written by:
photos by:
January 15, 2009
Originally published in Living Landscapes
Joe Osae-Addo, a highly gregarious, Ghanaian-born architect, was living in Los Angeles, designing buildings and acting as the unofficial social coordinator of the local architecture scene. But on a visit to Ghana in 2000 he ran into, and subsequently fell in love with, Sara Asafu-Adjaye, an old high-school classmate who was living in London.
A free-flowing, open-plan dining and living area is built of local Dahoma wood and has sliding screens and jalousie windows to allow cross ventilation in the hot climate.
Photo by 
1 / 9
Kwaku’s bike sits near the adobe wall.
Photo by 
2 / 9
The wraparound balcony is a playground for four-year-old Kwaku; there he plays soccer, chases the family’s four dogs, and hangs out with his friend and neighbor, Anita.
Photo by 
3 / 9
Sara Asafu-Adjaye rests on a couch in the TV room. The IKEA light fixture and other imports give the house its blend of Western and African, mass-produced and handmade.
Sara Asafu-Adjaye rests on a couch in the TV room. The IKEA light fixture and other imports give the house its blend of Western and African, mass-produced and handmade.
Photo by 
4 / 9
Ghanian home
Osae-Addo’s electric bike sits at the juncture between a powder room and TV area.
Photo by 
5 / 9
The Bulthaup workbench and kitchen cabinets were imported from L.A.
Photo by 
6 / 9
Osae-Addo is highly gregarious and his house serves as a magnet for friends and family. He lunches with his Aunty Charlotte, who is also his neighbor.
Photo by 
7 / 9
Slatted wooden screens afford privacy and break the short but driving rains that blast the house from the southwest.
Slatted wooden screens afford privacy and break the short but driving rains that blast the house from the southwest.
Photo by 
8 / 9
The six-by-six-foot shower boasts a hardwood-slatted deck, which allows water to seep into a concrete pan that empties into the main drainage system. The cage of bamboo poles provides the requisite privacy to the bather.
The six-by-six-foot shower boasts a hardwood-slatted deck, which allows water to seep into a concrete pan that empties into the main drainage system. The cage of bamboo poles provides the requisite privacy to the bather.
Photo by 
9 / 9
osae addo house dining room living room
A free-flowing, open-plan dining and living area is built of local Dahoma wood and has sliding screens and jalousie windows to allow cross ventilation in the hot climate.
Project 
Accra House
Architect 

Joe Osae-Addo, a highly gregarious, Ghanaian-born architect, was living in Los Angeles, designing buildings and acting as the unofficial social coordinator of the local architecture scene. But on a visit to Ghana in 2000 he ran into, and subsequently fell in love with, Sara Asafu-Adjaye, an old high-school classmate who was living in London. The two embarked on a long-distance relationship, and before long Osae-Addo sprang a surprise on Asafu-Adjaye: He suggested they build a house together on a piece of land given to him by his mother in his native Accra, the capital of the West African nation. “We wanted to build something to cement our relationship,” Osae-Addo recalls. “I didn’t have the money,” says Asafu-Adjaye, “so Joe said he’d build it and I could have some intellectual property.”

Osae-Addo threw himself into designing a home that would come to be a test for—and testimony to—their new life as a couple. With a passion for the contextual modernism of Finland’s Alvar Aalto, Australia’s Glenn Murcutt, and L.A.’s Ray Kappe, he sought to apply their lessons to Ghana, a onetime British colony where unfortunate concrete-block houses made with imported English portland cement have become the urban norm. “Interstitial spaces and landscape are what defines tropical architecture,” he says. “It is not about edifice but rather harnessing the elements—trees, wind, sun, and water—to create harmony, not the perfection that modernism craves so much.”

Unhappy with Accra’s concrete-block houses, the architect was determined to build with the materials found primarily in rural areas: timber and adobe mud blocks. “Adobe mud block doesn’t exist in cities in Ghana, which meant I had to create it,” says Osae-Addo. Furthermore, he didn’t want air-conditioning in a climate where the average temperature can approach 90 degrees, with humidity exceeding 90 percent (an idea that didn’t immediately fly with his soon-to-be wife).

The pair designed their house long-distance: Osae-Addo built models and sketched designs in his L.A. studio and emailed his ideas to his fiancée in London. She would reply with pragmatic considerations. “Initially I didn’t want a corridor between the two rooms [parents’ and child’s bedrooms],” recalls Osae-Addo, “and Sara said, ‘Hell, no, we have to be able to reach the kid.’” (Their son Kwaku was born in 2003.) Asafu-Adjaye remembers her skepticism during the design process: “I knew it would look good, but I didn’t know if it would work.”

“I wanted to explore ideas of light, cross ventilation, and lightness of structure,” Osae-Addo says of their one-story, 2,500-square-foot house. Arranged in an L-shape, with bedrooms and TV room in one wing and the kitchen and dining areas in the other, the house has a balcony wrapping around it, inspired by both colonial English bungalows and the courtyard plans of rural Ghanaian houses. “There are no internal corridors,” Osae-Addo says, “so rooms extend from one wall to the opposite wall, allowing for free flow of light and air. We are always moving from room to room. It’s a very intimate house.”

The design follows the “no air-conditioning” philosophy by raising the structure three feet off the ground on a wooden deck to take advantage of cooling under-floor breezes. For cross ventilation, the house has sliding slatted-wood screens that neighbors thought were crazy in the damp, hot climate, and floor-to-ceiling jalousie windows. The project was not without its challenges, including, Osae-Addo says, “the limitations of labor, availability of materials, environmental conditions, and being ready to adapt the original design.” He continues, “There was a temptation to give up on the original concept of adobe, because of the difficulty in making it ourselves. We achieved the near impossible of taking a relatively unskilled labor force and inspiring them to think differently and be open to new possibilities.” Though the house is on the grid, solar panels provide   backup power for lighting and heating water, and deep timber overhangs provide ample shade.

Construction began in 2003 while the couple was visiting Accra, and was finally completed in the fall of 2004; Osae-Addo, Asafu-Adjaye, and their young son moved into the house just before its completion. Osae-Addo has found so many design opportunities in Ghana that he’s left L.A. behind—but he also brought a slice of California with him. “We moved L.A. straight into this house—from our bed to our sofas to our TVs,” says Osae-Addo. “We have American appliances and equipment, including a complete Bulthaup kitchen that I’d bought while in L.A. and stored in my basement.” They love the juxtaposition of the mud house and Bulthaup kitchen, amusedly pointing out that a new one would cost more than the reasonable $50,000 required for the entire house.

But does it work? Even Asafu-Adjaye says yes, the house stays cool. “Sara had to eat her words,” says Osae-Addo. Shade trees also help, as does the lush garden that has grown on what was once a piece of arid, uninviting land. Asafu-Adjaye now says that the house is “so comfortable and easy to live in, I don’t like to go out.”

Her husband has coined a phrase for his approach to contextual modern architecture: “inno-native,” and it’s an approach he is trying to apply to condo projects and low-cost housing elsewhere across Ghana. “We must lead by example,” he says. With a burgeoning practice in Accra, and a smartly built abode of his own, Osae-Addo has the chance to do just that.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016