written by:
photos by:
June 4, 2016
Originally published in Indoor/Outdoor Living
as
Verdant in Venice
A major overhaul of a bungalow in Venice, California, perfects the art of indoor/outdoor living.
The indoor-outdoor staircase room of a venice bungalow.

Tracy O’Brien sits in her renovated bungalow in Venice, California, where a multi-slide panel door by Fleetwood Aluminum opens up to what she and her husband, Thaddeus Stauber, refer to as their “outdoor living room.” Inveterate art collectors, the couple own several works, including a Paul Heyer painting and a framed piece by Shana Lutker displayed near the staircase.

Photo by 
1 / 9
The master bedroom of a Venice bungalow.

Architect Michael Ferguson of SPACE International led the renovation of the 1950s bungalow, as well as the addition of a second floor, which he set back from the street to keep the home at scale with its neighboring structures.

Photo by 
2 / 9
The exterior of a Venice bungalow.

His wife, landscape designer Kathleen Ferguson, planted evergreen shrubs out front, lending the property additional privacy. Located on the new upper floor, the master bedroom features sliding glass doors that open to a spacious outdoor terrace. The bed frame and side table are from Diva Furniture; the felt pendant is from YLighting.

Photo by 
3 / 9
The outdoor terrace of a California bungalow.

Tracy and Thaddeus enjoy an afternoon read from the master bedroom and terrace, respectively; the outdoor sectional is by Gandia Blasco.

Photo by 
4 / 9
An indoor-outdoor staircase in a California bungalow.

Panoramic windows are sited at either end of the staircase. The metal-screen railing, punctured by small round apertures, continues alongside the perimeter of the terrace; it was fabricated by Tortoise Industries.

Photo by 
5 / 9
The outdoor shower of Venice bungalow.

An outdoor shower allows for a quick rinse after a jaunt to the beach.

Photo by 
6 / 9
The outdoor living room of a Venice bungalow.

The outdoor living room serves as both a counterpoint and extension of the interior, with amenities that include a Gandia Blasco dining table and bench, a Lynx grill, and a custom concrete fire pit designed by Kathleen Ferguson; it sits atop a bed of crushed white rock. A built-in bench runs along the length of the courtyard.

Photo by 
7 / 9
The family dining room of a venice bungalow.

A EuroStone countertop structures the open-plan kitchen and dining room, where the family will often gather and play.

Photo by 
8 / 9
The family kitchen of a venice bungalow.

The appliances are by Miele, and the sink and faucet are by Blanco. In the dining area, a Link Suspension lamp by LZF hangs above the Minotti table and chairs. The artwork is by Nathan Coley.

Photo by 
9 / 9
The indoor-outdoor staircase room of a venice bungalow.

Tracy O’Brien sits in her renovated bungalow in Venice, California, where a multi-slide panel door by Fleetwood Aluminum opens up to what she and her husband, Thaddeus Stauber, refer to as their “outdoor living room.” Inveterate art collectors, the couple own several works, including a Paul Heyer painting and a framed piece by Shana Lutker displayed near the staircase.

Project 
Venice House
Architect 
Landscape Architect 

Venice, like many neighborhoods in Los Angeles, boasts a rich architectural legacy, though perhaps inadvertently. Its most enduring structures are also some of its most modest: small bungalows closely aligned on narrow lots dot the area, evoking nostalgia for years past. But the eclectic, beachfront neighborhood also carries elements of a second design legacy—as a hotbed of influential, deconstructivist architecture by avant-garde figures, including Thom Mayne’s 2-4-6-8 House (completed in 1978) and Frank Gehry’s Norton House (completed in 1984).

In more recent years, Venice has largely evolved into an enclave simultaneously signifying creativity and affluence. Most of those modest bungalows have been polished and rejuvenated, and in the case of Tracy O’Brien and Thaddeus Stauber’s residence, updated incrementally over time. Tracy, a banker executive and an art collector, and Thaddeus, an attorney who works in the art world, bought and made renovations to their 1950s bungalow in the early 2000s. But after living nearly a decade in the single-story, two-bedroom house, the couple turned to architecture firm SPACE International, headed by Michael Ferguson and Kirby Smith, and to Michael’s wife, Kathleen Ferguson, a landscape designer, for a more extensive update to the structure.

“When they originally approached us, it was about a much more modest commission to make room for a growing family,” says Michael. The scope of the project grew as the couple articulated their requirements: “The project sort of evolved. It’s an addition, but it is really a whole-house renovation,” he continues. “They’ve been compiling a great collection of contemporary art, so one of their requirements was to have a home that would be a great space for their collection—where they could enjoy their art on a daily basis.”

The couple also wanted to keep the building in line with the character of the neighborhood, while making what open space was available on the small parcel accessible for entertaining and especially for their two active children, ages 9 and 11.

The firm’s solution was to open space at one edge of the 90-by-40-foot lot by moving the garage to the rear of the house, where it now doubles as a casual family room. The result is a long side yard, which Ferguson describes as an “annex to the interior space with a wall of sliding glass doors that open out to a sunken space, around which people can gather. Really that space functions more as their living room seating, with their indoor area serving as a social and entertaining space.” This “linear courtyard,” as Ferguson describes it, is composed of a bench running the length of the house, the backyard, and a sunken courtyard that features a fire pit and a built-in barbecue.

“The project is based around challenging the conventional domestic landscape,” Kathleen says. The linear courtyard also serves to unify several outdoor spaces, including the front porch and lawn, which features a small reflecting pool, and the backyard, which includes a boccie ball court. “Every part of the outdoor space is activated in some way,” says Michael.

Inside, the open-plan living room, dining area, and kitchen are arranged as a free-form space, with the countertop island acting as a central hub. Michael says, “As with a lot of houses, the island is where more conversations are happening than in any other part of the home’s interior—a kind of active place for people to come together.”  

Stairs lead to a wide central corridor, around which the master bedroom and two children’s rooms are arranged; at either end, a full-frame picture window faces the backyard and a sliding glass panel that leads to a large outdoor terrace out front. “We wanted the upstairs deck to be larger than a balcony so that we would spend a lot of time up there,” Tracy says, in a keen observation of how people use outdoor space, or, more specifically, how they don’t use balconies. Thaddeus adds, “We can be with friends up on the deck where there’s privacy but we can also see the kids playing in the side area.”

The large front terrace also pushes the upper floor to the rear of the home—a move that minimizes its visibility from the street, and, as the couple wished, keeps the structure at scale with the surrounding bungalows of Venice. “The architects knew a lot of the artists we collect—and Steve Carlson, who did the woodwork, also does a lot of work for a famous local artist,” notes Tracy. “There was a great sense of community among us.”  

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016