written by:
January 26, 2015
Custom woodwork and natural light invigorate a formerly cramped space.
Under the Attic Renovation in Bucharest by Atelier Andreas Heierle

The main issue Lucerne-based architect Andreas Heierle faced during this attic renovation in Bucharest, Romania, was bringing natural light into the cloistered, closed-off rooms. His client, a bachelor in his 30s, wanted a floorplan that was flexible and open, a radical departure from the cramped, dark upper levels normally found in these types of apartment buildings. Heierle installed large windows, which flood the space with sunlight and provide a view of the church across the street.

Courtesy of 
Andrei Margulescu
1 / 8
Under the Attic Renovation in Bucharest by Atelier Andreas Heierle

With limited space, Heierle maximized the living area with a multi-functional kitchen island. The side facing the living room acts like a bar; a sink and countertop extend the kitchen area; and the counter across from the entryway often holds key or packages when the client arrives home. "It's a miniature of the entire apartment," Heierle says of the centerpiece, "one object having multiple uses." The island, along with all the oak furniture and custom casework in the apartment, was all built and designed by a friend of the owner who lives in the same rural Romanian village where he grew up.

Courtesy of 
Andrei Margulescu
2 / 8
Under the Attic Renovation in Bucharest by Atelier Andreas Heierle

Before the renovation, the tiny terrace was more symbolic than practical. Since a modification of the historic building's facade was off limits, Heierle carved out space from the interior to expand the unit's outdoor footprint.

Courtesy of 
Andrei Margulescu
3 / 8
Under the Attic Renovation in Bucharest by Atelier Andreas Heierle

A different perspective of the terrace shows where the wall was knocked down to provide more outdoor space. As the balcony connects with the wall, a small seat was cut from a gap between two planes. 

Courtesy of 
Andrei Margulescu
4 / 8
Under the Attic Renovation in Bucharest by Atelier Andreas Heierle

Discreetly wrapped around the center of the unit, the open bath and shower create a continuous flow within the apartment. The manner in which the bath extends out into the living space, uncommon for Romanian homes, "profits from the generosity of the space," says Heierle.

 

 

Courtesy of 
Andrei Margulescu
5 / 8
Under the Attic Renovation in Bucharest by Atelier Andreas Heierle

The view from the open bath, which allows someone to soak in the sunlight without feeling totally exposed, pleased the owner, a civil engineer who deals with water works for a living and wanted something unique for his own home.

Courtesy of 
Andrei Margulescu
6 / 8
Under the Attic Renovation in Bucharest by Atelier Andreas Heierle

The calming, minimal bedroom follows the same design direction as the rest of the home; simple color contrasts, with the earthiness of the oak playing against the stark white walls, and custom woodwork. The house benefits from radiant heating in the floor and insulation and soundproofing in every wall.

Courtesy of 
Andrei Margulescu
7 / 8
Under the Attic Renovation in Bucharest

The ladder from the kitchen leads to this "sleeping box," a tucked-away room perfect for visiting relatives, or as Heierle discovered during a trip to work on the project, visiting architects. When light streams through the skylight and down into the hallway below, it adds an "almost mystic element," says Heierle.

Courtesy of 
Andrei Margulescu
8 / 8
Under the Attic Renovation in Bucharest by Atelier Andreas Heierle

The main issue Lucerne-based architect Andreas Heierle faced during this attic renovation in Bucharest, Romania, was bringing natural light into the cloistered, closed-off rooms. His client, a bachelor in his 30s, wanted a floorplan that was flexible and open, a radical departure from the cramped, dark upper levels normally found in these types of apartment buildings. Heierle installed large windows, which flood the space with sunlight and provide a view of the church across the street.

Much like the boxes, castoff clothes, and odds-and-ends crammed inside attic spaces, the top floor-unit of an old Bucharest apartment building that architect Andreas Heierle was tasked with renovating hadn’t seen the light of day for quite some time. A cramped, dark space he described as a “stack of rooms exhibiting strange geometry,” it was far from the bachelor pad the client desired. But by opening up the floor plan with big windows and a multi-purpose kitchen island, he brought a comfortable spaciousness to the 645-square-foot dwelling. We asked the Lucerne-based architect to take us through this Romanian renovation.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016