written by:
photos by:
April 17, 2016
Originally published in Dream It, Build It
as
Past Perfect
In Vancouver, an innovative approach to urban infill brings new life to a community.
Side-by-side lots fit seven residences in Vancouver

In Vancouver’s Strathcona district, two side-by-side lots now hold seven residences—thanks to a thoughtful renovation of a pair Edwardian houses and the addition of a laneway, or alley, building by Shape Architecture. The team salvaged as much 120-year-old siding as they could for use on the street-facing facades. 

Photo by 
1 / 7
Two Edwardians were lifted to make new new ground-floor units

The original structures were lifted from their foundations to accommodate new ground-floor units.

Photo by 
2 / 7
Vancouver bedroom with an IKEA mirror and refurbished 1960s bed.

Dick Hellofs and Karli Gillespie occupy a new house at the back of the site. Light streams into their bedroom through a Spectrum Skyworks skylight, shining on an armchair and ottoman from Calligaris, while an IKEA mirror reflects a refurbished 1960s bed. 

Photo by 
3 / 7
Kentwood engineered-wood floors in a new Vancouver home

The laneway house features Kentwood engineered-wood floors, Cascadia windows, and aluminum-bar grating. The Eames DAX chair is vintage. 

Photo by 
4 / 7
Bicycle storage at a multi-unit community in Vancouver

The “mid-ground” between the three structures serves as a community hub. Dick takes advantage of the site’s shared bicycle storage and its proximity to a popular bike lane. 

Photo by 
5 / 7
Walkway between renovated buildings in Vancouver

Resident Misha Bukowski plays with young Zachary in the walkway between the renovated buildings. The new units are clad in stained local cedar. 

Photo by 
6 / 7
Union Street ECOheritage floor plan

“We wanted to develop the property as responsibly as we could—that meant making it environmentally sustainable and creating a microcommunity.”—Dick Hellofs, resident

 

Photo by 
7 / 7
Side-by-side lots fit seven residences in Vancouver

In Vancouver’s Strathcona district, two side-by-side lots now hold seven residences—thanks to a thoughtful renovation of a pair Edwardian houses and the addition of a laneway, or alley, building by Shape Architecture. The team salvaged as much 120-year-old siding as they could for use on the street-facing facades. 

Project 
Union Street ECOheritage
Architect 

For locals, Vancouver’s picture-postcard reputation and its public-planning triumphs do little to salve the fact that it has one of the highest costs of housing per capita in the world. It also has a serious issue with social alienation; a recent Vancouver Foundation report named lack of connection and engagement as citizens’ number-one complaint about the city. And as heritage homes are routinely destroyed for lot value, Vancouver is starting to embrace its history while carving out a new identity for itself. 

A creative answer to all these issues is found on Union Street in historic Strathcona. The neighborhood—perched between the railway station and Chinatown—was only narrowly saved from bulldozing for a new freeway in the late 1960s by local activists, and today its community spirit inspires not only a new generation but also a new housing solution.

The multiunit project, designed by Shape Architecture, is dubbed Union Street ECOheritage. It’s an example of a new approach to residential site development and an innovative model for sustainable multifamily living. 

“We were inspired by projects in places like London’s Camden Town and by S333’s work in the Netherlands: densification with a heritage backdrop but contemporary overlay,” Shape principal Nick Sully explains. “The challenge was how to do a contemporary appliqué on top of [original] infrastructure that didn’t just emulate the past.”

Bicycle storage at a multi-unit community in Vancouver

The “mid-ground” between the three structures serves as a community hub. Dick takes advantage of the site’s shared bicycle storage and its proximity to a popular bike lane. 

The ECOheritage project is just a few streets away from where Shape’s investigation into this type of infill development began. There, next to Hendrix House—the historic home of Jimi Hendrix’s grandmother, a prominent Strathcona resident—Shape’s first experiment in adding density to a lot with an existing structure took place: They lifted up an old house, put a new unit underneath, and added another building in the rear.

When area residents Dick Hellofs and Karli Gillespie, themselves local developers, saw the project, they were impressed enough to hire Shape to design multifamily dwellings on two side-by-side lots with Edwardian houses they’d recently acquired.

“We knew we wanted to do something contemporary, green, community-oriented, and multigenerational,” Karli says. But even with this forward-thinking plan, the developers wanted to respect the past. 

Shape’s solution? They saved the facades of the two Edwardian homes, salvaged as much of the bones as they could, and, with a nod to their first Strathcona project, lifted the units up and inserted new ones underneath. Period elements like stairwells and beams were integrated into new interiors and original wood was recycled wherever possible.

The next step involved the development of what Sully describes as the “mid-ground” of the site. With the courtyard house and Georgian mews in mind, the opening of the middle of the site became a focal point for increased density and community—a “social condenser,” Sully calls it.

This midpoint is framed on the far side by a new laneway house—home to Dick and Karli—and augmented by shared gardens and a communal bike room, a useful amenity in a location that faces a busy cycling path. Now, a lot that once held two single-family homes features three separate structures with seven different units, inhabited by residents ranging from Karli’s mother to a couple with toddlers.

Each unit is as singular as its inhabitants, and although property is strata-titled—with each resident responsible for maintaining their own unit as well as a share of the common areas—it’s the antithesis of the cookie-cutter condo model more typical of Vancouver’s multifamily dwellings.

Vancouver bedroom with an IKEA mirror and refurbished 1960s bed.

Dick Hellofs and Karli Gillespie occupy a new house at the back of the site. Light streams into their bedroom through a Spectrum Skyworks skylight, shining on an armchair and ottoman from Calligaris, while an IKEA mirror reflects a refurbished 1960s bed. 

The 25-foot-wide lots, each with a front porch that serves to animate street life (a distinct feature of the neighborhood), helped shape the design: “The project was very much about balancing tight adjacencies of public and private [spaces] that North Americans are not necessarily used to,” Sully says. “But there’s an energy that comes from that private-public proximity. It requires a give and take, a social exchange with which you have to deal.”

Creating a sense of community in a device-dependent world was key to the developers. But city guidelines called for privacy, too. Much of this was achieved through window dressings, screens, and frosted glass, as well as the use of state-of-the-art soundproofing. 

Boundaries between public and private space are softened by strategic landscaping, including sunken gardens and trees that provide a canopy of shelter. Tight interior spaces are augmented by high ceilings, deep light wells, and floor-to-ceiling windows, while variegated scale and massing create a sense of layering that amplifies space.

So far, this subtle experiment in community development is working. Karli’s mother enjoys interacting with the neighboring children, and the residents share vacuum cleaners and—thanks to LEED platinum technology such as solar hot-water panels—lower utility costs. 

As it turns out, this “new” density is actually a return to the population concentration of a century ago, Sully notes. When the original houses were built, it would have been common to have 15 or 20 people inhabiting two city lots. 

In addition to being studied as a model for intergenerational housing by planners in Stockholm, the ECOheritage project has also had the unusual honor of winning awards in both preservation and design—two worlds that don’t often connect. “You know you’re doing something right when your project wins praise from both urbanists and preservationists,” Dick says. “We hope this can become a model for other developers.”

“We’re not trying to replicate craftsman detail,” Sully adds. “We’re doing modern design—extruded onto the bones of the old neighborhood.”

To date, the Union Street ECOheritage houses have inspired four similar Shape-designed projects in the area, including Sully’s own residence. “What we’re doing is about much more than a few singular projects,” he says. “It’s about urban regeneration.”  

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016