written by:
photos by:
January 20, 2009
Originally published in Green Is Good
"Personally, I’d rather be living outside,” says architect David Hertz. As a young man surfing in Bali, he was impressed by tropical village compounds where indoors and out flow into each other. “Those houses seemed able to breathe, like plants and flowers.”
In the new addition to the Hertz/Fong residence in Venice, California, architect David Hertz's son Max tinkers with his extensive array of Legos and War Hammer miniatures in the upstairs office/playroom. <a href="http://www.dwell.com/articles/sustainabili
In the new addition to the Hertz/Fong residence, the architect’s son Max tinkers with his extensive array of Legos and War Hammer miniatures in the upstairs office/playroom.
Photo by 
1 / 6
Ipe fence in Venice, California
Trellis-like balcony railing cue the exposed timber frame extending over the house. The balcony and fence are made from sustainably harvested ipe wood.
Photo by 
2 / 6
Sophie and Colin enjoy their new pool, the only non-solar-powered portion of their home in Venice, California, created by their father, architect David Hertz. <a href="http://www.dwell.com/articles/sustainability-in-stages.html">Read the full article here
Sophie and Colin enjoy their new pool, the only non-solar-powered portion of their home in Venice, California, created by their father, architect David Hertz. Read the full article here.
Photo by 
3 / 6
"Personally, I’d rather be living outside,” says architect David Hertz, who created a compound—four dwellings connected by bridges and clustered around a courtyard lap pool—for himself and his family in Venice, California. Sophie, 11, rinses o
Sophie, 11, rinses off in the outdoor shower made from 12-by-12-inch Syndecrete tiles cut into 3-by-3-inch squares, which Hertz intentionally set so that they appear to undulate. The sink is from Boffi; the shower fixtures are Arne Jacobsen for Vola.
Photo by 
4 / 6
The exuberant results of Hertz’s design are visible from the street. Giant birds of paradise, king palms, and bamboo tower above the fence. The Balinese long building, seen on the far left, is almost nautical; on the right, the original house’s rammed-earth entry wall frames its concrete layers.
Photo by 
5 / 6
The courtyard is now the heart of the house.
Photo by 
6 / 6
In the new addition to the Hertz/Fong residence in Venice, California, architect David Hertz's son Max tinkers with his extensive array of Legos and War Hammer miniatures in the upstairs office/playroom. <a href="http://www.dwell.com/articles/sustainabili
In the new addition to the Hertz/Fong residence, the architect’s son Max tinkers with his extensive array of Legos and War Hammer miniatures in the upstairs office/playroom.
Project 
Hertz/Fong House
Architect 

"Personally, I’d rather be living outside,” says architect David Hertz. As a young man surfing in Bali, he was impressed by tropical village compounds where indoors and out flow into each other. “Those houses seemed able to breathe, like plants and flowers.”

Hertz has transported this idea of an ecological village to Venice, California, where he lives near the beach with his wife, Stacy Fong, and their three children. The compound—four dwellings connected by bridges and clustered around a courtyard lap pool—is an exuberant presence on a confined city lot.

Sophie and Colin enjoy their new pool, the only non-solar-powered portion of their home in Venice, California, created by their father, architect David Hertz. <a href="http://www.dwell.com/articles/sustainability-in-stages.html">Read the full article here
Sophie and Colin enjoy their new pool, the only non-solar-powered portion of their home in Venice, California, created by their father, architect David Hertz. Read the full article here.

Like many family homes, it evolved in stages, begin-ning with a lucky encounter. In 1994, walking in their Venice neighborhood, Hertz and Fong spied a rare sight: a vacant 40-by-90-foot lot. Up until that point, they’d only been thinking of adding a second story to accommodate their three rambunctious youngsters. They made a low offer to secure the lot, but serious strings were attached: They had to design and permit their as-yet-undreamed-of dream house in just 90 days or forfeit the deal.

Fortunately, the pair was up to the challenge. Hertz is a graduate of SCI-Arc, and worked with adventurous architects John Lautner and Frank Gehry before starting his own Santa Monica–based practice in 1984. He began pioneering a then-radical specialty: ecologically sensitive design. Hertz parlayed this early interest into offbeat but practical projects. He’s currently completing a tilt-up house of prefab industrial refrigeration panels in Venice. And for the old Tony Duquette estate in Malibu, he’s salvaging a mothballed Boeing 747, which he will dissect and reassemble into a solar-powered residence with a meditation pavilion in the cockpit.

Hertz is also an entrepreneur, whose product Syndecrete, his recipe of cement plus recycled glass chips, computer parts, and vinyl records (among other things), transforms trash into stylish interior elements. Around the time he and Fong bought the vacant lot, he had already been precasting tiles, countertops, sinks, furniture, even vases out of Syndecrete. (Fong, a nonpracticing architect, handles the business affairs for Syndecrete and Hertz’s architectural practice.)

“I saw the house as a working laboratory to test my ideas and as a showcase for Syndecrete,” Hertz says. Pressed for time, he dashed off a design that stacked space in two buildings joined by a glass bridge above a courtyard. He had no inkling that he had initiated an expansive family compound that would be ten years in the making.

In 1996, the family of five moved into their new house, a light-filled, 2,700-square-foot modernist aerie that unfolds in seven open levels across two buildings and a connecting bridge. The kids got bedrooms in the rear building, with parents up front.

hertz fong house exterior street
The exuberant results of Hertz’s design are visible from the street. Giant birds of paradise, king palms, and bamboo tower above the fence. The Balinese long building, seen on the far left, is almost nautical; on the right, the original house’s rammed-earth entry wall frames its concrete layers.
A solar panel, solar radiant heating, sustainable hardwoods, and nontoxic materials also evidenced the couple’s growing interest in intertwining sustainability with cutting-edge design.

By 2002, the family had outgrown the nest and decided to build onto the adjacent 40-by-90-foot property they’d bought as an investment in 1998. “This time,” Fong says, “we wanted more space, especially outdoors, a pool for the kids, and the ability to entertain leisurely.”

While vacationing in Bali, the couple envisioned a resortlike family compound. Hertz designed two new glass-walled buildings connected by bridges opening onto a central courtyard and lap pool—now the heart of the house—plus a home theater, exercise room, outdoor kitchen, and beach shower. Colin, 13, and Sophie, 11, got new bedrooms while eight-year-old Max stayed put in the boys’ original space.

“If I’d plopped a house in the middle of the lot, I’d have had four small bifurcated yards,” Hertz explains. “With four buildings at the corners I could explore multiple interior spaces.”

As a practical consideration, the wide-open resort atmosphere is sustained by hefty solar power. Hertz and Fong realized, as many homeowners do, that a new addition was a great way to gain solar capacity. The original house had just one solar panel (its rooftops were designed more for outdoor living). In the addition, the new rooftops support a 15-kilowatt power plant that provides electricity and heat for the entire complex (except for the pool). The monthly savings are sizable.

Though they’re far from the Far East, Hertz and Fong are luxuriating in their tropically inspired eco-resort. And a new generation of surfers is enjoying a harmonious environment, where their boogie boards seem right at home.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016