written by:
photos by:
September 6, 2011
Originally published in Made in the USA

Working creatively to meet strict preservation codes, architect Roberto de Leon affixes a modern annex onto a historic Louisville house.

The exterior facade of the renovated Victorian Everett House in Louisville Kentucky.
Juliet Gray, Mathias Kolehmainen, and their sons Cooper and Cyrus have a new favorite hangout: the wide back steps on the addition, which double as theater seating. (They project movies from the second-floor balcony onto an out-building across the yard.)
Photo by 
1 / 5
The living room of the Everett House featuring Victorian details, a Gloss floor lamp, vintage Bertoia chairs, and a Norm 03 Steel Pendant Lamp.
The living room in the original house has Victorian details, but the furniture—vintage Bertoia chairs, a Gloss floor lamp by Pablo Pardo, and a Norm 03 Steel Pendant Lamp by Normann Copenhagen—brings the look up to date.
Photo by 
2 / 5
The family room of the Everett House featuring wall-to-wall cabinets built by Bradford T. Newhall.
The family room has wall-to-wall cabinets built by Bradford T. Newhall Construction, a local company that also served as the general contractor on the project. The stainless steel drawer pulls are by Sugatsune. The minimalist white-and-wood interior complements the couple's collection of mod furniture, which includes a vintage sofa by Edward Wormley for Dunbar and two cork tables by Jasper Morrison for Moooi.
Photo by 
3 / 5
The kitchen of the Everett House featuring cherry veneer cabinets.
The cherry veneer cabinets carry into the streamlined kitchen where a Shepard Fairey print and a range by Wolf take pride of place. "We tried to make sure that all the wood used in the project looked seamless and uniform," says de Leon. "Wood was the only 'color' we introduced."
Photo by 
4 / 5
The Black Forest Green painted deck of the Everett House.
Out of respect for the structure's more traditional neighbors, de Leon painted the exterior of the addition Black Forest Green, a Benjamin Moore hue commonly used on plantation shutters in the South.
Photo by 
5 / 5
The exterior facade of the renovated Victorian Everett House in Louisville Kentucky.
Juliet Gray, Mathias Kolehmainen, and their sons Cooper and Cyrus have a new favorite hangout: the wide back steps on the addition, which double as theater seating. (They project movies from the second-floor balcony onto an out-building across the yard.)
Project 
Everett House

Seeking a quieter and more kid-friendly existence, in 2007 Juliet Gray and Mathias Kolehmainen traded the glamour of the Hollywood Hills for Gray’s home­town of Louisville, Kentucky. Disappointed with the city’s meager stock of mid-century modern houses, they settled in a 2,200-square-foot “eclectic Victor­ian” in the Cherokee Triangle, an enclave of restaurants, shops, and historic homes on Louisville’s east side. Expanding their new living space with an addition was part of their plan from the start.

“We wanted a family room that was connected to, but not on top of, the kitchen,” Gray says, ticking off their wish list. “We also wanted outdoor space off the kitchen where we could eat, wide steps that would spill into the yard, and that indoor-outdoor relationship that can get lost in old homes with big walls and small windows. We wanted to open it up.”

The living room of the Everett House featuring Victorian details, a Gloss floor lamp, vintage Bertoia chairs, and a Norm 03 Steel Pendant Lamp.
The living room in the original house has Victorian details, but the furniture—vintage Bertoia chairs, a Gloss floor lamp by Pablo Pardo, and a Norm 03 Steel Pendant Lamp by Normann Copenhagen—brings the look up to date.
The couple interviewed five architects before settling enthusiastically on Roberto de Leon of Louisville’s De Leon & Primmer Architecture Work­shop, drawn to his “clear understanding of how to use light and space in a thoughtful way,” says Gray.

From the outset, there were challenges. For one, the century-old house sits in a historic preservation district. De Leon and project manager David Mayo had to design a structure whose modern flair wouldn’t clash with its surroundings, while also passing muster with Louisville’s strict Historic Landmarks and Preservation Districts Commission.

De Leon and Mayo documented every structure within a six-block area, taking design cues from the lean-tos and semi-detached sheds found in many of the neighborhood’s backyards. They proposed cladding the addition in fiber-cement lap siding and painting it dark forest green, a color commonly found on historic Kentucky plantation houses. “That was a way for us to make a case for the scale of the addition, the materials, and even the detailing to the landmarks board as a way to say, ‘This is really in character with everything that’s around this neighborhood,’” de Leon says.

The family room of the Everett House featuring wall-to-wall cabinets built by Bradford T. Newhall.
The family room has wall-to-wall cabinets built by Bradford T. Newhall Construction, a local company that also served as the general contractor on the project. The stainless steel drawer pulls are by Sugatsune. The minimalist white-and-wood interior complements the couple's collection of mod furniture, which includes a vintage sofa by Edward Wormley for Dunbar and two cork tables by Jasper Morrison for Moooi.
There were two large trees in the backyard—a hackberry and a pin oak—that Gray insisted on preserving. “That really impacted the footprint of the addition,” de Leon says. “It zigs and zags around those trees and, in the process, creates these little pockets for the kids to play in while allowing light to enter the existing house.”

Construction began in the spring of 2008—as Gray was about to have the couple’s second son—and was completed in January 2009 for around $200,000. Gray, an avid cook desiring a new kitchen to bridge the old house and the new space, was forced to rough it in the interim. “We had a portable range and a big toaster oven,” she says. “It was an adventure.”

The Black Forest Green painted deck of the Everett House.
Out of respect for the structure's more traditional neighbors, de Leon painted the exterior of the addition Black Forest Green, a Benjamin Moore hue commonly used on plantation shutters in the South.
De Leon took pains to carefully integrate the addition and the existing house. He aligned the back door with the front entrance, allowing light to penetrate deeper into the building’s core while increasing a sense of flow through the house. Between the dining room and a renovated bathroom in the original structure, de Leon carved out a new vestibule to serve as a transition point—a place where the residents can “decamp,” as de Leon puts it, when they enter the house, dropping off jackets and keys before emerging in the new kitchen and family room.

Outside, the dark shade of the addition complements the sage-green exterior of the existing house. Large windows let in ample natural light during the day and bathe the yard in artificial light at night. When the family has friends over, Gray and Kolehmainen project movies from a deck off the second floor onto the side of a detached carriage house, and everyone sits on the wide steps to watch. Today, they spend virtually all of their time in the new addition—that is, when they’re not outside admiring it from the backyard.
 

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016