written by:
March 8, 2015
Architecture firm _naturehumaine designs a dream hideaway in eastern Quebec.
Front View of Bolton Residence, Quebec

The home’s geometric silhouette echoes the classic typology of the region’s gable roof barns. “We took our inspiration from this vernacular architecture and re-interpreted it with a contemporary twist,” Dworkind says.

Photo by 
1 / 11
Side View of Bolton Residence, Quebec

The project’s unique challenges—a tight budget and steep, difficult terrain — led the architects to a creative solution that gave the house its delightfully sculptural appearance. Making the first floor’s envelope slightly narrower than the top one’s saved money while minimizing the amount of excavation required. “We were then able to create a wider floor plate on the upper level by having it cantilever over the lower level,” Dworkind explains.

Photo by 
2 / 11
Panorama Window at Bolton Residence, Quebec

The horizontal strip window in the combined living and dining room frames the wooded mountain range and valley, transforming the home’s interior with the changing seasons. It also saved money during the construction process, as the minimal glazing cost a lot less than floor-to-ceiling windows. “It lets you enjoy the spectacular views without breaking the bank,” Dworkind says. 

Photo by 
3 / 11
Bolton Residence Fireplace, Quebec

A centralized fireplace was built into a custom, multi-purpose cabinet welded from sheets of hot-rolled steel. It stores firewood, holds a TV, and even acts as a guardrail for the staircase. 

Photo by 
4 / 11
Dining Room at the Bolton Residence, Quebec

The architects stuck to a gray-scale color palette, installing slate tile floors that softly contrast with the white walls and Eames dining chairs. “It lets the views out the windows become the focus,” Dworkind explains. Doses of pure black accent important features, like the central wall that divides the kitchen and master bedroom behind it from the main living space.

Photo by 
5 / 11
Bolton Residence Kitchen, Quebec

In the kitchen, the architects reigned in the house’s high ceilings for a more intimate feel; its lower height also tastefully hides unsightly ducting necessary for ventilation. Beneath the bar sit two Kaysa Black Bar Stools by Baxton Studio. A Gessi faucet complements a Blanco Modex sink.

Photo by 
6 / 11
Stars at the Bolton Residence, Quebec

The staircase was built using standard wood frame construction with plywood treads. Each step was then covered with a thin sheet of folded steel that outlines its angled profile.

Courtesy of 
David Dworkind
7 / 11
Bolton Residence Bathroom, Quebec

In the bathroom, the architects mounted a Kohler sink on a sloped, custom-slate countertop. Since the stone doesn’t hold up well in water, the architect switched to black mosaic tile in the shower. The faucets are from Cabano’s Century series.

Photo by 
8 / 11
Bolton Residence Bedroom, Quebec

The bedroom’s vertical, floor-to-ceiling window lets occupants admire the graceful trees outside. A Mini Tolomeo lamp by Artemide sits on the bedside table.

Photo by 
9 / 11
Bolton Residence Garage, Quebec

The home’s lower level serves as a garage, allowing direct access to the house.

Photo by 
10 / 11
Bolton Residence Evening View

The home’s elevated location means its occupants can enjoy the slow rise of the full moon while staying warm indoors. 

Courtesy of 
David Dworkind
11 / 11
Front View of Bolton Residence, Quebec

The home’s geometric silhouette echoes the classic typology of the region’s gable roof barns. “We took our inspiration from this vernacular architecture and re-interpreted it with a contemporary twist,” Dworkind says.

Photo by Adrien Williams.

Teeming with owls, moose, and black bears, the snowy forests of Eastern Quebec make an ideal site for a winter fortress. It was perfect for Canadian architecture firm _naturehumaine’s latest client, a behind-the-scenes movie guy who wanted a secluded place to recuperate from intensive, exhausting projects.

Architects Stéphane Rasselet and David Dworkind delivered with a strikingly simple concept. They anchored two stacked, rectangular volumes into a steep mountainside surrounded by awe-inspiring vistas. We love the sensation of floating amongst the trees that you feel as you look out from the cantilevered second floor,” Dworkind says.

But while the basic design is simple, the details are complex. Though working on a relatively small budget of $175 per square foot, the architects filled the 1,740-square-foot cabin with sophisticated creature comforts—from a one-of-a-kind centralized fireplace to a panoramic picture window that takes in wide-angle views of nearby Mount Orford. The result is impressively cinematic, speaking to the client’s professional interests while still letting him forget about work entirely. 

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016