written by:
November 8, 2015
Taylor and Miller Architecture and Design create a Western Massachusetts retreat that is buried in its lakeside landscape.
Hidden House exterior

As the home is approached from the street, the white aluminum facade projects out from the earth in an abstract composition of forms and volumes. There are no doors or windows at the entrance from the road, a calculated decision by the design team to avoid a structure that would read as manmade against the natural landscape. “We wanted it to feel ‘non-architectural’ in a way so that the natural view of the lake was not walled off by a privatized notion of someone’s home,” says Miller. 

Courtesy of 
Studio Dubuisson
1 / 10
Hidden House exterior

On the opposite side of the abstract front elevation, the home opens up and presents an entirely different viewing experience. “Like a flower leaning [towards the] sunlight, the architectural volumes pull and open up towards the views of the lake,” says Miller. A stacked timber retaining wall serves both structural and aesthetic functions; in addition to holding back the earth the home has been buried into, it visually defines the its perimeter. 

Courtesy of 
Studio Dubuisson
2 / 10
Hidden House skylight

At the entry looking upward towards a Velux skylight, a vertical "sleeve" is made of stacked end grain plywood. The theme of vertical and horizontal architectural elements providing different environmental perspectives carries through to the rest of the home. Horizontal forms look out to the lake, while the vertical columns look up the sky. 

Courtesy of 
Studio Dubuisson
3 / 10
Hidden House kitchen

The clients and design team chose to forego an open floor plan in favor of defined, separated spaces. In this scheme, the vertically oriented spaces act as a cinematic "hard-cut" to their horizontal counterparts. The custom hot rolled steel kitchen, one of these vertical transition spaces, receives light from above through a Velux skylight. A GE Profile Induction cooktop and oven and Miele refrigerator complete the space. 

Courtesy of 
Studio Dubuisson
4 / 10
Hidden House dining room

The smaller transitional areas of the home were more about pure form, space, and vertical light. These areas favored a material-heavy palette, in contrast with the horizontal spaces, which showcase a more neutral aesthetic. Beasley played an active role in deciding the materials and layout of the home. In the dining room, for example, the neutral space is a gallery-like backdrop for a few of the owners’ pieces. 

Courtesy of 
Studio Dubuisson
5 / 10
Hidden House hallway

Miller explains, “Every material and spatial decision we make in one space affects the entire home,” a design philosophy warmly embraced by the owners.

Courtesy of 
Studio Dubuisson
6 / 10
Hidden House sunroom

Windows by Berkshire plate glass offer unobstructed views of the lake from the sunroom. Inside, a chain found by the owners accents the light-filled space. 

Courtesy of 
Studio Dubuisson
7 / 10
Hidden House bedroom

The second floor master bedroom opens up to a wraparound deck. Its relationship to the lake is the owners’ favorite part of the home. Warm wood floors and Schoolhouse Electric lights finish the space.

Courtesy of 
Studio Dubuisson
8 / 10
Hidden House bathroom

Part of the master suite, the bright bathroom embraces texture and pattern. The space clad in bold, graphic tile and features a custom steel vanity.

Courtesy of 
Studio Dubuisson
9 / 10
Hidden House lake view

The home’s reflection is seen in the lake at dusk. The white aluminum sleeves dramatically break through the timber, creating visual portals to the surrounding scenery.

Courtesy of 
Studio Dubuisson
10 / 10
Hidden House exterior

As the home is approached from the street, the white aluminum facade projects out from the earth in an abstract composition of forms and volumes. There are no doors or windows at the entrance from the road, a calculated decision by the design team to avoid a structure that would read as manmade against the natural landscape. “We wanted it to feel ‘non-architectural’ in a way so that the natural view of the lake was not walled off by a privatized notion of someone’s home,” says Miller. 

New York City fashion executive Laura Beasley and musician Pieter Voorhees approached Taylor and Miller Architecture and Design to create a second home in the Berkshires that would be intimately embedded in the landscape. Principal architects Jeff Taylor and B. Alex Miller conceptualized a design composed of horizontal and vertical "sleeves" that would facilitate environmental views. In stark contrast to the neighboring homes, Taylor and Miller’s creation embraces an abstract aesthetic, directing focus toward the lake instead of the architecture.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016