written by:
photos by:
April 27, 2016
Originally published in Modern Today
as
Lucky Number 13
Take a lesson from this school-turned-home.
modern netherlands 13 noordeinde schoolhouse parquet herringbone floors stove
With the help of architects X+L Studio, Nynke Meeuwissen and Mark Aink rehabilitated an old school outside of Amsterdam into a comfortable roost for their family of five. The former gym—with original herringbone parquet floors—is now the living room, furnished with Minotti sofas, a Danskina rug, and a Gyrofocus wood-burning stove.
Photo by 
1 / 8
modern netherlands 13 noordeinde schoolhouse facade monnickendam
Aink and Meeuwissen were initially hesitant to move outside of Amsterdam, but saw the raw potential of a circa-1840 Monnickendam building, 20 minutes outside the city, which had suffered several poor renovations to the 6,000-square-foot interior.
Photo by 
2 / 8
modern netherlands 13 noordeinde schoolhouse dining room galvanized steel
In the dining room, a vintage galvanized-steel table from Dominio is paired with Eames DAR chairs and Sphere lamps by Bart Lens. The wall art, by Nan Groot Antink, depicts dyes derived from 78 Dutch plants and was found at an Utrecht museum show.
Photo by 
3 / 8
modern netherlands 13 noordeinde schoolhouse kitchen mdf stainless steel
On one side of the house’s central stair is the travertine-clad kitchen. The custom cabinetry is made of painted MDF with stainless-steel counters; the oven is by Smeg.
Photo by 
4 / 8
modern netherlands 13 noordeinde schoolhouse family
Aink and Meeuwissen renovated their home over eight years; the adaptable design suits growing teenagers Yannick, 16; Sasha, 11; and Tamar, 14.
Photo by 
5 / 8
modern netherlands 13 noordeinde schoolhouse bathroom skylight stone tiles
Amending Meeuwissen’s early request for an open bathroom space, the architects devised a more private chamber with an overhead skylight and walls in stone tile from Intercodam Tegels.
Photo by 
6 / 8
modern netherlands 13 noordeinde schoolhouse master bedroom indian silk headboard
The master bedroom overlooks one of the oldest streets in Monnickendam. The Eames chair is from Herman Miller, and the custom headboard, covered in Indian silk, is by X+L Studio.
Photo by 
7 / 8
modern netherlands 13 noordeinde schoolhouse floor plans
13 Noordeinde Floor Plan A Entrance B Dining Room C Kitchen D Living Room E Master Bedroom F Bathroom G Bedroom J Guest Room K Sleeping Loft
Photo by 
Courtesy of 
X + L Studio
8 / 8
modern netherlands 13 noordeinde schoolhouse parquet herringbone floors stove
With the help of architects X+L Studio, Nynke Meeuwissen and Mark Aink rehabilitated an old school outside of Amsterdam into a comfortable roost for their family of five. The former gym—with original herringbone parquet floors—is now the living room, furnished with Minotti sofas, a Danskina rug, and a Gyrofocus wood-burning stove.
Project 
13 Noordeinde
Architect 

“It was a series of odd coincidences that led us to this house,” says Mark Aink, as he sips an espresso in his family’s home in Monnickendam, a small town 20 minutes from Amsterdam. “The newspaper ad wrongly listed it as being in the city,” he continues, perching on an Eames chair, while pet Rhodesian Ridgeback Boby sniffs contentedly around his feet. “We didn’t want to move outside Amsterdam, but it was a roomy house, so we thought it was worth a look. But I lost the ad and ended up viewing the wrong place—number 13, instead of number 18, which happened to have just gone on the market, too.”

Although 13 Noordeinde was then, according to Aink, “a crappy office conversion, with a low ceiling and a dark apartment upstairs,” the designer and his partner, lawyer Nynke Meeuwissen, saw potential in the spacious, distinctive building. The nearly 6,000-square-foot house began its life as a school in the 1840s, and the ground floor was originally a gym. Much of its beautiful herringbone parquet floor survived intact, complete with the brackets once used to hold the gym equipment in place. Toward the rear of the building were hefty horizontal ceiling beams, and, below the building, accessed only through the garden, was an older, arched cellar, dating from 1712. But these were the only signs of the building’s former lives. “There were no other original details left,” says Aink. “Renovations had ruined the space, so the only solution was to tear everything out.”

Architect Xander Vervoort, of X+L Studio, who, together with partner Leon van Boxtel, remodeled the interior, agrees. “The space told us what to do,” he says simply. So, while Aink, Meeuwissen, and their three children moved in upstairs, Vervoort and Van Boxtel began stripping the ground floor back to its beautiful bones. The ceiling, which had been renovated to less than ten feet tall, was restored to its original lofty height of 14 feet, nine inches.

But as the huge space evolved, the architects became aware of their clients’ rather contradictory desires. “Our brief was to restore the original qualities of the space,” explains Vervoort. “But we quickly realized that, while Mark was impressed by the big space, Nynke was a bit scared of it. We could see that she was looking for comfort, whereas he was happy to live in a vast, museum-like space—they’re opposites in that way.”

“It did take me a while to get used to the space, but I left the ground floor to Mark and the architects,” confesses Meeuwissen. “It was a lesson in letting go!”

Meeuwissen suggested one key element of the design: adding color to the otherwise all-white living space. Shades of ochre create a sense of warmth and break the endless expanse of wall into manageable zones. The palette also sets off materials added by the architects to vary and humanize the space, including a poured concrete floor (replacing the missing parquet around the entrance and kitchen); a teak, porch-like new entranceway; and a travertine surround for the open kitchen.

modern netherlands 13 noordeinde schoolhouse kitchen mdf stainless steel
On one side of the house’s central stair is the travertine-clad kitchen. The custom cabinetry is made of painted MDF with stainless-steel counters; the oven is by Smeg.

In the middle of the ground-floor space, between the kitchen and dining areas and the living room, wooden stairs to the upper stories form a core that incorporates more intimate spaces, such as a little crow’s nest office-cum–DJ booth on the landing and a narrow space with angled shelves behind the stairwell. The stairs lead to the second floor, with its cluster of kids’ spaces—three bedrooms with sleeping platforms reached via ladder, a bathroom, and a shared hall space—and the master bedroom and bathroom. The stairway continues to the third floor, leading to a guest room and views of sailing ships on the waters of the Gouwzee.

The upper floors were completed several years after the ground floor. “The kids were much older by then,” says Meeuwissen, “and I had more input into the interior. For example, the first idea for our bathroom was just to have a bath in the middle of an open space—nice if there are two of you but not when you’re living with teens.” At her request, a new, more private scheme was devised, based on the traditional outdoor Balinese bathroom. “We placed a skylight in the ceiling, so that lots of light enters from above,” says Vervoort. A wall of natural-stone tiles, from Intercodam Tegels, makes the most of the resulting verticality and daylight.

Throughout the house, and encouraged by Meeuwissen’s desire for domestic comforts, the two architects have created some quirky custom detailing that lends personality to the large spaces, including handcrafted lamps made from cotton thread, wood veneer, and bamboo; a silk-covered wall behind the master bed; and an abstract mobile made of painted balsa wood. “We always work in this very intensive way, perhaps because Leon and I are partners in life, too,” explains Vervoort. “Once the big lines are done, we like to help people go further with the interiors.”

The detailing fulfills Aink’s ambition for the house “to be really authentic, with its own modern, timeless style.” And thanks to the architects’ interventions, the cavernous space is plenty intimate, even by Meeuwissen’s standards. As Aink puts it, “It’s a vast volume, but it feels like a warm jumper.”

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016