written by:
July 1, 2014
The striking Massachusetts museum Clark Art Institute reopens its doors after a decade-long transformation.
tadao ando visitor centre reflecting pools trees

The Clark Art Institute's tiered reflecting pools were conceived by Tadao Ando and developed by Reed Hilderbrand Landscape Architecture. Image courtesy of the Clark Art Institute.

Courtesy of 
Clark Art Institute.
1 / 7
Water cascades from one pool to the next and is then recycled and reused for landscape irrigation and building systems. Image courtesy of the Clark Art Institute.
2 / 7
More than 65 percent of Ando's visitor center space is below ground, in order to maximize space without interfering with the surrounding landscape. Image courtesy of the Clark Art Institute.
3 / 7
clark institute museum building
New York architect Annabelle Selldorf, who in 2013 finished another art gallery in Chelsea for David Zwirner, is renovating both the original neo-Classical museum building and the Brutalist Manton Research Center. Image courtesy of the Clark Art Institute.
4 / 7
gallery tadao ando visitor center
A portion of its collection came back to the Clark after a 3-year international tour which was seen by 2.6 million people. Image courtesy of the Clark Art Institute.
5 / 7
stone hill center nigh tadao ando
Two hiking trails lead to the Lunder Center at Stone Hill which was designed by Tadao Ando in 2008. Image courtesy of the Clark Art Institute.
6 / 7
david smith stone hill center art tadao ando
The gallery at Stone Hill is currently presenting "Raw Color: The Circles of David Smith" (July 4-October 29). Image courtesy of the Clark Art Institute.
7 / 7
tadao ando visitor centre reflecting pools trees

The Clark Art Institute's tiered reflecting pools were conceived by Tadao Ando and developed by Reed Hilderbrand Landscape Architecture. Image courtesy of the Clark Art Institute.

The new center at the Sterling and Francine Clark Art Institute opens up before its guests almost imperceptibly, the entrance revealing itself only after visitors have walked down a long path framed by a slab of red granite. The granite parts to unveil a dazzling reflecting pool which unites the three central buildings of Clark’s 140-acre campus. This area is the nucleus of a decade-long transformation of the Williamstown, Massachusetts, museum which brought together the famed architects Tadao Ando, Annabelle Selldorf, and Reed Hilderbrand Landscape Architects and finally reopened its doors on July 4th.

The first stop at the reimagined Clark is Tadao Ando’s visitor center. As his other works in the United States, the Pulitzer Foundation in St. Louis and the Modern Art Museum in Fort Worth, Ando's visitor center is austere and meditative, a transitional space that points to other buildings rather than draws attention to itself. Granite and glass are the main materials and their primary role, according to Ando, is to draw the eye to the hill that rises above the Clark. The minimalist visitor center is followed by a restrained reconfiguration of the galleries in the Museum Building, where Annabelle Selldorf turned the long corridors of the previous incarnation into smaller rooms, giving the space a more intimate air, appropriate for the museum’s collection which is famous for nineteenth-century American and European art.

Connecting these buildings is a three-tiered reflecting pool, which was one of the main points of contention in the 14-year-long, $145 million transformation of the Clark. Nonetheless, as it oscillates between turning opaque and reflecting the rolling hills above it, the pool is undoubtedly the crowning achievement of the project. Stemming from Ando’s idea it was made a reality by the landscape firm Reed Hilderbrand, which took into account the practicalities of the site and the need for a sustainable solution that could provide irrigation for the campus and withstand the cold Massachusetts winters. In a particularly inspired detail, the pool will become a functioning skating rink in the winter, drawing in even the most reluctant visitors. 

And while on a recent trip most guests elbowed their way to take pictures of Tadao Ando, who had come from Osaka for the reopening, the true success of the Clark lies not in its association with the great architect, but in the thoughtful harmony of its many elements. From the unlikely pairing of the original 1955 neo-Classical building and the 1970s Brutalist Manton Research Center to the way Ando’s Visitor Center responds to the sprawling fields above, the Clark is not a conglomeration of disparate elements but a balanced whole. While many elements of the project, such as the time and the money invested, as well the involvement of a famed starchitect, might have resulted in a overambitious muddle, the reimagined Clark is a subtle work, one that successfully presents art, architecture, and nature as nothing short of equals.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016