written by:
March 30, 2016
Patience pays off when a Brooklyn family expands into the open unit beneath theirs.
A Brooklyn kitchen with white cabinets and open shelving

In the sleek kitchen, the white Ikea cabinet uppers seem to disappear into the wall, while the bases get a distinctive custom walnut wrapping. Flanking the cabinets are open bookshelves, which provide secondary function as a spacial divider for the children’s play area. A Dornbracht faucet sits on a slab of Vermont Olympian White Danby marble, which is also used for the island and backsplash. 

Courtesy of 
Cory Dunham
1 / 10
Steel staircase off of a Brooklyn kitchen

The kitchen island, illuminated by Flos Smithfield ceiling lamp, faces the steel entry stair, framed through a window. The steel was stripped and painted, and new L-shaped wood treads, steel railing, and wood handrail were subsequently fitted. 

Courtesy of 
Cory Dunham
2 / 10
A single stairway connects all levels of a Brooklyn triplex

Although the two apartments were stacked vertically, their individual systems and layout were quite different. The limited horizontal overlap meant that the owners and design team had to give careful thought to the connective elements, and how the family would ultimately circulate through the home. One of the key pieces to the puzzle was finding a place for the interior stairs. Says Bangia Agostinho principal Anshu Bangia, “There was a challenge to find an appropriate location to cut a new stair opening between the apartments, and then have the new stair coordinate with the existing one to form a logical sequence of circulation between the three levels.”

3 / 10
Switchback staircase in a Brooklyn town house

The switchback stairs create a circulation pattern that, according to Bangia, is "noticeably different than what you would find in a typical Brooklyn town house." She adds, "It lends an element of surprise when moving between floors, and a dynamic spatial sense of expansion and contraction.”

Courtesy of 
Cory Dunham
4 / 10
A bedroom in a former schoolhouse in Brooklyn

The second-floor master bedroom, originally a science classroom, is now the owners' favorite parts of the home. “Before the renovation, our bedroom was very small and somewhat dark. It's now filled with light and quite spacious,” says resident Susan Hashemi. Rich wood furnishings include Design Within Reach bed and From the Source tables. The maple floors, original to the schoolhouse, have naturally patinated over time. A David Weeks Studio bedside lamp and geometric Madeline Weinrib rug accent the space. 

Courtesy of 
Beth Flatley
5 / 10
A tiled ensuite bathroom in Brooklyn

The ensuite master bathroom features Ann Sacks slate floor tile, contrasted with white Carrara marble that wraps the Kohler Tea for Two tub. The shower features tile from Heath Ceramics.

Courtesy of 
Cory Dunham
6 / 10
A sliding door opens to a colorful kids' room

On the second floor, the sliding door to one of the kids’ bedrooms lies flush with a cork-wrapped wall. In the bedroom, a colorful custom Maharam window shade rests above a window seat with a Kvadrat cushion.

7 / 10
A kids' bath wrapped in tile in Brooklyn

In the kids’ bath, Ann Sacks slate tile is again used on the floor, while Heath tile in a more playful Mango hue makes for a cheery wall feature. The tub is wrapped in Celador quartz, which continues up the surrounding walls. Tom Dixon Felt pendant lights hang outside the second-floor hallway.

Courtesy of 
Cory Dunham
8 / 10
A schoolhouse conversion with a double-height concrete ceiling

The spacious living room is another of the owners’ favorite spaces. “The double-height ceilings in that room create a very expansive feeling. No matter how many people are in the space, it still feels very open and airy,” says Susan. The soaring 17-foot-high concrete ceilings are original to the schoolhouse, though they were likely not exposed in the same way at that time. A Kilim rug over heated radiant floors bring visual and thermal warmth to the space. A BoConcept sofa and From the Source lounge chair define a seating area, accented by David Weeks Studio hinged wall light. 

Courtesy of 
Beth Flatley
9 / 10
Private garden in Brooklyn with a cedar fence

The living room leads to a private outdoor patio. Before the renovation, the slightly below grade area was in plain sight to passersby, as it lays adjacent to the public walkway into the building. This less-than-ideal setup was addressed in the redesign by adding a slatted cedar perimeter fence, along with tall trees and shrubs. Clever hidden doors conceal patio storage under the entry walkway. 

Courtesy of 
Beth Flatley
10 / 10
A Brooklyn kitchen with white cabinets and open shelving

In the sleek kitchen, the white Ikea cabinet uppers seem to disappear into the wall, while the bases get a distinctive custom walnut wrapping. Flanking the cabinets are open bookshelves, which provide secondary function as a spacial divider for the children’s play area. A Dornbracht faucet sits on a slab of Vermont Olympian White Danby marble, which is also used for the island and backsplash. 

When a duplex directly below them became available, Brooklyn residents Alex Kagan and Susan Hashemi jumped on the opportunity to acquire much needed additional space for their growing family. The couple originally moved to Brooklyn’s historic Cobble Hill in 1999 in a rental just a block away from their now permanent residence. They knew the neighborhood was special, and laid down roots in an apartment that was once a 1922 school building, and subsequently converted to condominiums in the '80s. But the addition of two kids meant space was tight for the family. Through a stroke of good luck, the apartment directly beneath them became available, and the couple acquired it with the intention of integrating the two units vertically. Together with Bangia Agostinho Architecture, they were combined to create an open 2,300-square-foot residence, preserving historic details of the old schoolhouse in the process.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016