written by:
photos by:
March 16, 2016
A renovation navigates tough zoning, netting a small home some extra space.
Australian living room with a fluid outdoor connection

From the start of the project, a tangible connection to the rear garden was at the top of the clients’ wish list. This fluid transition from the living room is enhanced by ceiling height steel framed double-glazed sliders. Clerestory windows bring additional light in, and enhance the feeling of openness. 

Photo by 
1 / 8
Virtually unchanged facade at a modern renovation

The white cement front facade was left unchanged due to heritage restrictions. From the front of the home, the new burnt ash wall at the entry is the only hint that a modern wing lies behind the unassuming exterior. 

Photo by 
2 / 8
Entry hall facing a back garden in Australia

Upon entering, there is an uninterrupted line of sight to the lush backyard. One of the details the team agonized over was the path from the entry to the rear living space and garden. Says Jost Architects principal Patrick Jost, the team gave “special attention to getting from the front door to the rear living area and reviewing and investigating every combination of layout to achieve the best result.” This was done through collaborative planning with the clients, who volunteered ideas and sketches along the way.

Photo by 
3 / 8
Internal courtyard in a Melbourne-area home

An internal courtyard punctuates the main floor and adds a practical source of light and air. The local climate patterns were taken into account during the home’s design and layout. Because temperatures can vary quite dramatically, solar control was very important. The large glazed sliders to the east, where the home gets morning sun, strategically contrast with the less extensive glazing to the north. 

Photo by 
4 / 8
Streamlined kitchen in the suburbs of Melbourne

The streamlined kitchen features Miele cooktop, Sirius hood, Siemens oven, and Fisher & Paykel refrigerator.

Photo by 
5 / 8
Expanded bedroom in Australia

The new, enlarged master bedroom is positioned where the old dining room once was. The clients wished to add an ensuite bathroom and walk-in closet. Throughout the design process, there was push and pull with reconciling the programmatic goals with a finite space. “Getting everything the clients needed into a pretty small was achieved through massaging small dimensions from one end of the house to the other,” says Jost. 

Photo by 
6 / 8
Renovated bathroom with a matte-black quartz countertop

The new master bathroom features matte-black quartz countertops, a Cube sink, and a Scala wall-mount faucet. A Hansgrohe showerhead is surrounded by bold Gelsomino glass mosaic tile.   

Photo by 
7 / 8
Rear addition to a historic Melbourne-area home

The dramatic rear elevation showcases the open-plan living and dining room. Apart from the addition, the rest of the home maintained its “traditional” layout, with bedrooms branching off from a central hallway. Windows on all sides of the addition bring light in and make the space feel bright and expansive. Tonal and textural contrast can be seen between the burnt ash cladding at the exterior and the engineered European oak flooring at the interior. Through thoughtful design and space planning, the architects and owners made the biggest impact possible with only 500 square feet of added living space. 

Photo by 
8 / 8
Australian living room with a fluid outdoor connection

From the start of the project, a tangible connection to the rear garden was at the top of the clients’ wish list. This fluid transition from the living room is enhanced by ceiling height steel framed double-glazed sliders. Clerestory windows bring additional light in, and enhance the feeling of openness. 

In Malvern, a suburb of Melbourne, a couple ventured to expand their modest-sized home, undoing a dated 1980s addition in the process. The immediate challenge of the project was that the home had been designated with a Heritage B grade, despite a lack of discernible architectural detail or historical character. This protection meant that any alteration or addition had to be at the rear of the structure, largely invisible from the street. Together with the client, Melbourne-based firm Jost Architects conceptualized a design that would comply with heritage requirements, add square footage, and meet the many functional needs of the residents. Before the team could proceed with their programmatic plan for the new space, an old addition had to be removed. With a final net gain of about 500 square feet, the home got more space, along with a much-needed improvement in layout and functionality. 

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016