bedroom frames a slice of courtyard; a light well illuminates artwork on a living room wall that otherwise receives little direct sunlight; and sheer sheets of glass in the dining room and tea room give sweeping views of crooked red pines, temples, and adjacent modern residences.

A view of the dining room from the courtyard.
A view of the dining room from the courtyard.

For parties, Kim opens the glass doors on all sides of the courtyard to create a continuous living-dining-kitchen space open to the sky. Even the basement, which is located beneath the courtyard and houses Cho’s studio, is bathed in sunshine from south-facing windows. But if air and light were constant considerations in designing the 4,600-square-foot home, construction materials and methods were equally important.

“We spend a lot of time figuring out how to make buildings work in terms of physical construction, not just abstract ideas,” says Cho, who rarely attempts to disguise the raw materials of his craft. (“Wood is wood, concrete is concrete, and night is night” is how one of his employees puts it.) That’s not to say aesthetics get slighted: With a background in ceramics and sculpture, Cho has a knack for turning the constraints presented by a rough palette into artistic inspiration.

The house’s exterior is a case in point. The underlying structure is concrete (the most common construction material in timber-scarce Korea) strengthened by steel wires, but Cho and Kim wanted to add a teak facade to portions of the outer walls. The recycled Indonesian boards they purchased were just a meter in length or shorter, however, so Cho cut them into even smaller, irregular lengths and attached them vertically to the con-crete. Separated by strips of zinc and accented by a pair of snow-dappled pine trees, the asymmetric panels become a two-story-tall abstract painting.

Inside, contrasting slabs of wood, concrete, and glass form their own boxy abstractions. Some walls are covered in fine white paper, while others are raw concrete, marked with the imprint of the wood formwork used to pour them and the irregular drips where concrete oozed through during the process. A radiant heating system (typical of both traditional and modern Korean homes) warms the silky wood floors, and shiny floor-to-ceiling cabinets from Italy keep the rooms uncluttered and sleekly modern.

Light is a key element of the home’s design. Photography lights from a local manufacturer keep the basement studio bright.
Light is a key element of the home’s design. Photography lights from a local manufacturer keep the basement studio bright.

There’s one room in the house that’s neither sleek nor particularly modern, however, and that’s the room Cho and Kim head for as soon as they shed their jackets on that snowy afternoon in January. It’s just a small box on the second floor, constructed of glass, wood, and white paper walls that glow with winter light, but somehow it seems to distill the spirit of the entire house. Each morning before Cho drives to his busy downtown office, he stands in the tea room and greets the sun with 108 bows. Now, as he and Kim perch on purple silk cushions and sip steaming cups of barley tea, it’s hard to remember they are in the middle of a sprawling megalopolis. High above the pines and blissfully removed from the sea of roofs below, they seem, instead, to have joined the world of the two black-and-white Korean magpies that glide silently past on the other side of the glass.
 

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016