written by:
January 9, 2015
Originally published in The New American Home
as
Labor of Love
The cutting edge of laboratory design when first built, Bell Labs is being revamped to fulfill a new role—bringing the city to the suburbs.
Bell Works in New Jersey designed by Eero Saarinen undergoing revamp with exterior mirrored glass facade

Bell Labs’ exterior was the first large-scale application of mirrored glass, a product developed specifically for the project. Now common, especially in sunny climates, the glass’s inner layer of aluminum film blocks 70 percent of the sun’s heat and admits 25 percent of its light. 

Courtesy of 
Ezra Stoller/Esto
1 / 4
Bell Works in New Jersey designed by Eero Saarinen undergoing revamp with sunken lobby

Alexander Gorlin and his team restored the sunken lobby to its original yellow hues. 

Courtesy of 
Ezra Stoller/Esto
2 / 4
Bell Works in New Jersey designed by Eero Saarinen undergoing revamp with restored sunken lobby

The 1957 building is in the process of admission to the National Register of Historic Places. 

Courtesy of 
Herman Yung
3 / 4
Bell Works in New Jersey designed by Eero Saarinen undergoing revamp with skylight and steel structure

The vast skylight features a weathering steel structure, currently undergoing restoration.

Courtesy of 
Herman Yung
4 / 4
Bell Works in New Jersey designed by Eero Saarinen undergoing revamp with exterior mirrored glass facade

Bell Labs’ exterior was the first large-scale application of mirrored glass, a product developed specifically for the project. Now common, especially in sunny climates, the glass’s inner layer of aluminum film blocks 70 percent of the sun’s heat and admits 25 percent of its light. 

Project 
Bell Works

It’s no small irony that the building that opened the information age can only be fully experienced in the flesh. Surrounded by verdant fields and trees in Holmdel, New Jersey, Bell Labs is a shimmering glass box 1,186 feet long, 350 feet deep, and 74 feet tall. Contained within its mirrored shell are four separate office towers, all linked by walkways but separated by three football field–size atriums. By day, a massive skylight illuminates these sublime cathedral-like spaces. Designed by Eero Saarinen and built in three phases from 1957 through 1985, its laboratories hosted the cutting edge of scientific research. Its new owners Somerset Development—who have renamed it Bell Works—and Alexander Gorlin Architects are betting they can leverage its unique design to foster an unprecedented revitalization. 

Gorlin speaks about “releasing the original energy of the building” and Bell Works certainly brims with the optimism and zeal of the 1950s. In his client, Saarinen found a vast organization of scientists and engineers whose prodigious innovations—from cellular phones to telecommunication satellites—created the machines and ideas to drive the information age. To accommodate this collaborative innovation hub, he designed deep floor plates—each 57,000 square feet—that ensured flexibility and adaptability. “Communality and coming-together” are in the project’s DNA, says Somerset’s President Ralph Zucker: the building is filled with shared spaces, from ashtrays built into walls for casual chats to two underground auditoriums. By 2006, however, the Lab’s owners Alcatel-Lucent were selling the building. “The local sentiment was: it’s archaic,” says Zucker, but we “set out to prove it was far from archaic—it was incredible.” 

Much like the building itself, Zucker’s plan is bold and simple: Use the building’s versatility, communal resources, and sheer potential for density—some two million square feet—to create an oasis of urbanity in suburbia. Bell Works’ capacity as an event space was proven when it recently hosted conventions on self-driving cars and drones. One tech company, a coworking space, and a restaurant have signed on; a diverse range of occupants—from boutique hotels to a coffee chain—intend to lease as well. While the clients are new, Zucker and Gorlin are approaching the architecture with a “preservationist attitude”: replacing fluorescent lights, glass panes, various surfaces, and other details with original designs or aesthetics in mind. As Saarinen originally intended, glass walls will line the offices’ perimeter, letting views and light to enter from the facade deeper into the interior.

The biggest change is front and center: With the replacement of the atriums’ floor, Gorlin had an opportunity to break up its vast expanse of black tile. He installed a Josef Albers artwork—two identical versions, each enlarged to 60 by 90 feet—to “anchor and define the space.” Albers was a frequent collaborator with architects, and while there’s no proof of his involvement with Bell Labs, the concentric yellow squares of the building’s sunken lobby seem indebted to his Homage to the Square. Gorlin compares Bell Works to Alice and Wonderland: When architecture reaches this scale, conventional perspective asserts itself in strange ways. Once filled with people, this stage may become a little less surreal—but likely not by much. 

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016