written by:
photos by:
March 7, 2015
A modern addition in Annandale strengthens a home's connection to the outdoors and enhances natural light.
Annandale Home addition front exterior facade

The façade of the interwar dwelling was painted bright white and left largely unchanged, with a sole burst of color coming from a yellow DesignByThem “tomtom” letterbox. Though the extension is invisible from the street, architect Christopher Polly says it provides “significant additional freedom for the owners and their three young children to grow into.”

Photo by 
1 / 8
Annandale Home addition view from backyard garden

The addition’s two stories of cedar-framed sliding doors and window provide generous views of the house’s prized jacaranda tree. The addition’s polished concrete floor and white cladding extend into the garden, drawing occupants to the serene rear porch. There, they can relax on stools designed by Alvar Aalto and Charles Wilson while admiring the luscious greenery.

Photo by 
2 / 8
Annandale Home addition lower level living space

The extension’s lower level flows uninterrupted from the garden to the kitchen. Storage units hidden under the staircase give the living spaces an uncluttered feel. A Skygarden pendant by Marcel Wanders hangs over Snow 300 dining chairs by James Richardson, providing light in those rare hours when sunlight isn’t streaming in.

Photo by 
3 / 8
Annandale Home addition Corian countertop in kitchen

Casual meals are eaten at the kitchen’s glacier white Corian countertop, which features Aalto K65 stools. The island’s Blanco sinks offer a direct, uninterrupted sightline to the garden.

Photo by 
4 / 8
Annandale Home addition lower level bathroom

Situated behind the kitchen, the lower level bathroom is equally suited to cleaning up before a meal or taking a leisurely bath. Crisp white fixtures, including a Kaldewei Centro Duo bath, ensure that the bathroom feels as light and airy as the rest of the house.

Photo by 
5 / 8
Annandale Home lower level glass wall.

When the sun is at its brightest, the east-facing glass wall is shielded by retractable Horiso venetian blinds that have been powdercoated to match the extension’s charcoal cladding. 

Photo by 
6 / 8

Thanks to the extension’s vaulted ceiling, the master bedroom and minimalist staircase have views of the sky. Polly admits to having sacrificed floor area so that the full-height stairwell could achieve a stronger connection with the outdoors. Toyo Ito Mayhuma pendants hang from the ceiling, accentuating the space’s dramatic height.

Photo by 
7 / 8
Annandale Home master bathroom and living room.

Save for a new fan and a coat of oil on its pine floors, the original living room remains unchanged. The master bathroom, however, has been completely refurbished with Scala accessories and a Duravit Happy D wall basin. Both rooms are brightened by skylights carved into the roof. 

Photo by 
8 / 8
Annandale Home addition front exterior facade

The façade of the interwar dwelling was painted bright white and left largely unchanged, with a sole burst of color coming from a yellow DesignByThem “tomtom” letterbox. Though the extension is invisible from the street, architect Christopher Polly says it provides “significant additional freedom for the owners and their three young children to grow into.”

How to unobtrusively add space and flexibility to a modest, single-story home perched atop a steeply sloping site? These were the questions architect Christopher Polly sought to answer when designing and managing the renovation of a home in Sydney’s Annandale suburb.

Polly solved the conundrum by inserting an extension behind and beneath the original home to dramatically increase its floor space and exposure to sunlight. Light tunnels through the renovated home, entering through the addition’s glass walls and skylights, and refracting off vaulted ceilings. The spacious sensation created by this light isn't illusory. Polly’s design doubled the number of living spaces, bedrooms, and bathrooms. The home owners and their three children now have the freedom to retreat to their own areas or congregate in one of the residence’s generous communal spaces. 

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016