written by:
photos by:
January 16, 2016
Originally published in The New American Home
as
Let There Be Light
By opening up the atrium of a historic residence in Chicago, an architect shows it may take more than a first (or second) draft to make a home.
SoCo pendant lights by Tech Lighting in atrium of Chicago renovation by dSPACE Studio.

In Chicago’s Buena Park, dSPACE Studio transformed a disorganized 1978 home into a bright retreat that revolves around an expanded atrium. SoCo pendant lights by Tech Lighting draw the eye up to the double-height light well.

Photo by 
1 / 13
"Before" picture of atrium of Chicago renovation by dSPACE Studio.

Seen here is the old atrium in the heart of the building. “They wanted to eat in the sunlight, that’s what pushed the breakfast area into this space,” architect Kevin Toukoumidis says.

Photo by 
2 / 13
Atrium of Chicago renovation by dSPACE Studio.

Taking advantage of the improved atrium was a priority.

Photo by 
3 / 13
Ipe and brick exterior of Chicago renovation by dSPACE Studio.

Because the house is located in a historic area, the exterior updates were limited to new windows and ipe cladding around the front door.

Photo by 
4 / 13
Room & Board sofa, chair, and rug in living room of Chicago renovation by dSPACE Studio.

To create privacy, the residents opted to keep the family room separate from the other living spaces. The sofa, chair, and rug are from Room & Board. 

Photo by 
6 / 13
"Before" picture of kitchen of Chicago renovation by dSPACE Studio.

The pre-renovation kitchen.

Photo by 
7 / 13
Ernestomeda cabinets, quartz countertops, Miele cooktop, and Dornbracht faucet in kitchen of Chicago renovation by dSPACE Studio.

In the updated kitchen, Ernestomeda cabinets are paired with quartz countertops, a Miele cooktop, and a faucet from Dornbracht.

Photo by 
8 / 13
Bamboo wall of Chicago renovation by dSPACE Studio.

A wall of bamboo adjacent to the atrium floor provides a dramatic and seductive green entrance—“natural art,” Eric calls it.

Photo by 
9 / 13
Sistemalux’s integrated LED Step lighting in hallway of Chicago renovation by dSPACE Studio.

Sistemalux’s integrated LED Step lighting adds a dynamic touch to a passageway.

Photo by 
10 / 13
Expanded skylight over living room of Chicago renovation by dSPACE Studio.

A newly expanded window over the atrium allows glimpses of the surrounding neighborhood.

Photo by 
11 / 13
"Before" picture of bathroom of Chicago renovation by dSPACE Studio.

Previously a maze of partitions divided the sauna, bath, sink, and toilet areas.

Photo by 
12 / 13
Antonio Lupi tub and skylight by Velux in bathroom of Chicago renovation by dSPACE Studio.

A freestanding Antonio Lupi tub defines the updated master bath, which also features an open-plan layout and a skylight by Velux.

Photo by 
13 / 13
SoCo pendant lights by Tech Lighting in atrium of Chicago renovation by dSPACE Studio.

In Chicago’s Buena Park, dSPACE Studio transformed a disorganized 1978 home into a bright retreat that revolves around an expanded atrium. SoCo pendant lights by Tech Lighting draw the eye up to the double-height light well.

Project 
Atrium House
Architect 

Defining interior spaces often becomes a matter of perspective. When Eric and Nicolette Nijensohn began searching for a family home in Chicago in 2011, they expected to end up in a multistory space on a narrow urban site—imagine a series of stacked levels like in the film The Royal Tenenbaums. But when they stumbled upon the perfect spot in the Buena Park neighborhood—a sleepy stretch of historic homes within walking distance of Wrigley Field—they found themselves dealing with different conditions altogether. 

Set upon three connected city lots, the two-story brick building they chose was spread out horizontally, but its disjointed interior was suffering from
multiple personality disorder. From an atrium that recalled a Spanish hacienda to a 1970s-style kitchen and a living room decked out with antelope horns, the house needed light and latitude. A Chicago Tribune article about the structure, originally designed by Marcel Freides in 1978, quotes a confused neighbor inquiring about when the new public library had arrived on the block.

Ipe and brick exterior of Chicago renovation by dSPACE Studio.

Because the house is located in a historic area, the exterior updates were limited to new windows and ipe cladding around the front door.

To remodel the house, the Nijensohns recruited someone who, they’d learned, had already attempted to reimagine it. A year earlier, architect Kevin Toukoumidis and his team at dSPACE Studio had drawn up plans to turn the home into a bachelor pad and hired a contractor before the potential client decided to sell. The firm agreed to rework the house’s eccentric layout to fit a family with two children and a dog. The result was a radical change without dramatic intervention.   

“How do you take this space and make it great?” was Toukoumidis’s first question when tasked with the project. “It wasn’t about a mass gutting of the property, it was about how you chip away and bring new life to the space.”

While Toukoumidis altered the entire floor plan, slicing away at walls like a surgeon with a scalpel, his bold gesture helped to remove any fortress associations from the building. The house was originally planned to be U-shaped around a central courtyard, which was closed off during construction, leaving a small atrium at the center. Toukoumidis decided to transform that add-on into the centerpiece, aiming to turn the resulting two-story well of light into a focal point. The skylight was doubled in size to a 10-by-20-foot pane that lets sunlight shine through the glass railing on the second floor. On the right evening, it frames the full moon. 

"Before" picture of kitchen of Chicago renovation by dSPACE Studio.

The pre-renovation kitchen.

“In the end, I wanted light and simplicity, clear-cut lines to give the home some warmth,” says Nicolette.

While the atrium illuminates, the redesigned area below provides an additional feeling of openness. Curved banquette seating angled around a sunken floor resembles a streamlined amphitheater, a reference reinforced by the unlikely choice of material: concrete. To satisfy the clients’ desire for curved seating to break up the home’s straight lines, while being careful not to overload the interior supports, dSPACE Studio  experimented with applying spray-on concrete to fabricated pieces of medium-density fiberboard. The resulting seating, soft to the touch, offers both a sense of permanence and a center for family activity.

Like the light that streams through the glass roof, a feeling of free movement filters through the home. Where the main floor was initially a series of uneven platforms and stairs, with hallways connecting back rooms, dSPACE leveled it out and created perspective, knocking down a wall and adding a breakfast nook. A limited material palette and oversize four-by-four-foot porcelain floor tiles connect rooms while magnifying their size. LED lighting set behind handrails, in shade pockets, and around the floor trim draws subtle attention to various architectural features. 

Ernestomeda cabinets, quartz countertops, Miele cooktop, and Dornbracht faucet in kitchen of Chicago renovation by dSPACE Studio.

In the updated kitchen, Ernestomeda cabinets are paired with quartz countertops, a Miele cooktop, and a faucet from Dornbracht.

“There was already a ton of space, so the biggest challenge was how to reinvent it,” says Toukoumidis. “We could have said, ‘Let’s take this away and have four columns,’ but that would have been incredibly invasive.”

While the transformed atrium in the Nijensohns’ home cuts a unique profile, with Brutalist benches that look like the steps of some university, the space functions more like a hearth—a warm gathering place for family activity. “You get the kids chasing the dog in a circle, a circle around the hearth,” says Eric. “That’s what I love.”  

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016