written by:
photos by:
April 28, 2016
Originally published in Simple Modern Ideas
as
Home to Roost
A man and his wife make an emotional return to an apartment building he loved as a kid.
Zafra residence open-plan kitchen and dining area.

Joaquin Altamirano and Silvia Martín worked with Daniel Bergman Vázquez of Estudio Untercio to create an open-plan oasis in an apartment building in central Madrid. Estudio Untercio designed the medium-density fiberboard cupboards, which are coated with lacquer paint matching the ceramic-porcelain countertops. The tubular hood above the island is by Teka.

 

Photo by 
1 / 10
Zafra residence living room with turquoise beam.

The living and kitchen areas were reconfigured to seamlessly join a terrace surfaced with artificial turf and Nature Teka decking by Disegna. The beam was coated in a shade of turquoise paint that matches the Acapulco chairs.

Photo by 
2 / 10
Zafra living room pre-renovation.

Vázquez poses in the pre-renovated living room

Photo by 
3 / 10
Zafris residence living room and bathroom.

Here, Vázquez poses on a sofa by Avant Haus in the new space. The slatted enclosure houses a bathroom; a one-way mirror lets users see out without forfeiting their privacy.  

Photo by 
4 / 10
Zafris residence hallway coated in white lacquer paint.

 “We could have moved to the suburbs, but we chose to continue living in the city center and enjoy all that entails.” —Silvia Martín, resident

Photo by 
5 / 10
Zafris residence hallway pre-renovation.

Estudio Untercio coated the custom MDF cupboards in the hallway with a coat of white lacquer paint, giving the space a brightness that was missing in the pre-renovated hallway.

Photo by 
6 / 10
Zafra residence hallway leads through the living room to the terrace.

The new layout promotes a simple flow from the hallway through the living room to the terrace. The wood floors are from Energía Natural.

Photo by 
7 / 10

“The bathrooms were conceived as special spaces,” Vázquez says. “We decided to give them some color that would contrast with the main spaces.” A vessel sink by Cubik rests on a custom oak base; the mosaic tile is from Mosaico.

Photo by 
8 / 10

The cupboards in the guest bedroom are accessible from both that room and the hallway.

Photo by 
9 / 10
10 / 10
Zafra residence open-plan kitchen and dining area.

Joaquin Altamirano and Silvia Martín worked with Daniel Bergman Vázquez of Estudio Untercio to create an open-plan oasis in an apartment building in central Madrid. Estudio Untercio designed the medium-density fiberboard cupboards, which are coated with lacquer paint matching the ceramic-porcelain countertops. The tubular hood above the island is by Teka.

 

Project 
Zafra
Architect 

In Spain, it is not uncommon for first-time nesters to settle close to their family home and aging parents, either in the same village or neighborhood, or in the apartment building where they grew up. This was the case with Joaquin Altamirano, who was raised in a seven-story red-brick apartment building in Madrid’s central Ventas district.

Though his parents had recently moved to a village in the Extremadura region of southwestern Spain, his emotional attachment to the edifice and its immediate surroundings ran deep. “When an apartment came up in the same building, we jumped on it,” he says. “We could have moved to the suburbs to a house with a pool, too,” adds his partner, Silvia Martín. “But instead we chose to continue living in the city center and enjoy all that entails.”

The couple’s new 753-square-foot penthouse apartment suffered from a typical midcentury layout, with spaces for cooking, sleeping, and bathing strictly segregated into cell-like rooms linked by a dark hallway. Armed with a strict budget of about $160,000 and a considerable wish list that called for integrating the terrace with an open-plan living space, they contacted Daniel Bergman Vázquez, whom Martín had met in her teens. Vázquez is a partner at Estudio Untercio, a young architecture firm whose portfolio includes several buildings of affordable apartments.

“In many ways a lot of the ideas we developed over the years for social housing, where space is scarce, have been applied here,” Vázquez says. “We have also been thinking about the type of relationships different spatial layouts promote between family members. Silvia and Joaquin are in some way representative of a social trend in Spain—couples with no children or with one or two perhaps on the way.”

Vázquez says it took the studio about three weeks to come up with the basic design and then six months to pull off the renovation. The most radical decision was making the main bathroom and dressing room the apartment’s “core”; its central placement and two entrances would dictate a new circular flow. Despite the eradication of the old hallways, it was still destined to be the only room in the house that didn’t receive natural light. The architects compensated for this by installing a custom vanity unit above the sink. It is outfitted with a mirrored window, offering a view through the slatted enclosure to the terrace while preserving the user’s privacy. 

Vázquez moved the bedrooms from the front of the apartment to the rear, facing the building’s interior patio. “The bedrooms were really considered for how the parent-child relationship develops,” he says. “At first, you want them to sleep with you, then a little bit farther away but still within close reach. Later on, you perhaps want them as far away as possible!” The main bedroom was designed as a sizable and flexible space with sliding doors that can be pulled closed to divide it into separate sleeping areas. (There is also a more conventional third bedroom with a separate entrance). A small, semi-enclosed en-suite bathroom is lined with petroleum-blue tiles, creating a deep-sea effect. A partially transparent shower screen adds a note of sensuality. 

Martín and Altamirano insisted that their home have a holiday feel, one that gives off a Mediterranean ambience despite its location in a landlocked city. The terrace, previously a shabby space accessible only by a single door, flows into the living and kitchen area via sliding glass doors that run the length of the apartment. The architects added a pair of wall cabinets—one houses a grill for alfresco entertaining, the other contains much-needed storage and an outdoor shower. An artificial-turf border and a few scattered plants round out the space, helping to make it the fun, low-maintenance recreational area the couple were looking for. 

While these major interventions were key to the transformation, the renovation is the product of dozens of smaller solutions that work together, each executed with military precision. Heating vents are tucked into floor-level niches, for instance, and a cupboard inside the main entrance holds modems and electrical mains, keeping unsightly cables out of view.

The owners are both information-technology engineers, and their preference for uncluttered, clean lines and systematic precision is evident in the décor, finishes, and aura of their home. There is no wall art or bookshelves (they both prefer e-books), and there are very few textiles. The only stimuli come from the panoramic window and open-to-the-heavens terrace. “In summer, when the sun hits, we can use our outdoor shower in the sort of privacy that very few people have,” Martín says. She and Altamirano plan to eventually have children, and the spatial and functional adaptability of their new home will allow the family to enjoy such moments for years to come.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016