written by:
photos by:
May 24, 2015
Originally published in Bring the Outside In
as
Take It To the Bridge
An adventurous indoor-outdoor home by the Boston practice Höweler + Yoon Architecture acts as a beacon for three generations of a tight-knit family.
McLean, Virginia, Bridge House exterior view

Located on a sloped wooded site, the 7,500-square-foot Bridge House encompasses two stories and a finished basement. The multigenerational abode by Höweler + Yoon Architecture embraces its sylvan setting through floor-to-ceiling glass walls and generously sized terraces on the first and second stories.

Photo by 
1 / 11
McLean, Virginia, Bridge House Dining Room and Fireplace

Large family gatherings are common so the dining table by Moon Custom Millwork comfortably seats 12; it’s made from wood that resident Sam Chung salvaged himself.

 

Photo by 
2 / 11
McLean, Virginia, Bridge House Living Room

Furnishings inside the home reflect a minimalist sensibility. A Chiva Functional coffee table by BoConcept, a Monti sofa by Dellarobbia, and Hans Wegner Shell chairs by Carl Hansen & Søn outfit the living room

Photo by 
3 / 11
McLean, Virginia, Bridge House Staircase

The fireplace surround and staircase are fabricated from steel with a clear coat. Enclosed with glass on two sides, the space allows nature to flow inside.

Photo by 
4 / 11
McLean, Virginia, Bridge House Master Bedroom

Floor-to-ceiling windows by Sunshine Glass feature a five-and-a-half-inch profile aluminum frame. The LC4 chaise in the master bedroom on the first floor is by Cassina

Photo by 
5 / 11
McLean, Virginia, Bridge House Eat-In Kitchen

Equipped with an LG refrigerator and Thermador wall oven, the eat-in kitchen also boasts custom cabinets faced with an oak veneer and a natural stone island.  

Photo by 
6 / 11
McLean, Virginia, Bridge House Kid's Bedroom

The kids’ bedrooms are located on the second story. Karis’s room is furnished with a Fatboy beanbag chair. 

Photo by 
7 / 11
McLean, Virginia, Bridge House Kid's Desk

Like Kari's room, Jaron’s bedroom is furnished with pieces from Ikea

Photo by 
8 / 11
McLean, Virginia, Bridge House Kid's Room

“Mr. and Mrs. Chung were very conscious of having a house that their kids would want to live in, not just be willing to live in.” —Meejin Yoon, architect.

Photo by 
9 / 11
McLean, Virginia, Bridge House Outside Terrace

The flooring in the house alternates between seven-inch-wide oak planks and slate tile, the latter extending to the first-floor terrace.

Photo by 
10 / 11
11 / 11
McLean, Virginia, Bridge House exterior view

Located on a sloped wooded site, the 7,500-square-foot Bridge House encompasses two stories and a finished basement. The multigenerational abode by Höweler + Yoon Architecture embraces its sylvan setting through floor-to-ceiling glass walls and generously sized terraces on the first and second stories.

Project 
Bridge House

When Song and Sam Chung first arrived in the United States from South Korea, with 90 bucks in their pocket and an uncertain future, they may have had an image of a typical American home in their minds. But whatever that long-ago vision, it could not have looked anything like the metal-clad geometry of the Bridge House, their current residence in McLean, Virginia, a suburb of Washington D.C.

Straddling the crest of a grassy lot, the Chungs’ new home bears little resemblance to its traditional neighbors. The floor-to-ceiling glass walls, the cantilevered boxes that define its shape, and the striated anodized-aluminum siding are a long way from the pitched roofs and shuttered windows of nearby colonials. Yet, despite its appearance, it’s the way the family inhabits their home that makes it even more distinctive.

Song and Sam, along with their son, John, daughter-in-law, Saras, and grandchildren, Karis and Jaron, all live in the house. It was designed to accommodate three generations—a deliberate construct for a lifestyle that is traditional in some respects and, in others, a novel experiment. “It’s new for all of us—that’s part of the joy and challenge of it,” John, an assistant pastor at Christ Central Presbyterian Church, says, while standing in the family room, which faces a backdrop of towering trees. “It’s not just multigenerational; it’s multicultural.” 

The Chungs bought the acre-plus property in 2003, hoping to build their dream retirement home there. They envisioned their children living with them as adults, in the Korean tradition. But John and his sister, Jane, are American-born kids, who grew up in nearby Fairfax. Song and Sam never knew where life would bring them or whether the traditions of Korea would take root in the next generation.

The couple lived in an existing ranch house on the property and waited for their children’s plans to take shape, before ultimately deciding on a form for their new home. They worked with the Boston-based firm Höweler + Yoon Architecture to develop options and received their first set of drawings in 2005. “They wanted the house to be designed in such a way that it would almost tempt their children to move back in with them, as opposed to just being a house with guest rooms,” says Meejin Yoon, one of the firm’s principals, who has known the family since childhood. 

When it became clear that John, Saras, and their young children were moving back to the area from St. Louis, and that Jane would remain in Paris, where she had been living, the family decided on a design that would enable both couples to have subtly separated private spaces. For the elder Chungs to access their bedroom, they walk through a glass-walled living room, which serves as a transitional zone. “It almost feels like you’re going outside to access the master bedroom,” Yoon says. “Like it’s a separate cottage.”

Indeed, the landscape is impossible to ignore from within the house. A panorama of trees is visible from nearly every room, ensuring that the family can enjoy the perpetually changing backdrop of foliage. The patio and second-story terraces offer room for lounging al fresco during the warmer months.

The bedrooms belonging to John, Saras, their children, and Jane, when she’s visiting, are all on the second story, dubbed the Bridge since it traverses the two solid volumes that comprise the first floor. A steel staircase leads upstairs and snakes down to the enormous basement, where the kids play and the adults often work, in a boardroom-style office. “It creates that separation without feeling like a barrier, because it has a glass wall,” Yoon says of the stairs. “There’s transparency but a real sense of separation.” 

Construction began in 2013 and took less than a year, with Sam acting as general contractor. A mechanic for many years, he has experience managing properties and overseeing construction projects. “For our kids to see how hard he worked was one of the coolest things,” Saras says. “Not many people get to live in a house their grandfather built.”

Sam hired subcontractors, many of them Korean, who had never constructed anything like the Bridge House but were willing to learn something new for the sake of the project—and who didn’t charge the rates usually associated with high-end custom detailing. Yoonhee Cho, an employee from Höweler + Yoon,  served as project manager, even moving from Boston to the area for six months so she could be on site full-time, tracking down materials and translating. “That’s the type of care I feel we got,” Song remembers. 

The family lived together in a three-bedroom apartment nearby, finally moving into the new home in April 2014. They sold or gave away their existing furniture and, with the guidance of Höweler + Yoon, picked new pieces just for the space, shedding old aesthetics and attachments along the way. “None of us had any furniture like it,” Saras remembers. “It was just: The house needs this.”

Certain possessions, though, were too meaningful to shed, and many of those are tucked away in the house’s generous storage areas. A set of china that Song painstakingly collected piece by piece when money was tight years ago sits inside a kitchen cabinet. An oil painting from their old house in Fairfax hangs on an adjacent wall. 

But amid all the sleek lines and spare, carefully executed backdrops of this 7,500-square-foot spread is a little piece that says the most about the home. Sam and Song, upon returning from an overseas trip, found a little drawing, done in marker, by Karis. It’s a pink bow bookended with “Welcome Back” and is now the lone piece of art on the giant wall above their bed. “We had a dream that they would move back to Virginia,” Sam says. Song adds to the thought: “It’s the luckiest thing in our lives, to have our grandkids upstairs.”

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016