written by:
photos by:
August 13, 2009
Originally published in The City Life
as
Everything Must Go

When Cecilia Tham and Yoel Karaso of Habitan Architects bought their first-floor apartment in an 1894 block of the Fort Pienc neighborhood of Barcelona in 2005, they knew they were taking a risk. Casa Alí Bei was a bargain because it is afectado (“affected”)—–that is, the land is zoned for redevelopment. A baby (Hanna) on the way, the possibility of being evicted, and a tight budget necessitated a canny renovation strategy, yet one that still honored the dazzling turn-of-the-century tile work and ornate moldings. A stone’s throw from Jean Nouvel’s Torre Agbar, the apartment, like the neighborhood, has been reborn as a patchwork of old and new. Tham tells us the story.

"We really love to cook and much of our home life revolves around our kitchen. When we have friends over it’s great to buzz around here; it’s almost like a cooking show. We’re a very equal couple. We wanted the kitchen island to be a single form that we c
"We really love to cook and much of our home life revolves around our kitchen. When we have friends over it’s great to buzz around here; it’s almost like a cooking show. We’re a very equal couple. We wanted the kitchen island to be a single form that we could both use. We can both cook and we can both wash the dishes. The whole thing is really easy to clean as it’s just one main surface that you can wipe down. So the preparation surfaces, the hob [cooktop], and the sink are accessible from both sides. It’s a simple, fun, form-follows-function principle: Store, wash, prepare, cook, eat."
Photo by 
1 / 6
"We really fell for the building and these fabulous original features—–the elaborate decorative plasterwork ceiling and the tiled floors. Plus we have a big expansive view at the back, which is quite precious in the city—–we overlook a soccer pitch built
"We really fell for the building and these fabulous original features—–the elaborate decorative plasterwork ceiling and the tiled floors. Plus we have a big expansive view at the back, which is quite precious in the city—–we overlook a soccer pitch built on former railway tracks."
Photo by 
2 / 6
The couple took down a wall to create the open kitchen and lounge space where Tham and Hanna play. Wooden panels that aped a Swiss chalet also came down out of the “interior patio,” making the dining room more palatable.
The couple took down a wall to create the open kitchen and lounge space where Tham and Hanna play. Wooden panels that aped a Swiss chalet also came down out of the “interior patio,” making the dining room more palatable.
Photo by 
3 / 6
"It’s typical for Barcelona buildings from this period that the bedrooms are divided with decorative plaster columns and a cornice to create a curtained-off alcove for the bed, separating it from the more public part of the rest of the room. We opened up
"It’s typical for Barcelona buildings from this period that the bedrooms are divided with decorative plaster columns and a cornice to create a curtained-off alcove for the bed, separating it from the more public part of the rest of the room. We opened up our bedroom, but we conserved that feature in Hanna’s room, and now every morning she wants to play dress-up."
Photo by 
4 / 6

The front door hallway flooring features original turn-of-the-century floor tiles in this renovated first-floor apartment in Barcelona, Spain.

Photo by 
5 / 6
Freestanding bathtub and sink unit
"When this building was constructed the toilets would have been outside. In our previous place we had a tiny shower in a tiny bathroom that you could barely stretch your arms out in, so we moved here knowing we wanted to make the bathroom something special. We planned this grand freestanding bathtub-and-sink unit with the same materials as the kitchen - plywood and slate."
Photo by 
6 / 6
"We really love to cook and much of our home life revolves around our kitchen. When we have friends over it’s great to buzz around here; it’s almost like a cooking show. We’re a very equal couple. We wanted the kitchen island to be a single form that we c
"We really love to cook and much of our home life revolves around our kitchen. When we have friends over it’s great to buzz around here; it’s almost like a cooking show. We’re a very equal couple. We wanted the kitchen island to be a single form that we could both use. We can both cook and we can both wash the dishes. The whole thing is really easy to clean as it’s just one main surface that you can wipe down. So the preparation surfaces, the hob [cooktop], and the sink are accessible from both sides. It’s a simple, fun, form-follows-function principle: Store, wash, prepare, cook, eat."
Project 
Casa Ali Bei
Architect 

On one side of us is housing for young people and the other is a nursing home—–we’re like the middle-aged in between! Being afectado means the city could technically take over our building to construct similar civil projects, but they would have to buy back all 16 apartments. We really fell for the building and these fabulous original features—–the elaborate decorative plasterwork ceiling and the tiled floors. Plus we have a big expansive view at the back, which is quite precious in the city—–we overlook a soccer pitch built on former railway tracks. (Not that we ever really watch a game!) We were naturally worried because of the zoning—–yes, buying was a gamble—–but nothing has happened for almost 40 years, and maybe it never will.

I was also pregnant with Hanna at the time, and so we needed a place that we could make fun and family friendly without investing a lot of money. The big, big bonus was the price—–which was only U.S. $317,000, half the price of a similar place in this area. We just could have never otherwise afforded such a large home.  
 

We spent about four months on the renovation, and our plan really stemmed from this possibility that the building might be expropriated—–we want to be able to take the most valuable elements with us if we ever have to leave. Yoel and I didn’t design our kitchen and bathroom to be fitted into any walls; they are more like furniture. So if one day we are kicked out we could redo it somewhere else.

We really love to cook and much of our home life revolves around our kitchen. When we have friends over it’s great to buzz around here; it’s almost like a cooking show. We’re a very equal couple. We wanted the kitchen island to be a single form that we could both use. We can both cook and we can both wash the dishes. The whole thing is really easy to clean as it’s just one main surface that you can wipe down. So the preparation surfaces, the hob [cooktop], and the sink are accessible from both sides. It’s
a simple, fun, form-follows-function principle: Store, wash, prepare, cook, eat. The other end functions as a breakfast table where we eat most of the time. Behind the fridge “tower” is a microwave oven, conventional oven, and dishwasher below. We used materials that create warmth—–the rectangular sink is made of chocolate-colored slate, which looks like it wants to be eaten, and the main structure is birch marine plywood.

We reused the offcuts to make a pattern for the floor of our little guest room, as the original floor tiles were not in such a good state there. Although it’s delicate as flooring, the plywood has a real glow, and it was a thrifty solution. It’s typical for Barcelona buildings from this period that the bedrooms are divided with decorative plaster columns and a cornice to create a curtained-off alcove for the bed, separating it from the more public part of the rest of the room. We opened up our bedroom, but we conserved that feature in Hanna’s room, and now every morning she wants to play dress-up. She also loves the bathroom.

When this building was constructed the toilets would have been outside. In our previous place we had a tiny shower in a tiny bathroom that you could barely stretch your arms out in, so we moved here knowing we wanted to make the bathroom something special. We planned this grand freestanding bathtub-and-sink unit with the same materials as the kitchen. When we first showed the design to the carpenter he of course said, “This is impossible!” In the end we did it, and it’s big enough that we can bathe together with Hanna. You don’t really feel like you’re in a typical bathroom. It’s more like a regular room. We even have a TV over in the corner, and I love to watch Friends in the bath! It’s wonderful for Hanna, too; there is never a problem getting her washed as it’s such a fun environment to splash about in.

What we’ve made for the three of us is a home where you can clearly see the contrast between the old and the new “takeout” elements that harmoniously overlap.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016