written by:
photos by:
April 30, 2009
Originally published in Dream Homes Realized

Tucked into the side of a scenic San Francisco hill, one of the city’s more diminutive houses battles everything from dry rot to obstructionist neighbors in order to grow up.

The cleaned-up, refined front that was approved by the planning commission would be easily recognized by the house's original inhabitants.
The cleaned-up, refined front that was approved by the planning commission would be easily recognized by the house's original inhabitants.
Photo by 
1 / 10
Homeowner Susanna Dulkinys and her architects toyed with the idea of replacing the Edwardian-era facade with a less traditional design.
Homeowner Susanna Dulkinys and her architects toyed with the idea of replacing the Edwardian-era facade with a less traditional design.
Photo by 
2 / 10
This stretch of Telegraph Hill  gazes one way toward the Transamerica Pyramid, and leads in the other to cafés, bars, and bookstores.
This stretch of Telegraph Hill gazes one way toward the Transamerica Pyramid, and leads in the other to cafés, bars, and bookstores.
Photo by 
3 / 10
Although there are no doors to truncate the space, the kitchen and guest room close off with translucent fabric panels that filter natural light by day and glow like lanterns at night.
Although there are no doors to truncate the space, the kitchen and guest room close off with translucent fabric panels that filter natural light by day and glow like lanterns at night.
Photo by 
4 / 10
Once a split-level jumble of small, dark rooms, the main floor now offers a clear sight line from the patio straight through the kitchen, dining room, sitting area, and spare room to the street-facing window (with two skylights for added illumination).
Once a split-level jumble of small, dark rooms, the main floor now offers a clear sight line from the patio straight through the kitchen, dining room, sitting area, and spare room to the street-facing window (with two skylights for added illumination).
Photo by 
5 / 10
Wireless wonderland: One way to reduce clutter is by stashing most of the media hardware downstairs and jettisoning the television. When it’s time to show a DVD, the wall does double duty as a movie screen.
Wireless wonderland: One way to reduce clutter is by stashing most of the media hardware downstairs and jettisoning the television. When it’s time to show a DVD, the wall does double duty as a movie screen.
Photo by 
6 / 10
The architects made less into more by designing rooms that multitask. When no guests are in town, the spare room easily reconfigures into a cozy home office, complete with its own powder room.
The architects made less into more by designing rooms that multitask. When no guests are in town, the spare room easily reconfigures into a cozy home office, complete with its own powder room.
Photo by 
7 / 10
Because it’s a small space, it was possible to make everything pristine,” says Dulkinys, standing in her dream bathroom, outfitted with full-slab Carrara marble, a Duravit sink, and fixtures by Dornbracht.
Because it’s a small space, it was possible to make everything pristine,” says Dulkinys, standing in her dream bathroom, outfitted with full-slab Carrara marble, a Duravit sink, and fixtures by Dornbracht.
Photo by 
8 / 10
A curtain wall obscures the closet in the master bedroom.
A curtain wall obscures the closet in the master bedroom.
Photo by 
9 / 10
The contents of the 15-foot-long closet, concealed by a long swath of calming blue-green fabric, glows like a light box when illuminated from within.
The contents of the 15-foot-long closet, concealed by a long swath of calming blue-green fabric, glows like a light box when illuminated from within.
Photo by 
10 / 10
The cleaned-up, refined front that was approved by the planning commission would be easily recognized by the house's original inhabitants.
The cleaned-up, refined front that was approved by the planning commission would be easily recognized by the house's original inhabitants.
Project 
The Lantern House
Architect 

This is the story of a tiny house that overcame mansion-sized hurdles in its quest to become a wee bit more commodious (97 square feet were added to the existing 806) and a lot more hospitable. Built as an infill shack between two larger buildings at the turn of the last century, the warren of small, light-blocking rooms on split levels was more conducive to claustrophobia than California dreaming, despite its idyllic locale.

“I’d always wanted to live on Telegraph Hill, and when I saw this house, I knew I had to have it,” recalls Susanna Dulkinys, of falling in love with the fixer-upper she likens to a doll’s house (identified erroneously on some maps as being the smallest house in the city). The view from this steep street of secret alleys and garden-shrouded stairways is so rife with iconic signifiers—the swoop of the Bay Bridge, gulls cruising the water, palm trees lining the Embarcadero, and the tip of the Transamerica Pyramid—it could be identified as San Francisco by a Martian.

Dwell first reported on the renovation travails of Dulkinys, a graphic designer and former Wired creative director, and her partner, typography guru Erik Spiekermann (who together run United Designers Network, a global design consortium), back in 2000. Although the house had survived the great quake of 1906, its future was nearly undone by litigious neighbors who used their favorable easements to try to stymie construction; the local Telegraph Hill Dwellers association, whose members never met a bay window they didn’t like (despite the original house’s having none); and a backlogged planning commission. Against these obstacles, the dry rot, lack of foundation, and solid bedrock were but mere speed bumps on the road to renovation. It didn’t help matters that the couple was also remodeling their Berlin apartment, where they spend half the year.

“We had two homes and nowhere to live! These neighbors simply didn’t want any work to happen at all,” exclaims Dulkinys, recalling the frustration. “Our house in Germany was completed in half the time, despite being twice the size—and all the drawers and doors open and shut properly,” adds Spiekermann, with just a touch of hometown pride. But six years, two architects, and assorted attorneys and soil and structural engineers later, the couple has moved back into an open, light-filled, two-story house that resembles nothing so much as a junior  suite in the hotel of your dreams: bathtub by Starck, wireless media center, large deck, gourmet kitchen, and even room to put up a guest.

After the original architect was ground down by the friction that met his plans for demolition and a radically modern makeover, Dulkinys and Spiekermann turned to their then-officemates, John Holey and Chris Wendel, who had served as testifying architects on behalf of the project (and fortuitously happened to be neighbors of one of the adjacent buildings’ owners). Holey Associates, whose other projects range from Apple’s corporate headquarters to the chic Berkeley tapas bar César, offered a design that placated some of the opposition by preser-ving the house’s façade (although they swapped out the stucco for crisp wood slats). “At one point we discussed doing a flat metal front, but it would have created so much more grief,” explains Holey, grimacing slightly at the memory. So they focused on the inside. “Rather than playing to its Victorian heritage—small rooms, lots of doors, bitty tiles—we aspired to design a modern translation of the house, one that suits the way Erik and Susanna live.” Says Spiekermann with admiration, “John’s a pragmatic modernist, not an ideological modernist. The house isn’t barren or austere—and he was able to get it approved.”

While there’s not an iota of wasted space, one doesn’t get that cramped, slightly depressing, über-utilitarian sense of being on a boat, for example, despite the house measuring a mere nine and a half feet across. With a mantra of “How small can it be, how large can it feel?,” the architects managed to slot ten rooms (or functions) in about 900 square feet, thanks in part to replacing doors with translucent scrims of fabric that open up to let in light or pull closed to confer privacy. “If the classic Victorian house is a railroad flat—a long corridor sprouting tiny rooms—we think of this as more of a matchbox,” Holey explains. “It can extend or condense to suit your need.”

On the main floor, a guest room/office just big enough for a bed to unfold overlooks the street and has direct access to the powder room. When it’s time to turn in, a diaphanous pocket panel of pale blue pinstripe fabric from Knoll Textiles draws shut. The sitting area is awireless media room, with a wall doubling as a movie screen. And in the dining room, the long German worktable surrounded by Arne Jacobsen chairs is sized  to accommodate a crowd. During parties, another fabric panel can be closed to foster intimacy (and hide the mess in the adjacent kitchen) or left open for a view straight to the back of the deck.

Downstairs, in the master bedroom, the couple’s storage-concealing Flou bed faces a 15-foot-long closet whose contents are concealed by a swath of sea green fab-ric that looks lovely when illuminated from within. A few steps away, Dulkinys’s “dream bathroom” was carved out of the side of the hill by a Bobcat and is equipped not only with the aforementioned Philippe Starck soak-ing tub but also a steam-emitting shower spa. A washer and dryer are tucked into the adjoining utility room.

Because the house affords so many opportunities to manipulate light—especially at night, when the dining area is framed by the softly glowing scrims—the architects have dubbed this the Lantern House. Unlike in a typical large, open-plan room, these changing layers of transparency and intimacy have the desirable effect of making the house feel both larger and moodier, and skylights over the sitting room and dining area—what Holey jokingly calls the “great room”—create an aura of openness. Says Spiekermann, “You know, not every architect understands how to bring in light without creating unwanted visibility. We have our privacy, but the house is not dark.”

The space also gains stature from restraint. Instead of a hodgepodge of finishes and details, a few materials—full-slab Carrara marble, walnut floors and cabinets, and white walls—are used throughout, almost monolithically. When the glass doors at the back of the kitchen are fully unfolded, the kitchen floor seems to flow seam-lessly into the slats of ipe wood on the deck, making the house feel that much longer. It also helps that Dulkinys and Spiekermann are not packrats. With two apartments in Berlin (one used as a library) and two offices, Dulkinys says, “we have enough other places to stash our stuff.”

As for the neighbors, after all the Sturm und Drang, the construction actually ended up helping them, seismically speaking, when a concrete retaining wall was poured to frame the new energy-absorbing mat slab foundation. Says Spiekermann, with perhaps a soupçon of irony, “We’re helping to shore up the neighborhood—real air raid shelter material! This is definitely where you want to be in an earthquake.”

Six Years, Two Architects

More than half a decade elapsed between the purchase (December 1998) and house--warming (November 2004) of Dulkinys and Spiekermann’s hillside house. When architect Nilus de Matran’s trilevel plan for a modern makeover (above, 2001) came up against the obstructionist politics that defines construction in San Francisco, the house sat in limbo until architects Chris Wendel and John Holey devised a less radical renovation that involved a lot of excavating but preserved much of the house’s original demeanor.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016