written by:
photos by:
September 21, 2015
This unique hybrid home in Mexico was designed for an architect by his student.
Calle Segunda facade and balcony.

The early-20th-century structure is seen next to the 300 square meter modern addition. A garage and patio were added, as well as a balcony that would complement the proportions of those in the original building. According to Quevedo, the biggest challenge was to approach both structures with a “common language” and explore the idea that “preservation and modernity can coexist.” 

Photo by 
1 / 10
Calle Segunda living room and stair cube.

Old and new architectural elements were unified with a vertical stair cube, a central design feature. The living room of the new building sits at the base of the staircase. The furniture choices throughout the home were a product of their native space; classic pieces were used in the original building, while contemporary items were favored in the new wing. Living room furnishings include two Niels Bendtsen yellow park lounge chairs, opposite two Marcelo Ligieri black leather York Lounge Chairs. A wine cellar is cleverly tucked under the staircase. 

Photo by 
2 / 10
Calle Segunda living room, patio, and kitchen

The home’s living room connects to the patio through sliding glass doors. Both social spaces, the living room and kitchen, have double high ceilings. These areas are divided by the granite kitchen bar, and are unified by the open patio. 

Photo by 
3 / 10
Segunda Calle open courtyard with custom table

The open and airy courtyard and dining area encourages outdoor living. A custom table made from Andiroba wood and Magis White Air armchairs complete the space. 

Photo by 
4 / 10
Calle Segunda painting studio

In the old building, the painting studio is accessible from the patio. At the center of the space, a custom table is flanked by Eames shell chairs. Tom Dixon pendant lamps hang from rustic wood beams, and a Pablo Studio Lim360 table lamp sits atop a custom white cabinet. 

Photo by 
5 / 10
Calle Segunda balcony with metallic blinds

New balconies were constructed to complement the scale of the adjacent openings. The second story balcony was conceptualized as an extension of the room to the street. It can be closed when privacy is required, but opened to the street or terrace for interaction with the natural surroundings. The metallic blinds create dynamic shadow patterns as the light changes throughout the day.

Photo by 
6 / 10
Calle Segunda family room with daybed

The family room, on the second story of the old building, is a place for gathering and relaxing. Behind the balcony doors, the room is accented by Modernica Case Study V-Leg daybed and BluDot ottomans and coffee table.

Photo by 
7 / 10
Calle Segunda home library and staircase

Suspended over the living room, the library bridge connects the second floor rooms of the house. The transitional space contains built-ins and desks where the owners and their three-year-old daughter can sit and read. The steel of the staircase is supported entirely by the adjacent concrete wall. A marriage of concrete, wood, and glass is used in the space, and the large windows let light in and offer a view of the roof garden. 

Photo by 
8 / 10
Calle Segunda master bedroom

All of the bedrooms, including the master, are incorporated into the program of the new house. The bedrooms are positioned on opposite sides of the second floor; one faces the street and one faces the backyard. The master bedroom bed is tucked into a concrete cube within the room. 

Photo by 
9 / 10
Calle Segunda facade

The front elevation is seen at night. The old structure fits on a compact 130-square-foot lot, while the new building adds an extra 1,000 square feet. Adobe walls, wood beams, limestone facade, and earthen roof all make up the tactful blend of old and new.

Photo by 
10 / 10
Calle Segunda facade and balcony.

The early-20th-century structure is seen next to the 300 square meter modern addition. A garage and patio were added, as well as a balcony that would complement the proportions of those in the original building. According to Quevedo, the biggest challenge was to approach both structures with a “common language” and explore the idea that “preservation and modernity can coexist.” 

In Chihuahua City, Mexico, architect Rodrigo Seáñez Quevedo of LABorstudio held his first professional offices in an original 1909 building owned by his former professor. Several years later, the owners employed Quevedo and his team to add onto the home in a cohesive way, changing the program from office to residential. During the transformation, great care was taken to preserve the historic structure and reuse existing materials where possible. Notably, clay tiles from the old roof were added to the new balconies, wood formwork from the concrete was reused as wall covering, and uncovered limestone was reused on the patio and gardening floor. The end result is a creative, integrated mixture of old and new, both in materials and architectural plan. 

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016