written by:
photos by:
May 10, 2016
Originally published in Modern Today
as
Victoria the Great
A coastal home designed by Australian architect John Wardle is uniquely tuned in to its residents and to its epic surroundings.
modern fairhaven beach house blackbutt eucalyptus facade trees

This home in the village of Fairhaven gazes over the area’s longest beach and an open sea that stretches all the way to Antarctica.

Photo by 
1 / 9
modern fairhaven beach house blackbutt eucalyptus corridor hallway

The house that architect John Wardle designed for a couple in coastal Fairhaven, Australia, twists and bends to comply with local laws that prevent buildings from disrupting the ridgeline views from the Great Ocean Road.

Photo by 
2 / 9
modern fairhaven beach house blackbutt eucalyptus living room Patricia Urquiola sofa

Refusing to fixate on the seascape at the expense of other views, Wardle oriented the living room to a lush grove of trees. A yellow Bend sofa and two Husk chairs, both by Patricia Urquiola for B&B Italia, add splashes of color.

Photo by 
3 / 9
modern fairhaven beach house blackbutt eucalyptus rooftop terrace Tropicalia chair

The rooftop terrace is furnished with a Tropicalia chair and chaise longue, designed by Urquiola for Moroso, and a Jil table by Justin Hutchinson for Tait Outdoor.

Photo by 
4 / 9
modern fairhaven beach house blackbutt eucalyptus kitchen butcher block

Wardle’s firm designed the end-grain butcher’s block, which serves as an end-of-day gathering point where their kitchen meets the dining area. “We were happy to let John go free and see what he came up with,” the wife says. “He thought of things we would never have thought of, like the chopping board. He knew what we wanted.”

 

Photo by 
5 / 9
modern fairhaven beach house blackbutt eucalyptus dining room table

Wardle’s firm also designed the dining table, where up to ten guests can gaze out at the Southern Ocean. The solid-oak Hiroshima chairs are designed by Maruni.

 

Photo by 
6 / 9
modern fairhaven beach house blackbutt eucalyptus master bedroom

The couple, both surfers and beach lovers, wake up to stunning views of the azure-blue Southern Ocean in their otherwise monochromatic eucalyptus master bedroom. Wardle’s firm designed the bed base, and the panel in the ceiling hides a television.

 

Photo by 
7 / 9
modern fairhaven beach house blackbutt eucalyptus outdoor barbecue sliding window

A sliding window between the kitchen and the barbecue area makes outdoor cooking a cinch. “In summer, we eat out there a fair amount,” the wife says. Wardle chose zinc for the exterior to complement the trees that surround the house on its northern fringes.

 

Photo by 
8 / 9
9 / 9
modern fairhaven beach house blackbutt eucalyptus facade trees

This home in the village of Fairhaven gazes over the area’s longest beach and an open sea that stretches all the way to Antarctica.

Project 
Fairhaven Beach House

In the state of Victoria, Australia, the Great Ocean Road snakes along the Southern Ocean coast, skirting the edges of cliffs that drop sharply to the pounding surf. The village of Fairhaven gazes over the area’s longest beach and an open sea that stretches all the way to Antarctica.

A married couple knew they wanted a house somewhere along this iconic road. The ocean is a big part of their lives: The wife says her husband has "always been a surfer, and I absolutely love the beach; it’s something we both love together.”

When they first saw the lot that would become their home, there was a For Sale sign out front but no one around. “We walked through the vegetation, making a path to the edge of the cliff,” the husband says. “The first time we saw that view, we knew we had to live here,” he adds, gesturing toward the sweeping ocean as seen from the dining room window.

But that jaw-dropping perspective presented architect John Wardle with one of the project’s first challenges. “When architects see a panoramic view, they get so beholden to it, and the house becomes a big glass box,” he explains. “So, instead, we created moments—bits of view—and appreciation of the trees, not just the ocean. When you sit down on the living room couch, you are surrounded by the trees. But when you go into the dining room, it’s all about the sea.”

“It’s one of the great challenges of building on the Victorian coast,” he adds. “The views are to the south, but the sun is to the north.” So he designed the house “to bring in the northern sun and compress it.” To comply with local planning requirements, Wardle had to tug down the corners of rooms and compact parts of the roof to make sure the house didn’t break the ridgeline view from the road. But that constraint turned into a feature.

“Whatever strategy we used on the outside of the house, the same experience is converted to the inside,” Wardle says. “The interior and exterior profiling match exactly, every crimp and contortion—hence the experience of moments of compression and moments of release.” This effect is most dramatic in the corridor that leads from the front door to the main living area. The hall slants and curves, keeping visitors tightly bound, until it opens suddenly into the glass-fronted expanse of the wood-wrapped lounge room. Ceilings, floors, and walls throughout the living area and bedrooms are wrapped in blackbutt eucalyptus. The dining table, which seats ten, is Victorian ash, the dining chairs European oak. Wardle’s office designed the dining table as well as a coffee table and an end-grain butcher block in the kitchen. The wife likes to bring a stool up from the wine cellar and tuck it under the block so she can work on her laptop while her husband cooks.

modern fairhaven beach house blackbutt eucalyptus kitchen butcher block

Wardle’s firm designed the end-grain butcher’s block, which serves as an end-of-day gathering point where their kitchen meets the dining area. “We were happy to let John go free and see what he came up with,” the wife says. “He thought of things we would never have thought of, like the chopping board. He knew what we wanted.”

 

“We didn’t want any distractions, so that’s why there’s this one material,” Wardle says of the eucalyptus. “There’s no second thing happening, no bright colors. There are spots of color that refer to things found here—yellow and orange from fungi, blue from the sea—all in proportion to their appearance on the site.” The most striking example of this is the yellow couch in the lounge, designed by Patricia Urquiola, which presents a smear of brightness against the surrounding wood. Beside it is an open fireplace sheathed in sculpted, blackened steel. The fixture was originally meant to be built in, but the architect decided its form “was too beautiful not to have on show.”

Beyond the striking main living area, the house is full of little nooks—private places in the sun or sheltered from the Southern Ocean wind. The wife often sits on an upstairs patio near the master bedroom, or in the study. She uses the study for work but often finds herself stretched out on a cream-upholstered Bohemian chair, which Urquiola also designed, “like a lizard on a rock.” Her husband, meanwhile, can often be found on the bed, just looking out the window.

The couple were keen to maintain the property’s pristine vegetation and for the house to blend into the landscape. The trees had only recently recovered from a severe bushfire, and, as the wife explains, “around here, things take a hundred years to flourish. You want to keep as much of what already exists as you can because it’s so difficult to grow more.” So Wardle’s team designed the house to cover less than half the permitted building footprint. A cantilevered second floor means less vegetation had to be disturbed, and the native eucalyptus trees are reflected in the zinc cladding that covers the home’s exterior, matching the trees’ green-gray foliage. The wife says the house has proved to be brilliantly functional as well as beautiful.

“We weren’t very specific about what we wanted,” she says. “We asked for three bedrooms, a study, a big kitchen, and a view. We left the rest up to the experts. We’re pretty minimal anyway—really, we’re more concerned with what we’ve got in the fridge!”

They were blown away by the attention to detail that shined through in Wardle’s design, and the architect’s tuned-in decisions. A sliding window between the kitchen and the barbecue area has been especially useful, since the couple frequently cook outdoors during the summer. And the butcher block near the dining area answered a need the couple didn’t even know they had. “We always wind up there at the end of the day,” the husband says. “You crack open a bottle, you talk and eat, and people just stand around that block.”

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016