written by:
photos by:
June 12, 2016
Originally published in Indoor/Outdoor Living
as
Thicker Than Water
Both architects, a husband and wife create a three-part riverside retreat in the country, attuned to the great outdoors.
A family gathers on the deck of Virginia riverside home.

Desiring a home in a natural setting for their three sons, ages 5, 9, and 10, architects Katie and Danny MacNelly built a three-volume residence near Virginia’s James River. With a focus on outdoor social spaces, Katie likens the overall program to “loose coals around a campfire.”

 

Photo by 
1 / 8
A family plays along the Virginia riverside's long narrow plot.

Sited on a long and narrow 40-acre plot, the home opens to expansive views of the river, to the north—and plenty of space for the kids to play.

 

Photo by 
2 / 8
Dog peeks through the halls of cedar panel entry.

ARCHITECTUREFIRM used rough-sawn cedar paneling throughout, cladding the exterior with blackened pieces, and whitewashing the interior surfaces to form a dramatic visual contrast between inside and out. A painting by artist Tim Harriss hangs above a Crane bench by Double Butter near the entry hall.

 

Photo by 
3 / 8
Children play inside of a charcoal cedar panel garage.

The spacious detached garage stows a bevy of kayaks and inner tubes, not to mention the family car.

 

Photo by 
4 / 8
Family lounging around circle by fire in charcoal cedar riverside home.

Unlike the north-facing side of the home, the south-facing facade is completely windowless and opaque, with the exception of an outdoor hearth built directly into its side. The lounge chairs are from IKEA, and the MacNellys sourced the slate flagstones and gravel surrounding the home from a local quarry.

 

Photo by 
5 / 8
A couple and their dog relax in a wooden panel room in a Virginia riverside home.

Uses for the three rectilinear pavilions are distinctly categorized: The dining room and kitchen are located in the central volume; a guest bedroom and media room are situated in the west wing; the master bedroom and a bunk room, for the boys, are in the east wing.

 

Photo by 
6 / 8
A brass-and-crystal Sputnik chandelier by Jonathan Adler hangs over a custom table

The kitchen island, designed by ARCHITECTUREFIRM and custom-fabricated with pine by Peter Johnson Builders, doubles as a dining table. It's paired with Inmod barstools, and a brass-and-crystal Sputnik chandelier by Jonathan Adler, which hangs overhead.

Photo by 
7 / 8
8 / 8
A family gathers on the deck of Virginia riverside home.

Desiring a home in a natural setting for their three sons, ages 5, 9, and 10, architects Katie and Danny MacNelly built a three-volume residence near Virginia’s James River. With a focus on outdoor social spaces, Katie likens the overall program to “loose coals around a campfire.”

 

Project 
James River House
Architect 

For some people, building a house may seem like a daunting commitment to permanence—a kind of spatial lockdown. But for husband and wife Danny and Katie MacNelly, settling down became a conduit for change.

“We were living in New York when our first son was born,” recalls Katie. “And when he was one year old, and I was pregnant with baby number two, we decided it was time for a change.” So, the growing family left the city and headed to Richmond, Virginia. But having moved directly from one city to another, they also wanted a countryside getaway, for their sons—now numbering three, ages 10, 9, and 5—to explore the outdoors. “We love the city, but we wanted our boys to be able to interface with nature, too,” says Katie.

Drawing a radius around Richmond —anything within an hour-and-a-half drive, they decided, was fair game—they quickly settled on a long, narrow 40-acre site, just off a bend of the James River. “There was something poetic about the fact that we were upstream from the same river that passes not too far from our city house,” Katie remarks.

Katie and Danny, who had first met as University of Virginia architecture students, had started their own practice, ARCHITECTUREFIRM, along with another former UVA classmate. Together, the couple designed their family’s country retreat, choosing to build a three-bedroom house plus a separate garage. “Siting the house was pretty easy,” says Katie. “There’s a bluff, which is at the highest point overlooking the river, so we decided to position the house there.” Not wanting to muddle their country experience with cars, they positioned the garage a short walk away—giving the kids the feeling of hiking in. “We liked the idea of having to walk around to it,” adds Danny.

The architects decided to break the house into three distinct cabins, which accomplished several key objectives, chief among them to frame different views of the forested river valley. The couple also had pragmatic considerations, such as aiming to keep glass— a material that’s more expensive than wood—at a minimum. “We used windows in smart locations, to use glass economically,” Danny explains. Their choice of window placement also gives the house a defined front and back, with an open, windowed side looking out onto the river, to the north, and an opaque, sheltered, southern-oriented side. Outside, a large, open hearth has been built into the facade. “It’s like a campsite in the woods that really opens up to the forest and the sky,” says Katie, of the distinct experience offered by each side of the house. “In the summer, we live in the front of the house,” says Danny, “but, in the winter, we spend more time on that protected side.”

Though they opted to use cedar for all the building surfaces, they created a clear distinction between outside and inside, blackening the wood used to clad the exterior and whitewashing pieces applied to the interior. “We like the dark-light dichotomy,” Katie says.“It helps to brighten up the inside.”

In the detached garage, the family keeps a small flotilla of kayaks and inner tubes, which, over the course of late spring through early fall, sees a lot of use—the family can float or paddle from their property’s riverside edge to nearby Scottsville. When the weather turns cold, “There’s a lot of burning that happens—a lot of wood chopping,” says Danny, laughing and pointing to the massive fire pit on the riverside as well as the built-in fireplace out back. “The fireplaces are as big as we could build them without having to make expensive custom pieces,” he adds.

For the interior layout, the architects took into account the unpredictability of a young family, dividing different uses between the three volumes. The kitchen and a living room are sited in the central area, where the family spends most of its time. The island doubles as a dining table, so they move seamlessly from food preparation to a seated meal, all on the same surface.

For the frequent occasions in which the family invites guests out for the weekend, the table comfortably seats 12. Because the kitchen is an actively used living space, the architects wanted to keep it orderly. Katie explains, “Our approach to kitchens, when they are a part of the main living space, is to hide every appliance.” With that in mind, they tucked everything into cupboards made with the same light-colored cedar used throughout the interiors. A second, attached structure houses a master bedroom and a bunk room for the kids, with eight built-in beds, custom-made for the three boys and their friends. On the other side, a third cabin—which is detached but connected with a deck—serves as a guest suite and has come to be called The Lair.

Breaking up the house into distinct components resulted in an added bonus: Since each of the three structures has its own heating and cooling units, the couple only turn on the systems when needed, which significantly reduces heating and cooling expenses. For the husband-and-wife architects, though, one of the biggest advantages is that they can add additional modules as their boys grow older.

“We often talk about building another volume to face the front of the house, closing that circle on the other side,” Katie says, referring to the area immediately south of the present house. The site’s contours drop down on that side, too, which would give that hypothetical future structure views to another stretch of James River, a small creek down the hill, and into the woods. As Danny puts it, “It’s an architect’s dream to have a place like this, with all this land. It will allow us to experiment for a long time.”  

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016