written by:
photos by:
April 18, 2015
Originally published in The New American Home
as
Object Lessons
Minute details and judiciously applied materials create a refined home in San Francisco.
San Francisco residence with clever storage solutions

The residence architect Cary Bernstein designed for Scott Croyle and his family is an exercise in hide-and-seek. Clever storage keeps the space clutter-free and lets the structure shine. In the entryway, drawers tuck under the mezzanine, niches hold artwork, and speakers are built in line with the cabinets.

Photo by 
1 / 12
San Francisco residence with a cedar and tile exterior

Bernstein reconfigured the entryway to the street level; guests ascend to the main living space. Ironspot clay tile and FSC-certified cedar clads the facade. 

Photo by 
2 / 12
San Francisco residence with views of the Glen Park neighborhood

At the top of the stairs, a panorama of the Glen Park neighborhood is revealed.

 

Photo by 
3 / 12
San Francisco living room with modern furniture

Croyle reclines on a Soft Dream sofa by Antonio Citterio for Flexform. The coffee table is by One & Co, where Croyle was formerly a partner, for Council, the rug is Kymo, and the side chairs are Cappellini.

Photo by 
4 / 12
San Francisco master bedroom with a glass wall and a clerestory window

The master bedroom’s clerestory window provides morning light while allowing for privacy from the neighbors. The Siena bed is by Naoto Fukasawa for B&B Italia, the side table is Room & Board, and the globe light is vintage. The windows are by Fleetwood and the doors by Bonelli.

Photo by 
5 / 12
San Francisco kitchen with walnut veneers at Caesarstone countertops

Bernstein specified sequenced walnut veneers in the kitchen and dining area and counters from Caesarstone. The Chrysalis bar stool is by One & Co for Council. A Foscarini pendant hangs above Ligne Roset’s Eaton table and bench.

Photo by 
6 / 12
San Francisco residence with natural light and hidden fixtures

Because the residents wanted lighting “to fade away,” the home makes the most of natural light and minimizes fixtures. Each room has two sources of daylight, usually in the form of floor-to-ceiling windows and skylights. Fluorescent lights integrate into the surface of the skylights so they don’t protrude into the space. 

Photo by 
7 / 12
San Francisco residence with a countertop that extends outdoors

To reinforce a streamlined aesthetic, materials move from the inside out and from room to room. A Caesarstone countertop in the kitchen extends through a window to the backyard. The basalt path in the house continues outside and up the outdoor stairs. 

Photo by 
8 / 12
San Francisco residence with side exterior garden

Inspired by her visits to Japan, architect Cary Bernstein did not build to the property lines but left open about three-and-a-half feet on each side of the house: “These little side gardens make rooms feel bigger, since they make nature part of your interiors and bring light and air circulation into the house,” she says.

Photo by 
9 / 12
Drawers for shoes storage in a San Francisco home

Generous storage is key to an uncluttered look. Drawers for shoes tuck away under the raised mezzanine floor.

Photo by 
10 / 12
Walnut cabinet with a wet bar inside

Niches cut into the walnut wall display artwork. Sonos speakers recess into the ceiling, as do the window shades. The wall of sequenced walnut kitchen cabinetry offers ample room so there was no need for upper cabinets, making the space feel more open.

Photo by 
11 / 12
Hill House Floor Plan

Hill House Floor Plan

 

Photo by 
12 / 12
San Francisco residence with clever storage solutions

The residence architect Cary Bernstein designed for Scott Croyle and his family is an exercise in hide-and-seek. Clever storage keeps the space clutter-free and lets the structure shine. In the entryway, drawers tuck under the mezzanine, niches hold artwork, and speakers are built in line with the cabinets.

Project 
Hill House

Whether he’s developing a stool whose crossbar doubles as a footrest or a cell phone made from one seamless piece of metal, product designer Scott Croyle helps create objects that reflect clever design thinking. For Croyle, who currently works for a start-up and formerly was head of design and user experience for the mobile device maker HTC, such an approach involves three criteria: “simplicity, craftsmanship, and something harder to pin down: beauty through emotion,” he says. Croyle kept these qualities in mind when he revamped the 1930s fixer-upper in San Francisco’s Glen Park neighborhood that he shares with his wife, Michele Godwin, a teacher who’s working on a master’s degree, and their nine-year-old son. Croyle found San Francisco–based architect Cary Bernstein through Dwell’s Design Source database and worked with her for three years, sharing ideas and refining concepts for the house. The two began by debating whether to move a wall, but grander conversations ensued, and the project became, in Croyle’s words, the ultimate example of scope creep as the parameters of the renovation became more ambitious. The result is an 1,800-square-foot residence that, through the ingenious use of natural materials and space-saving design, feels expansive. Croyle and Bernstein walk us through the design process and end product. 

San Francisco residence with a cedar and tile exterior

Bernstein reconfigured the entryway to the street level; guests ascend to the main living space. Ironspot clay tile and FSC-certified cedar clads the facade. 

Scott Croyle, resident: In 2007, we bought the house with the idea of renovating it. It was 940 square feet, with two bedrooms and one bathroom. What was unique about the property was that the house had open space on both sides. It is a fairly wide lot—40 feet—compared to what you typically get in San Francisco: 25 feet wide and 100 feet deep. 

We didn’t need a lot of space, but the space we wanted had to feel open and generous. I didn’t want a lot of gratuitous gestures. I wanted the design to speak for itself, effortlessly, and the materials to feel purposeful and natural in their approach. 

Cary Bernstein, architect: The more effortless it looks, the more work that goes into it. Not every client has the patience to go through the iterative process—to edit over and over again—to get to that result. Scott, because he works with designers who share that value system, understands that. So it was a very good fit.

Croyle: This house is Cary’s design. My role was more about giving feedback. There were, though, little ideas we contributed—like how we tucked away the toilet paper into the side of the cabinet in my son’s bathroom. Why not put it there? It’s unused space. It’s not such a big deal—it’s toilet paper, after all. But it did create a little moment of delight.

My wife had the idea of putting a pocket door in the back. It’s a great door because it totally disappears. I wanted to play up that inside-outside synergy.

From a design perspective, we eliminated an outdoor stairway that led to the front door. In the new house, we put that stairway inside, so the entrance is now at the sidewalk. The original house was torn down, but we leveraged some of the existing foundation.

The previous house backed right into the hill. Having a backyard you could use was key, so there had to be some excavation. One of the most amazing things was when the contractor reinforced the old garage and drove a backhoe over it to get rear of the lot. His team removed 28 dump trucks of soil. That allowed us to extend the house seven feet and create the backyard. 

Bernstein: The fact that the house has a split section—the kitchen and master bedroom are up a few steps—helps mitigate the hill. Raising the floors required less excavation. You ended up with less of a retaining wall in your face, and the bi-level space made the inside of the house more interesting.

Croyle: One of the things Cary and I talked a lot about was the material story and how much that was a huge part of the design process. Because a lot of modern architecture can feel quite cold and generic, we tried to strike a balance and make it feel warm. A lot of that comes from the materiality. I really didn’t have a lot of requirements. I wanted some walnut and a Naoto Fukasawa sink in the master bath—it’s the epitome of good design: simple, beautiful, and seamless.

Bernstein: The materials in this project play a really strong role, in the way that Le Corbusier and other architects I admire used color to shape your experience in the space. It’s not that we used certain materials, it’s where and how we used them to shape the space. The basalt stone, in slab and in tile form, for example, has a functional role: to outline and diagram a circulation path. It orchestrates the visual cues in the space in a very deliberate way. 

Croyle: I worked in tech, so that’s a big part of my life, but I didn’t want the house to feel gadgety. In the kitchen, it really came down to hiding the appliances. We created this foldaway work area within the walnut cabinetry. It has a countertop, so you can have all that stuff out, ready to use. Those kinds of little details make the space beautiful and functional. 

Last night, all three of us were on the couch and it just felt like an awesome space—a place I want to be in and hang out in. I envisioned a house I wanted to come home to every night, and we ended up getting that.

San Francisco kitchen with walnut veneers at Caesarstone countertops

Bernstein specified sequenced walnut veneers in the kitchen and dining area and counters from Caesarstone. The Chrysalis bar stool is by One & Co for Council. A Foscarini pendant hangs above Ligne Roset’s Eaton table and bench.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016