written by:
photos by:
illustrated by:
January 20, 2009
Originally published in Mid-Century Remixed

A few years after moving into their stocky, cavelike 1970s bi-level 20 miles southeast of Milwaukee, JJ and Eric Edstrom decided it was time to renovate. New to the world of architecture and construction, the Edstroms turned to Johnsen Schmaling Architects. The creative young couple—Eric is a songwriter and JJ is a life coach—provided the architects with a list of must-haves to accommodate their flexible-but-busy lifestyle. The result is a warm, modernist update that embodies their core Midwestern values: simplicity, connection to nature, and strong family ties.

Maintaining a connection to their wooded backyard was an important consideration for the Edstorms. The back wall is designed to let in as much light and air as possible.
Maintaining a connection to their wooded backyard was an important consideration for the Edstorms. The back wall is designed to let in as much light and air as possible.
Photo by 
1 / 7
Designed to be a welcoming space for visitors, the glassy foyer addition is clearly defined against the more private interior of the house.
Designed to be a welcoming space for visitors, the glassy foyer addition is clearly defined against the more private interior of the house.
Photo by 
2 / 7
The main area opens onto the back deck for a seamless transition between house and surroundings.
The main area opens onto the back deck for a seamless transition between house and surroundings.
Photo by 
3 / 7
In the main living area, Eric sits on a Theatre sofa from Design Within Reach, while JJ and Ella lay at the Girard table from Knoll. Also seen here are a Brno Bar chair, also from Knoll, and the Tolomeo Mega floor lamp by Artemide.
In the main living area, Eric sits on a Theatre sofa from Design Within Reach, while JJ and Ella lay at the Girard table from Knoll. Also seen here are a Brno Bar chair, also from Knoll, and the Tolomeo Mega floor lamp by Artemide.
Photo by 
4 / 7
The couple opted for a smaller kitchen without fussy appliances and a larger dining area. They concentrated on achieving a high-quality space through carefully chosen furnishings, including the Cross Extension table in wenge a Cherner side chair, and the
The couple opted for a smaller kitchen without fussy appliances and a larger dining area. They concentrated on achieving a high-quality space through carefully chosen furnishings, including the Cross Extension table in wenge a Cherner side chair, and the LEM piston stools, all from Design Within Reach.
Photo by 
5 / 7
The stairway to the office loft is lit by translucent windows insulated Nanogel.
The stairway to the office loft is lit by translucent windows insulated Nanogel.
Photo by 
6 / 7
Ella's bedroom sports walls covered in polka dots that JJ hand-cut from fabric.
Ella's bedroom sports walls covered in polka dots that JJ hand-cut from fabric.
Photo by 
7 / 7
Maintaining a connection to their wooded backyard was an important consideration for the Edstorms. The back wall is designed to let in as much light and air as possible.
Maintaining a connection to their wooded backyard was an important consideration for the Edstorms. The back wall is designed to let in as much light and air as possible.
Project 
Edstrom Residence

The first thing Eric and I decided was that we didn’t want to increase the floor space. It was the site—not the house—that attracted us when we first saw it, but we decided to keep the original base and replace the top level. Our daughter, Ella, is four, and with a child in the house, it was important to promote connection and communication in our family. We didn’t want her off on another floor or in another wing somewhere watching TV by herself, but we knew that each of us would need our own space. That meant focusing on creating a high-quality interior.

When trying to figure out what that would look like, we went through a lot of books and magazines to get ideas and were very attracted to the clean approach of modernism. There is one thing that’s really important for me, personally, in deciding to go with a modern look. It may seem a bit corny, but I remember watching The Last Samurai and seeing the simplicity of the living spaces in the movie; it practically brought tears to my eyes. It wasn’t really a distinctly Asian aesthetic that interested me; it was more the clean, simple space. I wanted a home that was peaceful.

The problem was that there wasn’t really an exact name for the look that we were after; it wasn’t quite Frank Lloyd Wright, and it wasn’t quite Scandinavian—but those were in the right direction. We relied on the architects to know, of all the hundreds of kinds of windows and doorknobs, what would create that aesthetic. We presented them with a laundry list of what we wanted and let them handle the overall envisioning of it.

Johnsen Schmaling drew the color and texture palette from the site, incorporating a lot of oak and mahogany into the house. The only addition to the original footprint of the house was the small, glassed-in entryway, which sticks out into the wooded front yard. It was a basic bi-level, with no real entryway or foyer. There was no place to take coats in the winter, making it awkward to greet visitors. Everyone was always stumbling over shoes on their way in or out. Eric and I wanted a warm, inviting place to welcome people into our home; it was important enough that it was the only space we actually added.

The main area combines the living room, the dining room, and the kitchen. We liked the idea of doing a pitched roof, which opened up the ceiling. The translucent windows at the top of the wall are filled with Nanogel, an insulating material; they let in plenty of light, which expands the room without adding square footage.

Eric and I work from home, so it was essential that we have a living space for our preschooler and a workspace for both of us. It had to be large enough to incorporate both uses.

The kitchen originally had four walls, so opening it up added a lot to the room. Eric and I aren’t gourmet chefs, so we decided that we wanted to minimize the kitchen and create a much larger dining room. I previously worked in a dance studio and would be gone in the evenings, which made it really important to get back for family dinners. We can also host my extended family for holidays now. The room is more usable; less kitchen, more dining room, and a really nice living area.

The glass panel in the back of the room—a NanaWall—opens up onto the screen porch. That was a big investment; the contractor even suggested that we just go with windows and a glass door, but we wanted the folding glass panels. We vacationed at a villa in St. Croix on a family trip where they had a similar setup, so when the architect presented the idea of the living area opening up like that into the backyard, we were intrigued. Since the goal was to avoid increasing the square footage of the house, we tried to come up with different ways to add a little extra space. With the NanaWall, the backyard became just that. In the summer, Ella can play outside, and no matter what common area I’m in I know that I’m only a shout away.

When we moved back in, I thought, Everything is just this beautiful piece of art. The sense of peacefulness is wonderful. We wound up getting exactly what we were looking for.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016