written by:
February 20, 2014
This summer will see the completion of the final stages of the Clark Art Institute's campus expansion program. Located in Williamstown, Massachusetts, the Sterling and Francine Clark Art Institute will christen a new Visitor Center designed by renowned architect Tadao Ando. The center's glass entry area is a dramatic new entrance to the Clark Institute. Since its 2001 reconceptualization, the Institute's campus has undergone extensive changes, including the demolition of a physical plant and the completion and opening of the Stone Hill center. Such changes will enable the Institute to surpass its former size limitations and display a wider variety of works.

In this rendering from Tadao Ando Architect & Associates the modified Clark campus is envisioned as it will be visible from Stone Hill, the feature on Clark campus after which the Stone Hill center is named.  Tadao Ando designed the Stone Hill center as well as the Visitor Center, the most prominent structure in the image. The Clark's Director Michael Conforti explains Tadao Ando's aesthetic as one that brings "architecture and nature into balance in a very special way."  The construction, which includes a landscape redesign by landscape architect Gary Hilderbrand, and a renovation of the Museum Building by Selldorf Architects, is expected to be completed in July.

1 / 5

This rendering of the Visitor Center's lower level forefronts the "wonderfully light and airy" qualities that Conforti says characterize the center's below-ground main exhibition galleries. Conforti ascribes to architect Tadao Ando mastery at finding "innovative ways of bringing light into spaces, particularly those that are below-ground." 

2 / 5

Another view of the to-be-completed Visitor Center establishes the reflecting pool as its focal point. The reflection pool is the centerpiece of the campus's new water purification system that Clark Institute Director Michael Conforti credits with a 50 percent reduction of water consumption on campus. In Conforti's words, the pool is the "beautiful outward face of a very sophisticated hydrological plan that will capture water on-site, harness it for use in greywater systems, and provide natural filtration through engineered wetlands." 

3 / 5
Visitor Center, construction, Clark Institute

This image of the Visitor Center in construction shows light perforating down from the Visitor Center's upper story into the galleries through an open stairwell.

Courtesy of 
Richard Pare
4 / 5
Visitor Center, construction, Clark Institute

In this shot, the promise of the emerging structure is clearly visible: intersecting granite and concrete walls demonstrate the harmonious triumverate of sky, stone and concrete.

Courtesy of 
Richard Pare
5 / 5
clark institute campus rendering taaa  0

In this rendering from Tadao Ando Architect & Associates the modified Clark campus is envisioned as it will be visible from Stone Hill, the feature on Clark campus after which the Stone Hill center is named.  Tadao Ando designed the Stone Hill center as well as the Visitor Center, the most prominent structure in the image. The Clark's Director Michael Conforti explains Tadao Ando's aesthetic as one that brings "architecture and nature into balance in a very special way."  The construction, which includes a landscape redesign by landscape architect Gary Hilderbrand, and a renovation of the Museum Building by Selldorf Architects, is expected to be completed in July.

Architect 

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016