written by:
October 5, 2009

Two years ago architect Chad Everhart came across an old farmhouse near Boone, North Carolina. He could tell it dated back to the Great Depression by the 1930s-era cardboard—once used as insulation—that he found stuffed down between its tongue-and-groove walls.

Red and yellow accent colors blend with natural North Carolina foliage. Cantilevered porches and decks provide deep shadows.
Red and yellow accent colors blend with natural North Carolina foliage. Cantilevered porches and decks provide deep shadows. Image courtesy Chad Everhart Architect.
Originally appeared in Farm House Redux
1 / 13
The original, Depression era “box frame” farmhouse was constructed without studs, using only 1”x10” planks.
The original Depression-era “box frame” farmhouse was constructed without studs, using only one-inch-by-ten-inch planks. Image courtesy Chad Everhart Architect.
Originally appeared in Farm House Redux
2 / 13
The first floor plan for “Farmhouse Redux” adds to the original footprint two porches and two “bump-outs,” or saddlebags, for additional interior space.
The first floor plan for “Farmhouse Redux” adds two porches and two “bump-outs,” or saddlebags, for additional interior space. Image courtesy Chad Everhart Architect.
Originally appeared in Farm House Redux
3 / 13
Inside the main living area, tongue-and-grooved white pine covers the walls and vaulted ceilings, and a red closet door, built of salvaged pine from the original house, slides open and closed on barn track hardware.
Inside the main living area, tongue-and-grooved white pine covers the walls and vaulted ceilings, and a red closet door, built of salvaged pine from the original house, slides along barn-track hardware. Image courtesy Chad Everhart Architect.
Originally appeared in Farm House Redux
4 / 13
The kitchen, totaling an affordable $5,000 for all fixtures, refrigerator, stove etc., came from Ikea.
The kitchen, totaling an affordable $5,000 for all fixtures, refrigerator, stove, etc., came from Ikea. Image courtesy Chad Everhart Architect.
Originally appeared in Farm House Redux
5 / 13
The vanity in the bath is housed in what Everhart calls a “bump-out” or saddlebag that expands interior space by a few feet on either side of the farmhouse.
The vanity in the bath is housed in what Chad calls a “bump-out” or a saddlebag, a feature that expands interior space by a few feet on either side of the farmhouse. Image courtesy Chad Everhart Architect.
Originally appeared in Farm House Redux
6 / 13
An off-the-shelf post and beam system is used as foundation for the porches.  Welded wire mesh is used for the guardrail.
An off-the-shelf post-and-beam system is used as foundation for the porches. Welded wire mesh is used for the guardrail. Image courtesy Chad Everhart Architect.
Originally appeared in Farm House Redux
7 / 13
In the dining room, the ceiling was dropped over the dining room to provide more intimate setting. Strips of salvaged hemlock and chestnut wrap the interior wall and ceiling. A loft for naps and overnight guests is above.
The ceiling was dropped over the dining room to provide a more intimate setting. Strips of salvaged hemlock and chestnut wrap the interior wall and ceiling. A loft for naps and overnight guests is above. Image courtesy Chad Everhart Architect.
Originally appeared in Farm House Redux
8 / 13
Exterior materials include Galvalume metal roofing/siding, local white pine lap siding, Hardi-panel siding, and original concrete block foundation.
Exterior materials include Galvalume metal roofing/siding, local white-pine lap siding, Hardie panel siding, and an original concrete block foundation. Image courtesy Chad Everhart Architect.
Originally appeared in Farm House Redux
9 / 13
The red barn door on a sliding track door is an icon, built from salvaged pine from the original farmhouse.
The red barn door on a sliding track door is an icon, built from salvaged pine from the original farmhouse. Image courtesy Chad Everhart Architect.
Originally appeared in Farm House Redux
10 / 13
The Everharts added two porches to the form of the original farmhouse, this one for dining.
The Everharts added two porches to the form of the original farmhouse. This one is for dining. Image courtesy Chad Everhart Architect.
Originally appeared in Farm House Redux
11 / 13
The corner window in the bedroom frames the view of one of three creeks and streams surrounding the two and a half-acre site.
The corner window in the bedroom frames the view of one of three creeks and streams surrounding the two-and-a-half-acre site. Image courtesy Chad Everhart Architect.
Originally appeared in Farm House Redux
12 / 13
boone, north carolina, farmhouse, chad everhart
The new home’s porches glow like lanterns at night. Image courtesy Chad Everhart Architect.
Courtesy of 
Courtesy Chad Everhart Architect
Originally appeared in Farm House Redux
13 / 13
Red and yellow accent colors blend with natural North Carolina foliage. Cantilevered porches and decks provide deep shadows.
Red and yellow accent colors blend with natural North Carolina foliage. Cantilevered porches and decks provide deep shadows. Image courtesy Chad Everhart Architect.
Project 
Everhart Residence

Everhart and his wife, April, bought the structure for $72,000 two years ago, along with two and a half acres near Boone, North Carolina. The farmhouse was falling down, literally. They demolished the building – salvaging some hemlock and chestnut flooring here, some one-inch-by-ten-inch planks of white pine there – and set about rebuilding on the original concrete block foundation.

He hired a few students from nearby Appalachian State University, where he teaches design to future construction managers. They helped him rebuild, he says, and learned how to work from an existing structure on a small footprint.  “We salvaged the best we could,” he says.  “And they got to witness design-build, first-hand.”

The form hasn’t changed much. The team added a porch to each end – one for dining, the other for leisure – and a pair of what Chad calls “bump-outs,” or saddlebags, on the sides to extend interior spaces by a few feet. The roof pitch remains the same, though its Galvalume roofing actually rolls down to serve as sheathing for the saddlebags. “We reinterpreted the local stuff,” Chad says of his 950-square-foot 'Farmhouse Redux'. “The inspiration was to keep it small. That’s the way people live out here. Smaller means more manageable.”

The original, Depression era “box frame” farmhouse was constructed without studs, using only 1”x10” planks.
The original Depression-era “box frame” farmhouse was constructed without studs, using only one-inch-by-ten-inch planks. Image courtesy Chad Everhart Architect.
All architectural decisions were based on economics. As much as possible of the original framing was carefully dismantled, de-nailed and re-used for structural and finish materials. New finish and framing materials were purchased from local hardware stores, sawmills, lumberyards, and farm supply stores. 

Locally harvested white pine was milled at a nearby sawmill fifteen minutes away. “Wood here is cheaper than drywall," Everhart explains. "We used white pine from Tennessee – I can see the Tennessee border from here. The same mill did the floors and the walls, and the wood’s all local.”  His frugality paid off—the total cost for house and land was $159,000, which is a bargain in times like these.

Because there is no air-conditioning (the home is in the mountains of North Carolina), industrial ceiling fans from Home Depot are used to circulate cool air in summer. The environmentally neutral, clean-burning stove is a Scan. It heats the entire house during the winter. The house is all-electric, and monthly bills rarely exceed $50.

The kitchen, totaling an affordable $5,000 for all fixtures, refrigerator, stove etc., came from Ikea.
The kitchen, totaling an affordable $5,000 for all fixtures, refrigerator, stove, etc., came from Ikea. Image courtesy Chad Everhart Architect.
“Its exposure is to the southeast, which is not too bad,” says Everhart.  “But being such a small house, it’s tougher to do solar heat. So we focused on using its orientation for daylighting with the clerestory.” The windows are made of clear walled polycarbonate, provide an insulated barrier between rooms, and also allow natural light to bounce between the bedroom and living areas.

The home’s wood framing and metal cladding is exposed, an acknowledgement of the raw structural systems of nearby dairy barns.  Its outdoor dining area’s corner opening frames a view of a creek nearby, with cribbing that modulates light while paying tribute to the cladding of local barns.

The Everharts added two porches to the form of the original farmhouse, this one for dining.
The Everharts added two porches to the form of the original farmhouse. This one is for dining. Image courtesy Chad Everhart Architect.
And the iconic main entrance is a red barn door, made from salvaged pine from the original farmhouse.  “I want to reinterpret vernacular architecture in a more modern way,” Everhart says.  “I want to look at where we live, and when we live. The concept for this home is to build like a farmer.”

Like the people and homes or rural North Carolina, Farmhouse Redux is a modest residence, in both size and architectural features.  The new owners wanted to acknowledge the history of the local inhabitants – many of whom are descendants of the farmhouse’s original owner – but make updates for modern living.  “It’s an abstraction of the local vernacular buildings,” Chad says, “and it pays homage to more primitive and resourceful times.”
 

To see more images of the project, please visit the slideshow.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016