written by:
October 22, 2014
Inspired by the aperture of a camera, an angular home expansion brings focus to a new live/work space.
Exterior of the Lens House with modern office addition

The roughly 5,000-square-foot Lens House renovation, which was finished in 2012 and just won a 2014 RIBA National Award, required six years, major remedial work on the roof and walls, approval from the planning committee, and even a sign-off from a horticulturalist to guarantee the backyard excavation didn't interfere with a walnut tree. "These things aren’t for people who are in a hurry," says architect Alison Brooks. The focus is the ten-sided trapezoidal office addition. "It wraps itself around the house with a completely different set of rules than the Victorian building," she says.

  

Courtesy of 
Paul Riddle
1 / 7
Office Entrance at the Lens House in sunken courtyard

Backyard excavation created a sunken courtyard, where the side entrance to a new 750-square-foot office space lies. The exterior is clad in Corian, a surface normally found on countertops. "The clients love that they can go to another wing of the house and have an office," says Brooks. "There's a physical seperation. We’ve designed it so in the future, if they close the firm, they can open up the door between the office and the dining room and connect the entire basement floor."

 

Courtesy of 
Paul Riddle
2 / 7
Office Interior at the Lens House

The couple's firm specializes in illustration and photography for the advertising industry. The framed art is by Anthony Burrill and the wall calendar is the work of Crispin Finn. The Ikea office table is ringed by Fritz Hansen Butterfly Chairs and Herman Miller Aeron Chairs. The lighting is by Artemide

Courtesy of 
Paul Riddle
3 / 7
Office Skylight at the Lens House

The abstract geometry of the exterior allows for unique openings and this sklylight, which provides natural light to the staff throughout the day. "One of my ambitions is to place openings, windows, and roof lights strategically, so you get a sense of the time of day and the weather," says Brooks.

Courtesy of 
Paul Riddle
4 / 7
Kitchen and Mezzanine of the Lens House

This image shows how Brooks opened up interior, turning it into a light-filled space. While the home suggests a contemporary point of view, her inspiration for the interior actually came from medieval architecture and the great country homes of England. "The great halls where you'd have a feast had a ceremonial function as well as a domestic one. Here, the kitchen becomes a social hub, with the island as a hearth, in a way. The living room is the minstral's gallery, and the entertainent is on the mezzanine. With the double-height space in the center of the home, you encounter space in a different way." A Jasper Morrison Smithfield light hangs above the kitchen island. Brooks designed the kitchen cabinets and tables, as well as the steel fireplace.

 

 

Courtesy of 
Paul Riddle
5 / 7
Kitchen of the Lens House with marble island and concrete top

The kitchen features a concrete island topped with marble. Deja-Vu stools by Naoto Fukasawa surround the island. A print by Guy Gormley, as well as a painting bought during holiday in St. Tropez, hang on the walls. 

 

 

Courtesy of 
Paul Riddle
6 / 7
Stairwell and Mezzanine of the Lens House

On the mezzanine level, different styles and eras complement each other, from the Georgian staircase to the sheets of glass and the Lola Convex Mirror to the James Irvine sofa.

 

 

Courtesy of 
Paul Riddle
7 / 7
Exterior of the Lens House with modern office addition

The roughly 5,000-square-foot Lens House renovation, which was finished in 2012 and just won a 2014 RIBA National Award, required six years, major remedial work on the roof and walls, approval from the planning committee, and even a sign-off from a horticulturalist to guarantee the backyard excavation didn't interfere with a walnut tree. "These things aren’t for people who are in a hurry," says architect Alison Brooks. The focus is the ten-sided trapezoidal office addition. "It wraps itself around the house with a completely different set of rules than the Victorian building," she says.

  

When a couple who run their own design and photography firm sought to turn an uninhabited Victorian villa in London into an integrated home and office, they gave architect Alison Brooks free rein to maximize the space. The result, dubbed the Lens House, features an unorthodox addition inspired by the aperture of a camera.

“I do feel non-orthogonal space has a more dynamic quality,” says Brooks, who has experimented with organic geometries and trapezoids on many of her previous previous projects. “There’s a kind of movement, expansion, and contraction. There’s a forced perspective, which intensifies the spatial experience. The planes and surfaces of a building are manipulated and choreographed into a sequence of much more particular views than you'd find with a glass box, so to speak.”  

The resulting addition of sharply cut slabs of dark gray Corian cladding, a material normally found on countertops, looks like the viewing decks from a battlestar, and adds a striking contrast to the brick above. Between extending the back bay window, opening the interior to break down the “cellular spacing” of the 19th century floor plan, and excavating the sloping backyard, Brooks added edginess, airiness, and energy to a derelict building that had been abandoned for a decade.

“The format for contemporary urban housing shouldn’t be based on living room, dining, kitchen, and bedroom," says Brooks of the home's fused layout. "It’s not how we live. Everybody works from home. The more we design homes for people to work in them during the day, the more that our neighborhoods will take on a different life.”

Kitchen and Mezzanine of the Lens House

This image shows how Brooks opened up interior, turning it into a light-filled space. While the home suggests a contemporary point of view, her inspiration for the interior actually came from medieval architecture and the great country homes of England. "The great halls where you'd have a feast had a ceremonial function as well as a domestic one. Here, the kitchen becomes a social hub, with the island as a hearth, in a way. The living room is the minstral's gallery, and the entertainent is on the mezzanine. With the double-height space in the center of the home, you encounter space in a different way." A Jasper Morrison Smithfield light hangs above the kitchen island. Brooks designed the kitchen cabinets and tables, as well as the steel fireplace.

 

 

 

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016